EXPO 2023-Kahramanmaraş’ın resmi açılışı yapıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, eski Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ile çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Yumaklı, EXPO 2023-Kahramanmaraş’ın açılış töreninde yaptığı konuşmada, devletin deprem sonrası bölgenin inşası ve ihyası için bütün imkanlarıyla çalıştığını söyledi.
Bakanlık olarak ilk günden bu yana sahada, çiftçilerin, üreticilerin yanında olduklarını belirten Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ülkemizin tarımsal hasılasının yüzde 15’i, çiftçilerimizin yedide birinin deprem bölgesinde olduğunu düşünürsek bölgede üretimin devam etmesi ve sürdürülebilirliliğin sağlanması gerekiyordu. Biz de üreticimizin ihtiyacı olan desteklerimizi bu dönem içerisinde öne alarak nakdi olarak ödedik. Hayvan çadırlarından yeme kadar üreticimizin ihtiyacı olan ne varsa sağladık. 15 bin 200’ü Kahramanmaraş’ta olmak üzere 43 bin 317 küçükbaş hayvanı ihtiyacı olan üreticilerimize verdik. 5 bin 750’si Kahramanmaraş’ta olmak üzere 26 bin 273 arılı kovan dağıtımı yaptık. 550 bine yakın kanatlı hayvan dağıtımını tamamladık. Dün de büyükbaş hayvan dağıtımına başladık. 1767’si Kahramanmaraş’ta olmak üzere bölgede 5 bin 809 büyükbaş hayvanı yetiştiricilerimize teslim edeceğiz birkaç gün içerisinde.”
Bakan Yumaklı, EXPO 2023’ün Kahramanmaraş’ta düzenlenmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.
Organizasyonun hayırlı olmasını dileyen Yumaklı, şunları kaydetti:
“Bu organizasyon kültürümüzü tanıtmaya ve farklı kültürleri tanımaya fırsat oluşturuyor. EXPO’nun depremden sonra toparlanma sürecinde ve ilerleyen dönemlerde marka şehir olma yolunda Kahramanmaraş’a önemli mesafeler katettireceğine inanıyorum.”
YAPIMI SÜREN YONCALI BARAJI’NDA İNCELEME
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ayrıca, Malatya’nın Arguvan ilçesinde yapımı süren Yoncalı Barajı inşaat alanında incelemede bulundu.
Barajdaki çalışmaların sürdüğünü ve 2024 yılı içinde barajın su tutmaya başlayacağını dile getiren Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:
“Deprem esnasında herhangi bir hasar görmedi, yapım teknolojisi itibarıyla bu barajın başka bir özelliği de yaklaşık 9 kilometrenin üzerinde bir tünelle 175 bin dekarlık bir alanın sulanmasıyla alakalı. Şu anda halihazırda devam eden bir inşaat süreci var. Yaklaşık yüzde 75’i tamamlanmış durumda. Geri kalan yüzde 25’i de en kısa zamanda bitecek. Yaklaşık bu da 4,5-5 aylık bir süre alacak, daha sonra da sulama kanallarının yapımıyla ilgili sürece geçilecek. Netice itibarıyla sulama kanallarının bitmesi sonrasında bu bölge için artık çok daha farklı ürün çeşitlerinin, daha verimli üretimin gerçekleşmesi sağlanmış olacak.”
Türkiye’de inşa edilen ve yapımı süren büyük yapıların Türk mimar, mühendis ve işçiler tarafından yerli olarak yapıldığına dikkati çeken Yumaklı, şunları dile getirdi:
“Hatırlarsanız Yusufeli Barajı, kendi kategorisinde dünyanın 5’inci, Türkiye’nin de en büyük barajı. 275 metrelik bir yüksekliğe sahip. Binlerce kilometrelik tünellerle birlikte inanılmaz doğa şartları, işte bu bahsetmiş olduğum ülkenin evlatlarının, bu ülkenin mühendislerinin beyin gücü, zihin gücü, emeğiyle beraber oldu. İnşallah önümüzdeki yılın başı itibarıyla elektrik üretim testlerini tamamlamış olacağız ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza teslim etmiş olacağız. Bugün burada Türk mühendislerimizin en son teknolojiyi, dünyada uygulanması gereken ne varsa onları da barajın yapımında kullandığını görüyoruz.”
HABERLER
4 gün önceHABERLER
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce