Festival dediğimiz zaman ilk olarak çoğumuzun aklına, İnsanların bir araya gelerek yemek yiyip içtikleri, kent veya kasabanın en güzel şekilde süslendiği, şarkıların söylendiği, konserlerin verildiği, halk oyunlarının sergilendiği buluşmaların tarihi, yüzyıllar öncesine kadar gitmektedir. Bir çoğunun günümüze kadar gelen bu eğlencelerin bazıları dini ağırlıklı olmakla beraber, dini olmayan ve kutlama şekilleri farklı tarzda olan eğlenceler vardır. Bunların tek bir isim altında toplandığı adres”Festival”olarak ta söylenebilir.
Festivaller, genel olarak yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş, ve geleneksel hale gelmiş, belirli gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin-bölgenin simgesi haline gelmiş etkinlikler bütünü olarak ta söylenebilir.
Kırkpınar yağlı güreşleri ve Uluslararası Manisa Mesir Festivali “ örnek olarak gösterilebilir…
Daha küçük kapsamlı olanlarına da “Şenlik”adını verebiliriz…
Ülkemizde 78 il ve ilçe genelinde 210 civarında festival ve şenlik yapıldığını biliyormusunuz?
Peki bu şenlik ve Festivallerin yapıldığı yere ekonomik katkısı nedir?
Festivaller; Toplumların eğlenmek, gösteri izlemek ya da sanat faaliyetlerinden yararlanmak gibi ihtiyaçlardan doğduğuna göre, bunları yapmak için doğmuş bir talep olduğu da söylenebilir. Toplumun bu talebini karşılamak üzere, çeşitli kişi veya kuruluşların Konser başta olmak üzere, çeşitli sergiler, fuar alanları, açılarak satışa sunulması,veya çeşitli sanat eserlerinin üretilmesi festival yapılacak yere ulaştırılarak tüketilmesi talep sahipleri tarafından bir bedel ödemesiyle mümkün olmaktadır. Ayrıca, bir festivalin düzenlenmesi için organizasyon faaliyetleri için yapılan reklamlar, ulaşım hizmetleri, konaklama bedelleri…
Yani üretim ile tüketimin birbirini tetikleyen zincirleme hareketi gibi…
Çeşitli ilavelerde yapılmak kaydıyla, ekonomide canlanma, ekonomik faaliyet ve kişilerin kazancında bir artış olur.
Ülkemizde genellikle belediyelerin, başta Valilik olmak üzere, İl genel meclisi, Ticaret borsası ve odasının yanı sıra, İl kültür ve Turizm Müdürlüklerinin ortak katılımlarıyla bütçe hazırlanarak yapılan bu şenlik ve festivaller giderini karşılayabiliyor mu?
Davet edilen yabancı konuklar onuruna verilen kokteyller, konaklama ve yiyecek giderleri ciddi yekün oluşturmaktadır. Elbette ki tanıtım için, maddi fedakarlıklarda da bulunulacaktır.
Ancak, ülke Turizmine ciddi derecede ekonomik gelir getiren bir pasta dilimi olması gereken festivallerden ülkemiz ne kadar pay almaktadır?
Dünya’da bir çok ülke, uluslar arası tanıtımlarını profesyonel bir şekilde çok iyi yapabildikleri için her zaman bu pastadan yüksek payı almışlardır.
Brezilya, Almanya,İspanya bu ülkelerin başında gelmektedir. Hatta İtalya ve İngiltere’de söylenebilir…
Brezilya’daki “ Rio Karnavalı”, İspanya’daki “La tomatina festivali” Almanya’daki “Bira festivali” İngiltere’deki Afrikalı göçmenlerin 200 yıldır gelenek haline getirdikleri “Nothing Hill” Sokak festivalleri…
Her yıl gelenek halinde yapılan bu festivallere dünyanın her yerinden binlerce insan katılarak, milyonlarca dövizi bu ülkelere bırakmaktadırlar.
Ülkemizde yapılan Festival ve Şenliklere niçin yeterli düzeyde turist çekemiyoruz?
Uluslararası düzeyde yapılan festivallerin, sadece protokol ağırlıklı olmaktan ivedilikle kurtulması, davet edilecek ülkelerde tanıtım ve organizasyonların profesyonelce yapılması, bir de yurt dışından gelecek misafirlerimizi karşılayabileceğimiz, yüksek kapasiteli büyük oteller zinciri olmamasıdır?
Peki ya sizce ne olabilir?
.
İzzet KARASU-Manisa
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce