3070373
AA
İZMIR (AA) – İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde yaşayan Talay, 4 yaşındayken müzik söylemeyi sevdiğini fark eden ailesinin yönlendirmesiyle Bodrum’da bir koroya katıldı.
Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Dosyayı indir: https://balkangunlugu.com.tr/wp-content/uploads/tt_sahur_63sn_006_25tt1031_250308_altyazili_03_640x480.mp4?_=1Koroda müzikler seslendiren Talay’ın müzik tutkusu, bir mühlet sonra izlediği animasyon sinemasıyla arpa evrildi.
Uluslararası muvaffakiyetlerin sonu Manchester’a ulaştı
Tutkusu ve müzikal gelişimiyle bu alanda muvaffakiyetler kazanan Talay, geçmiş yıllarda düzenlenen memleketler arası “12. Dünya Açık Çevrim İçi Müzik Yarışması” ile “CAKA Online Müzik Yarışması”nda birincilik, Milletlerarası Slovenya Arp Derneği Yarışı ve 1. Memleketler arası Arpademia Kelt Arpı Müsabakası’nda ikincilik elde etti.
Talay, son olarak Ekim 2024’te Hong Kong’daki Arp Şenliği’nde “Lily Laskine Games Arp Triatlon” yarışında birincilik kazandı.
Ela Talay, İngiltere’de girdiği imtihan sonucunda Manchester’da bulunan Kraliyet Müzik Okulları’na bağlı konservatuvar Royal Northern College of Music’te eğitim alma hakkı kazandı.
Hayatını değiştiren sahne
Arp (üç köşeli telli çalgı) çalmaya başlayan Ela Talay, AA muhabirine 4-5 yaşındayken izlediği bir sinemadaki sahneden etkilenerek arp çalmaya karar verdiğini söyledi.
Sahnede bir kedinin arp çaldığını anlatan Talay, “Aristokediler sinemasında bir sahnede kedi arp çalıyordu. Kedileri de çok sevdiğim için bu sinemadan çok etkilenmiştim. O sahnede de görkemli arp karşıma çıkınca küçük bir çocuk olarak bundan büyülendim ve arp çalmaya karar verdim.” diye konuştu.
Müzik eğitimine daha kapsamlı devam edebilmesi için ailesiyle İzmir’e taşındığını belirten Talay, arp eğitimine kursiyer olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda, piyano ve şan eğitimine ise Arkas Bilim ve Sanat Merkezi’nde başladığını aktardı.
Müzik eğitimindeki yeni serüvenden duyduğu heyecanı lisana getiren Talay, şunları kaydetti:
“Müzik eğitimimi yurt dışında sürdürmeyi her zaman istiyordum. Bu sınavı kazanmam, amacıma ulaşmamı sağladı. Önümüzdeki dört yıl boyunca Manchester’da olacağım ve burada çok kıymetli bir arp sanatkarı olan Anne-Marie O’Farrell ile çalışma fırsatım olacak. Yurt içi ve dışında müziğimi duyurmak, fark yaratmak istiyorum. O yüzden bu türlü bir eğitim alabilecek olmam benim için çok değerli.”
Talay, muvaffakiyetinde disiplinli çalışmanın büyük rol oynadığını anlatarak, her gün büyük bir kararlılıkla çalıştığını tabir etti.
Repertuvarında Klasik Batı müziği ile Türk müziğine yer vermek istediğini kaydeden Talay, “İki alanda da kendimi olabildiğince geliştirip ilerletmek istiyorum. Sevimli Pancaroğlu’nun Türk Arpı Nota Koleksiyonu projesindeki birçok parçayı deşifre ediyorum, bu eserler benim Türk müziğini öğrenme seyahatimde çok büyük yarar sağladı.” dedi.
Muhabir: Hüseyin Bağış
Türkiye’nin komşularına ihracatı geçen yıl 34,2 milyar dolarla rekor kırdı