ENJEKSİYON KILAVUZU

27 2024 - 23:53

ENJEKSİYON KILAVUZU

(Last Updated On: 15/10/2023)

Enjeksiyon uygulamalarını deneyip denememekte kararsız kalanlardansanız, botoks ve dolgu tedavilerini uzmanlarıyla bileşenlerine ayırdığımız bu kullanım kılavuzunu dikkate alın.

BOTOKS

Nedir?

Kas hareketini değiştirerek veya yumuşatarak çizgi ve kırışıklıkları azaltan botoks enjeksiyonu için, “Yüzde var olan çizgilere engel olmak veya oluşumunu önlemek için uygulanabilecek en ideal işlem” diyor doktorlar. “Botoks ile kas yüzeyinde önemli bir salınım engellenir. Asetilkolin dediğimiz, tüm sinir liflerinin kas hareketini tetiklemek için ihtiyaç duyduğu küçük kimyasal iletenlerin salınımını önlemeyi hedefleyen bir tedavi bu. Dolayısıyla, kas hareketine müdahale eden bir uygulama olduğundan mimiklerle oluşan kırışıklıkları tedavide son derece başarılı.”

Uygulama alanları neler?

Popüler uygulama alanlarına gelince botoksun en çok iki kas arasındaki 11 olarak da anılan dikey çizgilerde etkili olduğunu anlatıyor doktorlar. “Çatık giziler, kaz ayakları ve alın bölgesindeki yatay çizgiler için de başvurduğumuz bu tedavi yöntemi, yüzde yer etmiş derin kırışıklıkları da açabiliyor.” Kıdemli doktor, pek yaygın olmayan bir bilgi daha veriyor: “Başlıca kırışıklık tedavisiyle ilişkilendirilse de yüzdeki kasları, örneğin kasları yeniden şekillendirmek, gözenekleri küçültmek üzere de başvurduğumuz alternatif uygulamalar arasında’’.

Kimler yaptırmalı?

Kırışıklıkları açmak veya önlemek için başvurabileceğiniz botoks 18 yaş ve üstüne yapılabilen bir uygulama. Ancak doktorlar uyarıyor: “Elbette bu işlemin yapılış sekli, uygulama alanları, dozajı ve sonuçları; kişinin cilt yapısına, sorununa ve yaşına göre değişkenlik gösteriyor. Etkisini üç ila dört günde gösterse de botoks işleminin nihai etkisi yedi ila on günü bulabilir.”

Nelere dikkat etmeli?

Doktorlar, botoks işlemini yaptırdıktan sonra başınızı öne eğecek hareketlere ve efor gerektirecek spor aktivitelerine kısa bir süre de olsa ara vermenizi öneriyor: “Bunun yanı sıra uygulama yapılan bölgelere en az altı saat boyunca su temasını yasaklıyoruz. Sonrasındaki birkaç gün boyunca ise yüzünüzü yıkarken veya duş alırken dikkat etmenizi, botoks bölgelerini sertçe ovmamanızı tavsiye ediyoruz. Uygulamanın hemen ardından güneşe çıkmak da pek sağlıklı değil. Güneşe birkaç gün ara vermeniz, daha sağlıklı ve etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar’’.

 

DOLGU

     Nedir?

     Görünümünüzü kısa yoldan tazeleyebilecek bir diğer enjeksiyon uygulaması ise dolgular. “Tıbbı kullanımı ile dermal dolgular, basta yüz bölgesinde olmak üzere hacim kayıpların telafi etmek ve ihtiyaç duyulan bölgelerin hacimlerinin artırılması ve şekillendirilmesi için kullanılan sentetik malzemelerdir” diye anlattı bana doktor. Kendi kliniğinde hizmet veren doçent doktor, dolgu içeriklerini söyle özetliyor: “Farklı firmalar tarafından genellikle 1 cc = 1 ml olarak hazır enjektörlerde üretilerek satılmaktadırlar. Örneğin; su günlerde hiyalüronik asitin en sik tercih edilen dolgu materyali olduğunu görüyoruz. Zira, vücudun yapısında doğal olarak bulunduğundan doku uyumu yüksek, komplikasyon oran ise hayli düşük.”

Uygulama alanları neler?

Dolgunun avantajlarından biri yüzde birçok farklı noktaya, farklı derinliklerde yapılabilmesi. “Temel amaç bölgenin hacmini artırmak” diyor doktor. “Hiyalüronik asit yapısal olarak su tutma kapasitesi yüksek bir molekül. Dolayışıyla, dolgu yapılan bölgeye hacim katmak ve dolgunlaştırmakla kalmıyor, cilde daha canlı ve parlak bir görünüm de kazandırıyor.” Bugünlerde ilgi gören dolgu uygulamalarına gelince, “Özellikle dudak dolgusu gitgide popülerleşenlerden” diye giriyor söze doktor ve ekliyor: “Bir diğer uygulama, göz altındaki derin oyuğu düzelten dolgular. Burun kenarından dudak kenarına inen derin çizgilerin açılması bir yana son dönemlerde elmacık kemiği, çene kenarı ve çene ucu bölgelerine yapılan derin kemik üstü dolgular da yüzün seklini geliştirmek üzere sıkça başvurduğumuz uygulamalar arasında’’.

Kimler yaptırmalı?

18 yaş ve üstü, tıbbi bir engeli bulunmayan erişkinler için uygun dolgu uygulamalarına dair; “Bazı hastalarımız dolgu yaptırmak üzere başvursa da bazen çözüm ameliyat olabiliyor” diyor doktor ve ekliyor: “Diğer durumlarda da dolgunun uygulama bölgesi hekimle ortak kararlaştırılmalı. Dolayısıyla, hastalardan uzman görüşlere açık olmalarını istiyorum.”

Nelere dikkat etmeli?

“Her ne kadar güvenli olursa olsun, dolgular nadiren de olsa şişmeye, alerjik belirtilere, uygulama bölgesinde morarmaya sebep olabilir” uyarısında bulunuyor doktor. Hataya ihtimal vermemek adına bu alanda tecrübe sahibi hekimlere başvurmanızı öneren doktor, dolgu sonrası bakımın da uygulama metodu kadar nemli olduğunu vurguluyor: “İşlemden sonraki beş dakika yan etkileri azaltmak zere soğuk uygulama yapıyoruz. İlk 72 saat içerisinde ise uygulama bölgesine basınçlı masaj türü müdahalelerden kaçınmanız şart. Zira bu tür müdahaleler dolgunun farklı bölgelere kaymasına sebep olabilir, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Buna ilaveten, yine ilk üç gün dolgunun hızlı metabolize edilmesini önlemek, daha kalıcı sonuçlar sağlamak üzere sıcak suyla banyo yapmaktan ve ağır sportif aktivitelerden kaçınmanızı öneriyoruz. Ve elbette, her türlü riski minimuma indirgemek açısından hastamızı ilk uygulamadan 20 gün sonra kontrole çağırıyoruz. Zira işlemin uygulama aşamasından ziyade kontrol süreci büyük önem teşkil ediyor.”

 

 

Sağlıklı ve güzel kalmanız dileğiyle   

OKSANA KOZAK    

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.