DOLAR 34,5522 0.2%
EURO 36,0329 -0.58%
ALTIN 2.989,600,94
BITCOIN 33935680.83682%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

17:48

AKŞAMA KALAN SÜRE

Gazeteci Yazar İsmail Korkmaz yazdı:  “Balkan Rumeli fırtınası”   
100 okunma

Gazeteci Yazar İsmail Korkmaz yazdı: “Balkan Rumeli fırtınası”  

ABONE OL
04/03/2021 01:14
Gazeteci Yazar İsmail Korkmaz yazdı:  “Balkan Rumeli fırtınası”   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

Samsun’dan başlayıp İzmir’e ulaşan Balkan-Rumeli fırtınası başta Ege bölgesi olmak üzere tüm Türkiye ve Balkan ülkelerini etkisi altına aldı !..

 

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu’nun (BRTK)  Cumhuriyet Halk Partisi Balkan Masası ile birlikte gerçekleştirdiği ve ilki Ocak ayında Samsun’da düzenlenen ‘Toplumsal Dayanışma Balkan Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı’nın ikincisi İzmir’de yapıldı. Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Balkan İşbirliği’ konu başlıklı toplantı başta Ege bölgesi olmak üzere tüm Türkiye ve Balkanlar’da ses getirdi.

 

 

Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Yunanistan, Gagavuzya başta olmak üzere Balkanların çeşitli bölgelerinden, Türkiye’den de  Bursa, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Afyon, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Antalya, Elazığ, Diyarbakır’dan milletvekilleri ile Rumeli Balkan kökenli onlarca belediye, STK başkanı ile konusunda uzman soydaşın katıldığı ve iki oturum halinde gerçekleşen etkinlikte katılımcılar ‘göç’ olgusu ile bu dönemde yaşanan acıları irdeledi.

Tarihsel belleğe katkı niteliğinde bilgilerin paylaşıldığı toplantılarda hüznün yanı sıra mutluluk da yaşandı. Rumeli ve Balkanlardan birçok belediye ile kurumun Türkiye’nin değişik bölgelerinden belediye ve STK’ları ile kardeşlik ve işbirliği protokollerinin de imzalandığı oturumlar sonunda deklarasyon yayınlandı. Çağrı niteliğindeki ‘Rumeli Balkan Dernekleri Bornova Deklerasyonu’ nda son ikiyüzyılı sürgün, katliam ve kimliksizleştirme çabaları ile geçen Balkanlardaki soydaşlarımıza dikkat çekilerek onların sorunlarının giderilmesi ve işbirliğinin geliştirilmesi için yapılması gerekenler aktarıldı.

 

MAKEDONYA ÖZELİNDE KOMÜNİST

REJİMİN BASKISI VE YÜCEL DAVASI

 

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu yaptı. BRTK’nın Balkanlardaki çalışmalarını özetleyip, hayata geçirdikleri projeleri aktaran Mutlu ‘’Çok kıymetli dava arkadaşlarım’’ diye başladığı konuşmasında 100 yıldır Balkanlarda yaşanan sıkıntıları ifade ederken bu durumun en acı verici yanının gerisin geriye, anavatan Türkiye’ye göç etmek olduğunu söyledi. Konuşmasında 1940’lı yıllarda Makedonya’da yaşananları aktaran Mutlu, o dönemde komünist totaliter rejimin baskıları altında ezilen insanlarımızın kendi örf adet ve kültürleri ile varlıklarını korumak adına kurdukları Yücel Teşkilatı ve ‘Yücelciler’i anarak ‘’Onların önünde saygıyla, hürmetle ve özlemle eğiliyoruz’’ dedi. Yücel Teşkilatı’nın Tito’nun Türk ve Müslümanlara karşı başlattığı soykırımın sonucu oluştuğuna dikkat çeken Mutlu, ‘’ Bundan 80 yıl evvel, 27 Şubat 1948 yılında idam edilen 4 evladımızı unutmadık. Hala mezarlarının bile yeri bulunamadı bu atalarımızın, şehitlerimizin’’ dedi.

 

HER BİREYİMİZE SAHİP ÇIKILMALI

 

Bu gün de Makedonya’da bu mücadelenin sürdüğüne inandığını ifade eden Mutlu, Misak-ı Milli sınırları dışında kalmış her insanımızın kendisini hüzünlendirdiğini, onlara sahip çıkılması, özellikle de gençler ile ilgilenilmesi gerektiğini söyledi. Makedonya’da soydaşlarımızın bulunduğu her evde, her cami minaresinde bir Türk bayrağı olduğunu, bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden BRTK başkanının, buralara yönelik hazırladıkları projeleri aktardığı konferans iki gün sürdü. Başkan Mutlu konuşmasında Balkanlardaki soydaşlarımızın Türk insanının ve Türkiye’nin gücünü hissetmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak sözü Balkanlarda birçok ülkede bu yıl yapılacak seçim ve sayımlara getirdi. Başta Kosova, Makedonya, Batı Trakya, Bulgaristan ve Romanya olmak üzere daha birçok yerde Avrupa Birliği’nin isteği ile sayımlar yapılacağına dikkat çeken Başkan Sabri Mutlu oralarda daha birçok insanımız bulunduğunu, sayılarının ise 10 milyonun üzerinde olduğunu, bunun için de onların nüfus kayıtlarına yansımasının önemli olduğunu belirtti.

 

AB’DEN SAYIYA GÖRE PARA AKTARILACAK

 

Bu soydaşlara bulundukları ülkelerde farklı asimilasyon yöntemleri uygulandığını da ifade eden Mutlu, ‘’Onlara sahip çıkmalıyız. Buraya göç etmiş veya Avrupa ile dünyanın başka ülkelerinde olan insanlarımız mutlaka sayım için kayıt yaptırmalı. Çünkü yarın oradaki insanlarımıza AB fonlarından ve bütçesinden ortaya çıkacak sayılara göre bütçe aktaracaklar’’ dedi. Camianın her ferdinin bu konuda duyarlı olmasını isteyen Başkan Mutlu Balkanlardaki insanımıza, ulaşabilmemiz, oralara destek verebilmemiz için mutlaka yerel yönetimlere proje bazında ulaşılması gerektiğini söyledi. Konuşmasında Bulgaristan seçimleri için lojistik destek verdiklerini de hatırlatan Başkan Mutlu bu konuda yerel yönetimlerden destek beklediklerini ifade ederek Türkiye’de 350 bine yakın soydaşın oy kullanma hakkı bulunduğuna dikkat çekti. Seçimlerde kimsenin oyuna ipotek konulamayacağını, herkesin hür iradesi ile tercihte bulunacağını belirten BRTK Başkanı Mutlu, seçimlere katılacak partilere daha önce yayımladıkları ve sorunları ile beklentilerini sıraladıkları deklarasyonu hatırlattı.

 

ATATÜRK’ÜN TESPİTİ VE ÇAĞRISI HALA GÜNCEL

 

Etkinlikte yapılan konuşmalarda en anlamlı, belirleyici cümleyi ise Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Grup Başkanvekili ve CHP Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak dile getirdi. Öztrak, konuşmasında ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sınırlarımız dışında kalan soydaşlarımız için söylediği “Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Onların (Dış Türklerin) bize yaklaşmasını beklememeliyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gereklidir. “ sözü ve düsturu toplantının imzası niteliğindeydi.

Etkinlikte Balkan Rumeli göçleri ile anavatana gelen göçmen camiasının büyüklüğü, yoğunluğu ve anavatana kattıkları değerlere dikkat çekilirken, Balkan ülkeleri ile buralarda yaşayan insanlarımızın sorunları ile yapılması gerekenler ele alındı. Konuşmacılar Balkanlarda yaşanan Türk – Müslüman soykırımına da dikkat çekerken, bu süreçte yitirilen canlarımız yaad edildi.  Yücel Teşkilatı ve onun idam edilen önderlerinin de unutulmadığı süreçte Bornova Belediye Başkanı Doktor Mustafa İduğ da yaptığı konuşmada kendisinin de Girit göçmeni bir ailenin evladı olduğuna dikkat çekerek, bütünlük sağlamanın önemine vurgu yaptı ve amacın sonuç odaklı çalışmalar yapmak olduğunu, bir adım daha ileri gidebilmek çabaladıklarını aktardı.

 

ASİMİLASYON POLİTİKALARI SONA ERDİRİLMELİ

 

Türkiye’deki Balkan orjinlilerin çok büyük bir aile olduğunu bunun kıymetini bilmemiz gerektiğini de ifade eden Başkan İduğ, ‘’Bu birliktelik ve sinerjiyi iyi kullanmalıyız’’ dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i temsilen söz alan Başkanvekili Mustafa Özuslu ise Bulgaristan’ın Çırpan ilçesinden İzmir’e göceden bir ailenin oğlu olduğunu söyledi. Özuslu, Balkan çalışmalarında öne çıkmış, bayraklaşmış her insanı saygıyla selamladığını ve andığını belirtirken bu anlamda çalışmaları ile Balkan camiasında anıtlaşmış bir isim olan Bosna Hersek Fahri Konsolosu merhum Ahmet Kemal Baysak’ı da yadetti, Mustafa Özuslu Balkanlarda Türklere karşı yürütülen asimilasyon politikalarının sona erdirilebilmesi için en üst çabanın sergilenmesi gerektiğini de söyledi.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel de konuşmasında tam 3 ayrı koldan Balkanlı bir ailenin üyesi olduğuna dikkat çekerek, anneannesinin Selanik, babasının Kırçova, Büyük dedesinin de Üsküp doğumlu olduğunu söyledi. Özel, karşısında bulunan insanların sıcak bakışlarında her zaman Balkanları hatırladığını ifade ederek ‘’Geldiğimiz uzak diyarların, güzel coğrafyası, sıcak insanlığı, dostluğu, kardeşliği ile hemhal olmamdan dolayı sizlerle beraberim. Göçmen olmak, göçetmiş olmak, zorunlu göçe tabi olmuş olmak, topraklarından, atalarından koparılmanın ne demek olduğunu bu topraklarda yaşayan pek çok insan bilir. Göçün iki zorluğu vardır. Göçedince eğer her şey yolunda değilse, bir artık ayrıldığınız yerden değilsinizdir, gitiğiniz yerde de her şey yolunda değilse artık oralı da değilsinizdir. Bu göçün, göçmenin yaşadığı en büyük sıkıntıdır. Bunu aşmanın yolu burada yapılanlardır’’ dedi.

 

ÖZEL’DEN SAYIMLAR İÇİN HASSASİYET ÇAĞRISI

 

Balkan STK’larının emeklerinin ve çabalarının bu açıdan çok önemli olduğuna da işaret eden Özel ‘’Gelenin, geldiği yere enteğrasyonu, geldiği yerden de kopmaması, köklerini kaybetmemesi, orayla dayanışma duygularını, iletişimini sürdürmesi, dönüp oraya yardımını, katkılarını esirgememesi ve oradan güç almaya devam edebilmesi için, geldiği yerde de o kentten olabilmesi için, bir kenarda, bir köşede sıkıntılar çekmek yerine oraya entegre olabilmesi, kendi taşıdığı renkle o kentin, o toplumun çok renkliliğine katkı sağlayabilmesi önemlidir’’ dedi. BRTK’nın çalışmalarını bu açıdan çok önemsediklerini, Başkan Mutlu’nun da Avrupa Birliği’nin demografik yapıyı tespit çalışmaları ve Balkan coğrafyasında yapılan sayımlarla ilgili hassasiyet çağrısının çok önemli olduğunu vurgulayarak Bulgaristan seçimleri başta olmak üzere bölgedeki her aktivitenin tarafı olmak gerektiğini, STK’larımızın da oralardan ellerini çekmemesini istedi. Balkanlardaki her insanımızın demokratik haklarını kullanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Özel oradaki her insanımızın da daha iyi yaşayabilmesi, ezilmemesi, kültürel asimilasyona tabi tutulmamaları için oradaki birliktelik ve siyasi duruştaki doğruluğun çok önemli olduğuna işaret etti.

 

SADECE BALKANLARDA DEĞİL TÜRKİYE’DE DE GÖREVİMİZ VAR

 

Ortak akıl ile orada darmadağın bir görüntü vermeden bütün bu çalışmaların yürütülmesi gerektiğinin önemli olduğunu belirten Özel ‘’Orada doğru yerde, doğru zamanda, doğru duruşu gösterebilecek iradenin ortaya konabilmesi için bu tip toplantıları, bu tip birliktelikleri son derece önemsiyorum’’ dedi. Konuşmasında Balkan insanının görevinin sadece balkanlarda olmadığına da değinen Özel ‘’ Çağdaşlık yolunda, çağı yakalamak için, çağdan kopmamak adına, elde edilmiş demokratik kazanımları sürdürmek, bu ülkenin kurucu kadrolarına, kuruluş felsefesine ve kurucusuna bağlılık noktasında hepimizin suyun o tarafında olduğu kadar bu tarafında da görevleri var. Biz yürüyüşümüzün 1881’de Selanik’te açılan bir çift mavi göz ile başladığını biliriz. ‘Atatürk’ümüze, O’nun önce kurtardığı sonra kurduğu bu güzel cumhuriyete, cumhuriyetin kazanımlarına, cumhuriyet kadrolarına sahip çıkma noktasında bu salondaki her bir yüreğin benden daha coşkuyla çarptığını, her bir gözün de en ışıldayan, en kendinden emin gözler olduğunu mutlulukla seyrediyorum’’ dedi.

 

EN BÜYÜK SOYKIRIMLAR BU BÖLGEDE VE BİZE YAPILDI

 

Kürsüye gelen CHP Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak ise adeta Balkanların bölge bölge analizini yaptı. Öztrak, yakın tarihte yaşanan acılara da değindiği  konuşmasında, ‘’ Cumhuriyet Halk partisi Balkan Masası olarak amacımız Balkanlardaki kardeşlerimiz ile dayanışma ve işbirliğini artırmak, var olan kardeşliğimizi pekiştirmek, Hem Türkiye’de hem Balkanlarda mutluluğumuzu çoğaltmak, paylaşmak. Buna ihtiyacımız var.  Çünkü bu coğrafyada yakın tarihimizde büyük acılar yaşadık. Makedonya Türklerinin özelinde tüm Balkanlarda sürgün ve katliamlar aslında Balkan savaşları ile başladı. Birinci ve İkinci Dünya Savaşında bu acılar devam etti. Aslında belki de dünyanın görüp görebileceği en büyük soykırımları bu süreçte yaşadık, ama bizler bunları çok fazla konuşmadık.

 

TARİHTEN DERSLER ÇIKARMALIYIZ

 

Daha dün gibi, Bosna Hersekte’ki katliamları nasıl unutabiliriz. Çok büyük insani kayıplar verdik. İkinci Dünya Savaşı’nda Makedonya Türklüğünün varlığı tehlikeye girdiği zaman içinde bulunduğu şartlara bakmaksızın mücadeleye atılan kardeşlerimizi de elbette unutamayız. Burada, bu mücadelede yaşamını yitiren tüm kardeşlerimizi ve Yücel teşkilatının tüm mensuplarını rahmetle anıyoruz. Elbette tarihten dersler çıkartmalıyız. Ama bugün yaşadığımız güncel sorunlarımız da var. Küresel bir salgın yaşıyoruz. Tam da böyle bir dönemde, Nisan ayında Kuzey Makedonya nüfus sayımı var. Bu nüfus sayımında hem oradaki soydaşlarımızın hem de buradaki akrabalarının nüfus kayıtlarına tam olarak yansımasını çok önemli buluyoruz. Temsilde adalet olması ve daha bir çok hakkın kullanılabilmesi için bunu önemsiyoruz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da soydaşlarımızın yanında olacağız. Her türlü lojistik desteği vermeye çalışacağız. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Makedonya ile vatandaşlık bağınız varsa elektronik ortamda da kayıt yaptırabilirsiniz. Ayrıca oradaki akrabalarınız aracılığı ile de kayıt yaptırabilirsiniz.

 

BEKLENTİMİZ GÜNLÜK YAŞAMDA VE TEMSİLDE ADALET

 

Bu imkanları lütfen kullanalım, nüfus sayımında kaydolalım. Bu arada anadilde eğitim konusunda Makedonya’da gösterilen çabayı takdirle karşıladığımızı belirtmek isterim. Kamu kurumlarında anayasal haklarını temsil için gösterilen çabaları da önemsiyoruz. Makedonya farklılıkların ahenk içerisinde yaşayabileceği en güzel yerlerden biridir. Biz Makedonya’yı kendi tarif ettiği biçimde kabul ediyoruz. Bizim herkesten beklentimiz günlük yaşamda ve temsilde adalettir. Soydaşlarımızın, siyasi, iktisadi ve sosyal alanda hakettiğini alması en büyük temennimiz olacaktır. 17 Şubat’ta kardeş Kosova Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 13. yılını kutladık. Kosova Cumhuriyeti’nin salgın sürecinde 14 Şubat’ta gerçekleştirdiği genel seçimler olgunluk içinde geçti. Kosova Parlamentosu yeniden şekillendi. Seçimleri kazanan ‘Kendin Karar Al Hareketi’ Albin Kurti’yi tebrik ediyorum. Çok kıymetli soydaşlarımız da parlamentoda yer alacaklar. Bu çerçevede milletvekili seçilen Fikrim Damka ve Fidan Brina Jilta’yı da buradan kutlamak istiyorum.

 

BULGARİSTAN SEÇİMLERİ İÇİN DESTEK VERİLECEK

 

Bir başka seçim süreci de Bulgaristan’da yaşanıyor. Bulgaristan’da da halkın iradesinin sandığa dürüstçe yansımasını temenni ediyoruz. Doğdukları ve uzun süre yaşadıkları vatanlarından Anadolu’ya kendi köklerinin olduğu topraklara gelen soydaşlarımızın bu süreçte Bulgaristan’daki seçimlere katılacaklarına az sayıda da olsa kurulan sandıklara gideceklerine eminiz. Belediyelerimiz hemşehrilerinin kolay oy kullanması için her türlü önlemi alacaklardır. Biz tüm soydaşlarımızdan birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerini ve yönetime talip olmaları için bir bütün içinde olmalarını bekliyoruz. Belki hükümet kuracak çoğunlukta olmayabilirler ama mutlaka hükümeti belirleme noktasında olmalarını umut ediyoruz’’ dedi.

Öztrak konuşmasında CHP Balkan Masası’nın başta BRTK olmak üzere tüm soydaş STK’ları ve kardeş belediyeler ile ortak bir çalışma takvimi oluşturmayı önemsediğini vurguladı. Öztrak, oluşturdukları yapının bir görevinin de Balkanlarda dini cemaatler üzerinden yapılan çalışmaların, ahbap çavuş ilişkileri ile yapılan görevlendirmelerin, ideolojik yaklaşımların, yapılan işlerde süreklilik sağlanmamasının soydaşlar ile ilişkilerde yarattığı tahribatı önlemek olduğunu ifade etti.

