DOLAR 34,2884 -0.18%
EURO 37,5758 0.36%
ALTIN 3.022,980,02
BITCOIN 24089403.56041%
İzmir
16°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

200 okunma

İfade ve medya özgürlüğü ile ilgili bildiriye Yunanistan’dan cevap

ABONE OL
07/04/2010 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

web_yunanistan19 Mart 2010 tarihinde Yunanistan Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 13. Oturumu’na sunduğu “Yunanistan’da İfade ve Medya Özgürlüğü Sorunu” başlıklı yazılı bildiriye cevap verdi.

 

 

 

 

 

 

 

Yunanistan’da Müslüman azınlığı için ifade ve medya özgürlüğü başlığı ile verilen cevapta Yunanistan, Trakya’daki (Batı Trakya’daki) Müslüman (Batı Trakya Türk Azınlığı) azınlık üyelerinin dini inançları gözetilmeksizin hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve Yunan Anayasası’nda garanti edildiği üzere diğer Yunan vatandaşları ile aynı hak ve yükümlülüklere sahip olduklarını ifade ediyor. ABTTF tarafından 23 Şubat 2010 tarihinde sunulan yazılı bildiri ile ilgili olarak Yunanistan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 1704 sayılı kararına (“Türkiye’deki Gayri-Müslim Azınlıklar ile Trakya’daki (Doğu Yunanistan) Müslüman Azınlığın Din Özgürlüğü ve Diğer İnsan Hakları” Raporu) atıfta bulunarak ilgili kararda toplam 362.000 nüfusa sahip Trakya’da Müslüman azınlığın yaklaşık 100.000 kişiden oluştuğu ve azınlığın  Türk kökenli Müslümanlar (yak. % 50), Pomaklar (yak yüzde %35) ve Roman/Çingene Müslümanlar (yak. %15) olmak üzere üç farklı etno-dilsel nüfus topluluklarından oluştuğu belirtiliyor. Cevap metninde, ilgili kararın özel olarak Yunanistan ile ilgili bölümünde Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşme’nin ruhuna uygun olarak ilgili azınlık içerisindeki diğer grupların temsilcileri tarafından olmak üzere dahi bir kişi veya bir grup üzerinde bir kimliğin kabul edilmesi konusunda girişimde bulunulmadığının güvence altına alınması gerektiği yönündeki ifadeye yer veriliyor.

Yunanistan Ulusal Radyo ve Televizyon Konseyi’nin ABTTF’nin yazılı bildirisinde “ayrımcı” olarak ifade edilen Tele Radio 104.2 FM ile ilgili kararı konusunda cevap metninde Konsey’in kararının 2328/1995 sayı ve tarihli yasanın 3. Maddesinin 18. paragrafına dayanarak alındığı belirtilerek ilgili maddeye göre radyo istasyonlarının programlarının yüzde 25’inden fazlasının Yunan dilinde yapmakla yükümlü oldukları not ediliyor. Yine cevap metninde Yunanistan, Ulusal Radyo ve Televizyon Konseyi’nin bağımsız bir kurum olduğunu bu nedenle herhangi bir hükümet veya diğer devlet etkisinde olmadığı çünkü bunun kurumun bağımsız doğasına ve davranış kurallarına aykırı olacağı belirtiliyor.

Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait radyo, dergi ve gazetelerin listesi veriliyor

Yunanistan’da özel olarak Trakya’da ifade ve medya özgürlüğünü alanında daha geniş bir çerçeve sunmak amacı ile cevap metninde Trakya’da azınlık basın yayınlar ile radyo istasyonlarının listesi veriliyor. Buna göre Trakya’da Müslüman azınlığa ait radyo istasyonları şöyle: City FM 107,6; Joy FM 106,9; Işık FM 91,8; Yıldız FM 107,3; King FM 106,2 105,5 106 106,2 107,8; Tele Radio 104,2; Radio DJ 90,6.  Müslüman azınlığa ait gazeteler ise şöyle sıralanmış: Gündem, Birlik, Cumhuriyet, Bülten, Balkan, Trakya’nın Sesi, Periskopio, Olay internet gazetesi ve Millet. Azınlık dergileri ise Azınlıkça, Rodop Rüzgarı, Öğretmenin Sesi, Arkadaş Çocuk, Akide, Genç Bakış, Öğrenci Alemi, Rehber ve Kardelen.

ABTTF, Ulusal Televizyon ve Radyo Kurulu’nun (ESR) Yunanistan’da 3592/2007 sayı ve tarihli “Medya Kuruluşlarının Temerküz ve Lisans Alımı ve Diğer Hükümler” yasa gerekçe gösterilerek Tele Radio FM ile ilgili kararının ifade ve medya özgürlüğüne aykırı olduğu ifade etmişti. 3592/2007 sayı ve tarihli yasanın yerel ve küçük ölçekli medya kuruluşları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu ifade edilen bildiride bu duruma örnek olarak Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’nun 19 Ekim 2009 tarihli kararında Tele Radio 104.2 FM’ye yönelik olarak uyarı niteliğindeki tavsiye kararı gösterilmişti. Bununla birlikte yazılı bildiride İngilizce ve Rusya dilinde yayın yapan radyoların Yunan dilinde yayın yapma zorunluluğu hükmüne tabi olmadığı yönünde bilgi edinildiği ifade edilerek Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu kararının ayrımcı bir niteliğe sahip olduğu belirtilmişti.

Habipoğlu: Yunanistan, 3592/2007 sayı ve tarihli yasa ile ilgili eleştirilere cevap vermek yerine radyo, gazete ve dergi listesi vererek eleştirilere kulak tıkamaktadır

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF, BM İnsan Hakları Konseyi 13. Oturumu’na sunduğu yazılı bildiride 3592/2007 sayı ve tarihli yasa ile ilgili olarak eleştirilerini dile getirmiş, bahsekonu yasanın uluslararası örgütler tarafından da olumsuz olarak değerlendirildiğini not etmiştir. Ancak Yunanistan tarafından verilen cevapta ilgili medya yasası konusunda getirilen eleştirilerin hiçbirine yanıt vermemiştir. Yerine Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ifade ve medya özgürlüğü alanında sorun yaşamadığına örnek olarak Azınlık üyelerine ait gazete, dergi ve radyo istasyonlarının listesini vermiştir. Ancak bu durum ilgili alanda sorun yaşanmadığına delil oluşturmaz” açıklamasında bulundu.

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP