DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Fransa seçimlerinde sol ittifak birinci oldu, hiçbir parti tek başına çoğunluk sağlayamadı
193 okunma

Fransa seçimlerinde sol ittifak birinci oldu, hiçbir parti tek başına çoğunluk sağlayamadı

ABONE OL
08/07/2024 20:40
Fransa seçimlerinde sol ittifak birinci oldu, hiçbir parti tek başına çoğunluk sağlayamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – İçişleri Bakanlığının açıkladığı seçim sonuçlarına nazaran, 7 Temmuz’da ikinci çeşidi yapılan erken genel seçimde Mecliste en fazla sandalyenin sahibi solcu 4 partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı oldu.

Yeni Halk Cephesi 178 milletvekili çıkardı. Macron’un ittifakı 150, çok sağcı Ulusal Birlik İttifakı (RN) ise 125 milletvekili ile Meclise girdi.

Seçimlere iştirak oranı ise yüzde 66,6 olarak kayıtlara geçti.

Bu sonuçlarla hiçbir ittifak ya da parti mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Böylece milletvekili sayısı şu an 250 olan Macron ittifakının Meclisteki sandalye sayısı 150’ye düştü. Çok sağcı RN ittifakının milletvekili sayısı 89’dan 125’e yükseldi. Solcu ittifak ise 150 olan sandalye sayını 178’e çıkardı.

İlk çeşitte birinci gelen çok sağ, Macron ve solcuların ittifakına takıldı

Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin birinci cins oylamasında, çok sağcı RN ittifakının yüzde 33 civarında oyla birinci çıkmasının akabinde Macron cephesi ve sol partiler üstü kapalı işbirliğine gitmişti.

İlk cinsin akabinde 3 adayın ikinci cinse kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp çok sağın avantaj sağlamaması için öteki partilerden 200’den fazla aday seçim yarışından çekilmişti.

Resmi bilgilere nazaran, ikinci tipe katılmaya hak kazanan 215 aday, RN’yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etmişti.

Fransa’nın erken seçime gidişi

Fransa’da son üç seçimdir oylarını artırmaya devam eden çok sağcı RN, en son 9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans’ı ikiye katlamıştı.

Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek birinci ve ikinci tipi 30 Haziran ve 7 Temmuz’da yapılacak erken seçime gitme kararı almıştı.

Macron, bu kararını “AP seçim sonuçlarına demokratik bir yanıt vermeliydik.” kelamlarıyla savunmuş fakat ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos’ta mesken sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatları’nın çabucak öncesinde erken seçime gidecek olması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda telaşla karşılanmıştı.

Ülkedeki son genel seçimlerde bir türlü ittifak kuramayan solcu partiler, bu seçimlerde çok sağa karşı kısa müddette “Yeni Halk Cephesi İttifakı” altında bir ortaya gelmiş ve tek aday çıkaracaklarını duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakı’nda ülkenin önde gelen sol partilerinden Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer alıyor.

Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve kimi LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de “Cumhuriyet İçin Daima Birlikte İttifakı” kurmuştu.

Seçimin birinci çeşidinde, çok sağcı ittifak yüzde 33 civarında oyla sandıktan birinci çıkmış, Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 ile ikinci, Macron’un “Cumhuriyet İçin Daima Birlikte İttifakı” ise yüzde 20 oyla üçüncü sıraya yerleşmişti.

Seçimin birinci çeşidinde 76 milletvekili seçilirken, bunların 39’u çok sağ, 32’si sol ittifak, 2’si Macron ittifakı ve kalan 3’ü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve öbür sağ partilerin adayları olmuştu.

Muhabir: Şeyma Uzundere

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP