Bu yıl 81. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı için kentte bulunan Güney Afrika heyeti, İzmir iş dünyası ile buluşarak ticaret hacmini geliştirmek için projeleri masaya yatırdı ve ikili görüşmeler yaptı.
Toplantı öncesinde basın mensuplarıyla buluşan Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Vika Khumalo ile İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirilmeler yaptı. İEF’e katılmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Güney Afrika Büyükelçisi Khumalo, İzmir’in Türkiye’de çok gelişen bir kent olduğunu belirterek,”Bu değişimin bir parçası olmak için bu fuara katıldık. Fuar ticaret hacmimizin artması için iyi bir kaynak. Hedefimiz ileriye dönük olarak ticaret hacmimizi arttırmak” şeklinde konuştu. Yılın ilk 6 ayında 500 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını yıl sonu içinde 1 milyar dolarlık hedef konduğunu ifade eden Khumalo, fuar süresince İzmir iş dünyası ile görüşmeler yaparak bu olanakları daha üst bir noktaya taşımak istediklerini kaydetti.
EKİM AYINDA GENİŞ KATILIMLA İZMİR’E GELİYORLAR
Khumalo, Türkiye ile ülkeleri arasındaki geçmişe dayanan siyasi ve ticari ilişkilerin sürekli arttığını söyleyerek Ekim ayında da daha geniş katılımlı bir heyetle İzmir’e gelerek işbirliği için somut adım atacaklarını ifade etti. İzmir ile Güney Afrika’nın en önemli kentlerinden birisi olan Cape Town ile kardeş şehir çalışmalarının sürdüğünü de hatırlatan Khumalo, ”Bu kapsamda 15Eylül’de belediye başkanımız İzmir’de olacak. Kardeş şehirle birlikte hem ticari hem de kültürel ilişkilerin daha da artacağına inanıyoruz. Ayrıca İzmir’in EXPO 2020 adaylığına da ülke olarak destek olacağız. Bu yönde kararımızı verdik. Oyumuz İzmir’in olacak. İzmir’in bu organizasyonu en iyi şekilde yapacağına inanıyoruz” dedi. Güney Afrika Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın ise, Avrupa’da daralan ihracat pazarlarına karşılık Afrika’nın çok büyük fırsatlar sunduğunu vurgulayarak ilişkilerin daha da geliştirilmesi için enerji, otomotiv ve madencilik başta olmak üzere 11 sektörün tanımlandığını ifade etti. İki ülkenin faaliyet gösterdiği sektörlerde uyum ve rekabet olduğuna da dikkat çeken Taşkın, birbirine benzeyen ekonomik yapının da avantaj olduğunu dile getirdi. Taşkın, bununla birlikte savunma sanayisinde de çok büyük işbirlikleri yapılabileceğini kaydederek,”Son dönemde Afrika kıtasından akın akın işadamları geliyor. Her alanda çalışma yapmaya hazırlar. Bu dostluğu EXPO’da verdikleri destekle pekiştirdikleri için teşekkür ediyoruz. Çabalarımızın meyvesini almaya başladığını görmek keyif verici” şeklinde konuştu.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce