DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34096200.06493%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Eski Milletvekilleri
236 okunma

Eski Milletvekilleri

ABONE OL
08/09/2018 10:08
Eski Milletvekilleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rifat Sait *

Kendimden biliyorum, eski ifadesi pek sevilmiyor. Daha çok “önceki dönem milletvekili “ ifadesi tercih ediliyor. Lisede edebiyat öğretmenimiz bize güzel bir şey öğretmişti. Unutmamışım, aklımda kalmış. Şöyle: “Eski, eski olduğu için işe yaramadığı için atılır, Yeni, yeni olduğu için değil işe yaradığı için alınır.” Güzel bir söz değil mi? Eski bir vekil bir kurumu özellikle de bir kamu kurumunu aradığında telefonun karşısındaki abla genellikle soruyor: “Efenim hangi dönem milletvekilisiniz? “ Ona göre ilgili kişiye bağlayacak veya dönüş yapacak. Veya aynı abla soruyor: “Başkanıma hangi konuda aradığımızı söyleyelim? “ Aslında randevuya veya telefon görüşmesine bile gerek yok, sekreter abla oracıkta olayı bitirmeye niyetli. Neyse son günlerde telefonla görüşmelerde yaşadığımız birkaç örneği paylaşmak istedim. Aslında bunlar belki önceden de yaşanıyordu ama biz eskiyince yeni duymaya başladık. Yeniler de bilsin ki, eskiyince onları da böyle konuşmalar bekliyor. Ha beni tanıyanlar bilir, bu tip sorulara nezaketen gerekli cevapları da veriyoruz.

 

Eski vekillere yeni kanun 

Eski veya önceki dönem milletvekillerinin görevleri dönem sonunda biter mi? Resmi olarak evet, biter. Peki, şöyle sorsam, eski veya önceki dönem milletvekilini mağdur durumdaki bir vatandaş arayabilir mi? veya arasa, yardım istese, olur mu? Böyle bir durumda vekil arkadaş vatandaşa “Ben eski vekilim, benim görev sürem bitti, yenisini ara, diyebilir mi?”  Ya da eski veya önceki dönem vekil, bu vatandaşın işini halletse, sonra o vatandaş benim işimi yeni değil eski vekil halletti dese, yeni vekilin hoşuna gider mi? Bu sorulara kimseyi kırmadan cevap verebilmek için “Eski veya önceki dönem milletvekillerinin görev ve sorumlulukları ile protokoldeki yerlerinin belirlenmesi”  için bir yeni bir kanuna ihtiyaç vardır diye düşünüyorum.

 

TBMM’nin nöbetçi danışmanlık hizmetinden yararlanmak 

Yukardaki sorulara, verilecek cevap eğer “Eski veya önceki dönem milletvekilini,  vatandaş tabiki arayabilir, yardım istendiğinde de vekil kendisine yardımcı olmalıdır”, deniyorsa o zaman eski veya önceki dönem vekile ufak bir enerji dokunuşu yapmanız gerekebilir. Mesela, gece geç saatlerde mağdur vatandaş sizi aradı yardım istedi. Mevcut milletvekili iken gece hangi saat olursa olsun TBMM’nin size verdiği nöbetçi danışman telefon hattını kullanabiliyordunuz. İhtiyaç hâsıl olup, aradığınızda ilgiliye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz ve vatandaşın işini çözebiliyorsunuz. Bu imkân, eski veya önceki dönem vekillere de verilebilir mi? Ayrıca tüm kamu kuruluşlarına bir genelge gönderilse ve dense, eski veya yeni bir vekil fark etmez sizi aradığında kamu yararına olmak kaydıyla mutlaka telefonlarına cevap veriniz, dönüş yapınız, derhal randevu veriniz ve yardımcı olunuz. Yahu buna ne gerek var zaten yardımcı oluyorlar deniyorsa, o zaman bütün bu yazdıklarımı lütfen unutun.

 

Daimi vekillik

Basın mensupları belli bir süre basın işinde hizmet ettiklerinde “Daimi Basın kartı “ alırlar. Milletvekillerine de eski demek yerine Daimi Milletvekili demek gerekiyor. Zira milletvekilleri halka hizmet veriyorlarsa, hizmetleri için bir süre kısıtlaması olmamalıdır. Nasıl ölene kadar VİP hizmetinden, sağlık hizmetlerinden, Diplomatik pasaporttan, emeklilikten, onurlu bir unvandan yaralanıyorlarsa halka hizmet vermenin de bir süresi olamaz. Ancak vekillerin bu hizmeti devamlı yapabilmesi için fahri desteklere ihtiyaç duyacakları hiç şüphesizdir. Bunun için de bir kanun düzenlemesine gerek olabilir diye düşünüyorum.

 

Kamu Danışmanlığı 

Eski bir hâkim emekli olunca avukatlık yapabiliyor. Eski bir Emniyet müdürü emekli olunca bir şirketin güvenlik müdürü olabiliyor. Peki, eski vekil emekli olunca ne yapar ve ya ne yapmaz? Köşesine çekilip hatıralarını mı yazmalıdır? Yurtdışında var diye biliyorum. Eski bir senatör özel şirketlerde danışman olabiliyor. Türkiye’de olunca buna iş takipçiliği diyenler var. Oysa tecrübe ve birikimiyle eski vekil pekâlâ bir “Kamu Danışmanı” olabilir. Sanayicilere ve şirketlere danışmanlık yaparak bazen yaşanabilen bürokratik hantallık çözülebilir. Eski hâkim emekli olunca avukatlık yaptığında nasıl yanlış değilse vekil emekli olduğunda “Kamu Danışmanlığı” yaparak ekonomiye dinamizm kazandırabilir. Bunlar aslında Türkiye’de zaten olan şeyler belki ama bunları bir kanuni düzenlemeyle daha etik ve uygulanabilir hale sokabiliriz.

 

Eski vekil, Nöbetçi vekil olur mu? 

Eski veya önceki dönem vekillerin yeni vekillere rakip görülmesi yanlıştır. Böyle düşünen bir vekil yoktur diye düşünüyorum ama yine de gerekli çalışma yapılmalıdır. Yeni vekillerin parlamentodaki görevleri sırasında illerine gelememesi nedeniyle, özellikle meclisin çalıştığı Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri illerde  “nöbetçi vekil” uygulaması ile eski veya önceki dönem vekillere işlerlik kazandırılabilir. Eski veya önceki dönem vekillerin “Evet hizmet vermek istiyorum”  diyenlerden istifade edilmelidir. Bunlar teşkilatlarda ağabey olabilecekleri gibi, teşkilatların eğitimlerinde tecrübelerini paylaşacakları gönüllü eğitmen olabilirler. Hatta bunlardan Partisinin “Siyasi Fahri Denetmeni” ya da “Gizli Denetmen” olarak yararlanılabilir. Eskilerle irtibatı tamamen kopartmamak lazım. Partinin tüm istişare toplantılarına bunlar da davet edilmelidir. Eski veya önceki dönem milletvekillerinin hangi ilin hangi ilçesine yaşadıkları ve ne işle meşgul oldukları öğrenilmeli ve teşkilatlarla bu bilgiler paylaşılmalıdır. Mesela İzmir’in Çeşme, Urla, Gümüldür, Karaburun, Selçuk gibi sahil yerlerinde çok sayıda eski veya önceki dönem vekilimiz yaşıyor. Bunlardan istifade ediliyor mu?

 

Ahde vefa 

Son olarak başta Reis olmak üzere Genel Başkan yardımcıları, Bakanlar, parti yöneticileri, sürpriz yaparak eskileri arada bir  arayıp hal hatır sormalı, istişareler yapmalı, hatta o ile gittiklerinde sürpriz ziyaretler yapmalı, çaylarını içmeli. Zira biz bir aileyiz, bir birimize ihtiyacımız var. Allaha emanet olun.

 

 

 

* RİFAT SAİT

24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili (http://www.akparti.org.tr/tbmm/ozgecmis/23653 )

Balkan Günlüğü Gazetesi Başyazarı (www.balkangunlugu.com )

İzmir ATİK İstişare Konseyi Başkanı (http://www.izmir.atikuemp.com/btkb.php?bl=2 )

BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı (http://www.basam.org.tr/ )

Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma Merkezi (ATMER) DK Başkanı

Mail: rifatsait@gmail.com

Linkedin:  www.linkedin.com/in/rifat-sait-b54b0980/  Twitter https://twitter.com/saitrifat

Facebook : www.facebook.com/rifat.sait   İnstagram :  https://www.instagram.com/rifat.sait/

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP