DOLAR 34,3530 0.01%
EURO 37,4760 0.21%
ALTIN 3.023,430,04
BITCOIN 2365183-0.23143%
İzmir
18°

AÇIK

18:03

AKŞAMA KALAN SÜRE

106 okunma

Ergene Nehri’ni kurtarmak

ABONE OL
12/04/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ergene Nehri’ni kurtarmak. Ne kadar akla mantığa uzak görünüyor, değil mi? Sanırım 10 yaşlarında falandım ki pikniğe gitmiştik. Çorlu Deresi’nin yanına ve balık tutanlar vardı. Sonra rahmetli Turgut Özal geldi ve bizim piknik yerine de deri fabrikaları. Deri fabrikası öyle bir şey ki; “Anlatılmaz yaşanır”. Dört yıl önce gittim Çorlu Deresi’nin yanına bir daha tabi hala adı dere ise. Kokuya hayran olmamak imkânsız. Dünya üzerinde ne kadar “pis koku” adını verebileceğimiz koku çeşidi var ise harmanlanmış ve özel bir parfüm elde edilmiş. Tebrikler insanoğlu! Tebrikler idareciler! Ve büyük tebrikler sanayi hamlecisi fabrikatörler! Yok ettiğiniz güzelliğin içerisinde yaşıyoruz biz şimdi. Bir de minnet ederek üç kuruşluk maaşlarınıza. Şükrediyoruz “işim var” diye Sağlık Mahallesi’ndeki köprünün üzerinden fabrika servisiyle geçerken burnumuzu bile kapatmadan. Alışmış burnumuz artık. Güzelim tarım bölgesi Trakyamın üzerine zorla yüklenmiş “Sanayi Bölgesi” ve “İstanbul’un Arka Bahçesi” kimliklerinden sıyrılacak iradeyi göstereceği günü umutsuzlukla bekliyorum. Artık tarlalarda güzel güneşi ısrarla takip eden ayçiçeklerimi göremiyor; kahroluyorum içten içe. Trakya insanım yavaşça da olsa artık anlıyor gerçeği. O meşhur “sanayi atılımı aldatmacasının” hayatını ne hale getirdiğinin farkına varıyor. Ev ile fabrika arasına sıkıştığı o rutin, yorgun, bitkin ve umutsuz ve mutsuz Trakya insanım sessizce isyan ediyor. Sanayi istemiyor, kalanın da “temiz” olmasını istiyor. Çerkezköy’ün Adalet ve Kalkınma Partili Belediye Başkanı Ali Ertem de demişti: “Sanayi ile birlikte bu kadar göçün burada düşünülmesi bana göre doğru değil. Bu bölge iki milyon nüfusu kaldıracak bir bölge değil. Özellikle tekstil sektörü, Trakya’nın sularını yok ediyor. Çerkezköy’de vatandaşlar 15 bin ton su kullanırken, sanayi 100 bin tonun üzerinde su kullanıyor.”

ÇEVREYE UYGUN HALE GETİRMEK

Oysa Çevre ve Orman Bakanlığı beyanlarına bir göz atın; suçlu olarak belediyeler ve halk gösteriliyor. Yerel idarelere ceza kesmekten bahsediliyor. Acaba neden? Sorunu çözememek bir tarafa siyasi çekişmeye alet etmek ne kadar doğru? Bunun sularımıza ne faydası var? Sanayicilere doğru yolu gösterip, çevreye uygun hale getirmek zor mu? Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Turan, Trakya’daki sanayinin yüzde 88’inin kaçak olduğunu söylemişti. Doğruluk derecesini bilmiyorum ama kaçak olduğunu düşünürsek bunların çevreye duyarlı olmalarını nasıl bekleyebiliriz? Benimkisi hayal biliyorum. Ama elimde değil uyumadan önce hayal ediyorum. Çorlu Deresi’nde balık tutacağım günü.

Karamusul’a gitmek kolay. İnternette www.ergenehayatadonsun.org ‘a bakmak da kolay. Gidince ne olacak? Büyük ihtimalle bir şey değişmez. Ama siz değişin artık azıcık da bir şeye de tepki gösterin Trakyalılar !!!

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP