DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Eşitliğin Eşiti
289 okunma

Eşitliğin Eşiti

ABONE OL
30/05/2019 11:30
Eşitliğin Eşiti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 “Hükümet içinde hükümet kuran Eoka, zaten yine Kıbrıs Hükümeti’nin İngiltere’nin mütereddit ve istikrarsız siyaseti yüzünden peyda olmuş, ortaya çıkmıştır. Yoksa eğer idare ilk günden işi ciddiye almış olsa idi, ilk patlayan bombayla hükümet derin uykusundan uyanarak neticenin nereye varacağını tahmin etmek basiretini göstermiş olsaydı şimdi işin bambaşka olacağına şüphe mi vardı? 1958  

        Dr. Fazıl KÜÇÜK

Yarım asrı geride bıraktığımız Kıbrıs uyuşmazlığının çözümü konusunda karar vericilerin baskıları ile başlatılan süreç şimdilik boşa çıktı. Sürecin ne zaman dolu olacağına yine bizler değil başkaları karar verme noktasında bekliyorlar. Karşı taraf yalınızca Kıbrıs Türklerine kurallar dayatmıyor. Karar vericiler de dayatmalarda bulunuyorlar. Uyuşmazlığın bir oldubitti ile çözüleceğinin beklentisi içinde olanların olduğunun bilinmesini istiyoruz. Kıbrıs konusu Türkiye’de nerede ise hiç konuşulmuyor. Konu bir anlamda nadasa bırakılmış durumdadır. Acı da olsa bu gerçeği sizlerle paylaşmak durumundayız. Bütün basın yayın kuruluşlarının gündeminde Kıbrıs diye bir konu yer almamaktadır. Geçtiğimiz Ekim ayında AB İlerleme Raporu’nda Kıbrıs’a ilişkin bölüme Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamada, “Kıbrıs sorununun Ada’nın ortak sahibi olan iki halkın siyasi eşitliği ve iki kesimlilik temelinde kalıcı bir çözüme kavuşturulması yönünde gerek Kıbrıs Türk tarafının, gerek garantör ülke Türkiye’nin bugüne kadarki yapıcı tutum ve açılımları, başta BM olmak üzere uluslararası toplum tarafından bilinmektedir. Bu konudaki tutarlı ve sonuç almaya yönelik çizgimizi sürdürmekteyiz” vurgusu yapılıyordu. 

TANINMAMIŞ OLMANIN EZİKLİĞİ

Kıbrıs Türkleri, 1974 sonrasında özgürlüklerine kavuştuktan sonra kendi bölgelerinde egemenliklerini de sürdürüyorlar. Tanınmamış olmanın ezikliğini her zaman duyuyorlar. Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da vurgulandığı gibi sürekli olarak yapıcı bir tutum içinde oldular. Buna karşın haklı çığlıkları uluslararası alanda yankı bulamadı. 2013 yılı sonlarında başlatılan yeni süreçte Dışişleri Bakanı adada yaptığı görüşmelerden sonra, “İki taraflı, iki kurucu devletin iradesine dayalı bir iradeden meydana gelen bir egemenlik anlayışına dayalı bir çözümü artık devreye sokmak zamanı geldi” diyordu. Adada doğrudan görüşmelerin başlayabilmesi için Rum tarafının sunduğu ortak açıklama metninde ‘egemenlik’ kavramı tanımlanırken Kıbrıs Türkleri için ‘eşitlik’ ve ‘birlikte’ söyleminin kullanılmasını istemişti. Bu noktada adadaki açıklamasının dışında Kıbrıs Türklerine “eşitlik ifadesi olmasa da doğrudan görüşmelerin başlamasını kabul edin” diye konuştuğu belirtiliyor. Bu söylemin doğru olmadığını düşünmek istiyoruz.  Uzun yıllardır özgürlüğü için mücadele etmiş olan Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliği olmayacaksa bulunacak olası çözümle 1950’li yıllara dönülmüş olacaktır. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin Rum tarafının AB üyeliğinin tanınmadığı sürece müzakerelerin bir anlamı yoktur”  diyor. Bu açıklamaya koşut Rum Ortodoks Kilisesinin Papaz başı 2. Hrisostomos, “Bizi dünya tanıyor. Türkiye’nin tanımasını istemiyoruz” açıklaması yapıyordu. Ülkeyi yönetenlerin Kıbrıs Türkleri ile anlaşmak ve uzlaşmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını sıklıkla yineliyoruz. Türkiye içeride bazı sıkıntıları yaşarken Kıbrıs Türklerinin “eşitliklerinin” çok görülmemesi gerekiyor. Siyasi eşitliğin ve egemenliğin olmayacağı yerde bir süre sonra tıpkı Girit’te olduğu gibi Türk kalmayacaktır. Kıbrıs Türklerinin unutulmaması veya unutturulmaması gerekiyor mu ne..

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP