DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 19787371.88933%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Eskişehir’de üniversite-lise işbirliğiyle güç üretim test aygıtı geliştirildi
100 okunma

Eskişehir’de üniversite-lise işbirliğiyle güç üretim test aygıtı geliştirildi

ABONE OL
17/08/2024 00:00
Eskişehir’de üniversite-lise işbirliğiyle güç üretim test aygıtı geliştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ESKIŞEHIR (AA) – Özel EOSB Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinin ESTÜ Mühendislik Fakültesi öğretim görevlileriyle yürüttüğü proje kapsamında uygulanan makul basınç ve frekanslarda ne kadar güç ortaya çıktığını ölçen test aygıtı üretildi.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Lider Vekili Metin Saraç, merasimdeki konuşmasında, ortaya çıkan eserin üniversite-lise işbirliğinin en hoş örneklerinden biri olduğunu, aygıtın tamamının hiçbir yardım almadan öğretmenler tarafından geliştirildiğini söyledi.

Geniş kapsamlı bir aygıt üretildiğini belirten Saraç, “Bu proje, sadece teknik bilgi ve marifetin değil, tıpkı vakitte işbirliğinin ve grup ruhunun da bir örneğidir. Tüm öğretmenlerimizi ve okul idaremizi yürekten tebrik ediyorum. Özel EOSB Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi olarak, üniversitelerimizle olan bu çeşit işbirliklerini sürdürecek ve akademik çalışmalara katkı sunmaya devam edeceğiz. Bu tıp projelerle hem öğrencilerimize hem de akademik dünyaya bedel katmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Giyilebilir teknolojiler için kıymetli rol oynayacak

Üretim sürecinde lisenin deneyimlerinden yararlanmanın ehemmiyetine değinen Dr. Öğretim Üyesi Seval Kınden ise ortaya başarılı bir eser çıkardıklarını lisana getirdi.

Kınden, aygıt aracılığıyla frekans ve basınç değişimlerine bağlı olarak modüllerin güç üretimini standart bir formda ölçebildiklerini belirterek, “Bu aygıt sayesinde artık modüllerimizi makul frekans ve basınç aralıklarında test edebileceğiz Aygıtın muhakkak bir frekans aralığında dakikada 20 ile 240 vuruş ortasında bir değişkenliği var. Elde edilen eser sayesinde, modüllerimizi o düzeneğe yerleştirip standart bir biçimde karakterize edebileceğiz. Böylelikle performansın ne tarafta etkilendiğini net bir formda değerlendirebileceğiz. Bu manada kritik bir süreci tamamlamış olduk.” dedi.

Prof. Dr. Ender Suvacı da aygıtın, bilhassa giyilebilir elektronik teknolojileri için geliştirilen yeni jenerasyon güç üreticilerinde kıymetli bir rol oynayacağını vurguladı.

Üretilen aygıt sayesinde elektronik modüllerin ölçümlerini hassas bir formda gerçekleştirebileceklerini söz eden Suvacı, şunları söyledi:

“Giyilebilir elektronik teknolojilerdeki güç muhtaçlığını şu anda pillerle karşılıyoruz. Lakin hareketlerimizden güç üreterek pil ömrünü uzatabiliriz. Asıl gayemiz, geliştirdiğimiz yeni jenerasyon güç üreteçleriyle giyilebilir elektronik teknolojilerine katkıda bulunmak ve bataryaları büsbütün ortadan kaldırabilmek. Materyal Bilimi ve Mühendisliği Kısmı olarak çok özel dizaynlarımız ve geliştirdiğimiz modüller var. Bu modülleri ölçmemiz gerekiyor. Şu ana kadar elimizle ya da tokmakla üzerine vurarak ölçüm yapıyorduk fakat ne kadar kuvvet uyguladığımızı bilmiyorduk. Aygıt sayesinde, belli bir basınç altında belli bir vuruşla ne kadar güç ürettiğimizi net bir halde ölçebileceğiz.”

Özel EOSB Mesleksel Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen teslim merasimine Özel EOSB Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Bülent Seğmen, okul müdür yardımcıları, öğretmenler ve doktora öğrencileri katıldı.

Muhabir: Günhan Özceylan

En az 10 karakter gerekli