 

ATATÜRK’ÜN VİZYONU VE ANLAYIŞI REHBERİMİZ

 

Öztrak konuşmasında Atatürk’ün Balkanlılık kimliğine de vurgu yaparak ‘’Balkanlardan gelen büyük hemşehrimiz, cumhuriyetimizin ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu ebedi liderimiz ve genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün sınırlarımız dışında yaşayan soydaşlarımız için söylemiş olduğu şu sözler bizim düsturumuz olacaktır; ‘’Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz, Bizim onlara yaklaşmamız gerekli. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarih içinde bütünleşmeliyiz. Tarihi bağı kurmamız lazım. Folklor bağı kurmamız lazım.’’ Bunları kim yapacak. Elbette biz. Bu vizyon ve anlayış bizim yol göstericimiz olacak. Bu gün sadece bu salonda değiliz. İştipteyiz, Radovişte’deyiz, Resne’deyiz, Kocacık’tayız, Üsküp’teyiz, Balkanlardayız. Yüzü aşkın Balkan masası temsilcisi ile Anadolu’nun her yerindeyiz‘’ diyerek organizasyona destek veren, katkı koyan her kişi ve kuruma teşekkür etti.

 

SOYDAŞLAR TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ GÜCÜDÜR

 

Balkan İşbirliği Toplantısı’nın çevrimiçi katılımcıları adına ilk söz Makedonya Türkleri’ni temsil eden STK başkanlarına verildi. Oturuma Zoom programı üzerinden katılan Makedonya’nın İzmir eski Ticari Ataşesi Alev Süleyman yaptığı konuşmada mevcut gündem ve çalışma ile Türk Devleti’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkalarında olmayan bir gücüne şahit olduklarını ifade ederek, ‘’Bu insan sermayesi gücüdür. Makedonya’da, Bulgaristan’da, Kosova’da, Yunanistan’da, Bosna Hersek’te, Polonya, Romanya ile Sırbistan’da yaşayan ve hala buralarda Türklüğün, Türkiye’nin savunuculuğunu yapanlardır. Bu sermaye iyi kullanılmalı ve değerlendirilmelidir’’ dedi.

Makedonya yörüklerinden İştipli araştırmacı yazar İzzeti İbrahim Soylu ise Makedonya özelinde Türk iskanlarını anlattığı konuşmasında Türkmen – Yörük taifelerinin Osmanlı zamanında 200 binin üzerinde bir sayıda buralara yerleştirildiğini belirterek, Atatürk’ün soy ağacı ve aile bilgilerini de aktardı.

 

ANAVATANIMIZA YÜREKTEN BAĞLIYIZ

 

Bornova toplantısının üçüncü sanal katılımcısı ise Makedonya Siyasi İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı İlhan Rahman’dı. Rahman ‘’ Tüm evladı Fatihanlara Kuzey Makedonya’dan Atatürk’ümüzün baba ocağından selam var’’ diyerek başladığı konuşmasında anadilde eğitim, isdihdam, kültür ve birçok alanda sıkıntılar olduğunu belirterek ‘’Umarım Avrupa sürecinde bu problemleri NATO üyeliğimizin avantajıyla da aşarız’’ dedi.

Makedonya Türk Milli Birlik Hareketi Başkanı Erdoğan Saraç ise Balkanlar ve buralarda yaşayan soydaşlar için bir devlet politikasına ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında ‘’Biz hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmak istemiyoruz. Anavatanımıza yürekten bağlıyız. Türkiye Cumhuriyeti kalbimizde taht kurmuştur. Kim bu tahtı yıkmak isterse bizim de düşmanımızdır’’ dedi. Türkiye’nin büyüklüğünün sınırlar dışında daha iyi anlaşıldığını belirten Saraç Makedonya’nın Yunanistan’ın dümen suyuna girdiğini belirterek Türkiye’nin bir Balkan politikasına ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye’nin Makedonya’yı ilk tanıyan ülke olduğunu ancak bu gün gelinen noktada bu desteğin iki ülke ilişkilerine yansımadığını söyledi.

 

KAYBEDİLMİŞ TOPRAKLARIN AZİZ HATIRALARI

 

Günün sürpriz katılımcısı hiç şüphesiz Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar idi. Başkan Karalar konuşmasında Balkanlar’daki kardeş belediyeleri ile işbirliğini daha da geliştireceklerini vurguladı. Konuşmasında Makedonya halkı ile Adana’nın ilişkilerinin çok eski olduğunu,  kentlerinde 15 binin üzerinde sadece Priştine asıllı göçmen bulunduğunu belirten Karalar Makedonya, Bosna, Karadağ ve Kosova başta olmak üzere Balkanların pek çok kentinin belediyesi ile kardeşlik bağları olduğunu anlatarak, kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarına saygılarını sundu.

 

BALKANLAR İÇİN UZUN VADELİ STRATEJİ ŞART

 

Türk Demokrasi Partisi Genel Başkanvekili Gönül Bayraktar ise ‘’Yahya Kemal Beyatlı’nın memleketi Üsküp’ten selamlar’’ diyerek başladığı konuşmasında 1800’lü yıllarda kurulan ve Yücelci liderlerin de okuduğu Tefeyyüz İlkokulu’nda 18 yıl müdürlük yaptığını vurguladı. Bayraktar, Makedon’yadaki en eski siyasi partilerden biri olduklarını ve 19 belediyenin 2 sinde başkan olarak, 17’sinde de meclis üyesi olarak 26 temsilcilerinin olduğu bilgisini paylaştığı konuşmasında Makedonya Türklerinin yaşadığı sorunları özetledi. Türkiye’den beklentilerinin Balkanlara yönelik uzun vadeli bir stratejinin oluşturulması olduğunu da ifade eden Bayraktar

Makedonya’da Nisan ayında yapılacak nüfus sayımlarının Türk toplumu açısından önemine de değinerek Türkiye’deki çifte vatandaşların kendilerini mutlaka kayıtlara geçirtmelerini istedi.

 

İLİŞKİLER DAHA İYİ SEVİYEYE GETİRİLMELİ

 

Priştine Belediyesi Başkan Yardımcısı Selim Pakoli de Türkçe selamlamanın ardından Arnavutça yaptığı konuşmada Balkanlarda yaşayan halklar ile Türkiye’nin ilişkilerinin daha iyi bir seviyeye getirilmesi gerektiğini söyledi. Pakoli, kendileri açısından zorlu geçen savaşlarla dolu bir sürecin ardından Türkiye ile böyle bir iletişimin kendileri açısından önemini aktardığı konuşmasında Türkiye’ye bölgeye sağladığı desteklerden ve varlığıyla hissettirdiği güven duygusundan dolayı teşekkür etti.

Kocacık Belediye Başkan Yardımcısı ve Kocacık Derneği Kurucu Başkanı Caner Sezai kentten görüntüler eşliğinde yörenin bilgilerini görsel olarak da aktararak buranın mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini belirtip Türkiye’ye davet yaptı.

 

BALKAN GÖÇMENLERİ NİTELİKLİ TARIM GETİRDİ

 

Elazığ’ın Sivrice ilçesi belediye eski başkanı Metin Öztürk ise konferans katılımcılarına aktardığı aile bilgilerinin ardından Balkanlardan Elazığ’ın Sivrice ilçesine göç edenlerin yörede meydana getirdiği olumlu değişiklikleri sıraladı. 1936 yılında Makedonya’dan gelenlerce kurulan köylerin başta Hazar Gölü etrafı olmak üzere bölgedeki arazileri nasıl bataklık vasfından çıkarıp tarım arazisine dönüştürdüğünü de özetleyen Metin Öztürk bu sayede yöre insanının tarımsal üretim ile tanıştığını aktardı.

Daha sonra sırasıyla konuşmacı olan Makedonya’dan Elazığ bölgesine göç etmiş bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Şükran Aktan ile Bulgaristan’ın Deliorman ve Rusçuk bölgelerinden Diyarbakır’ın Bismil ilçesine göç etmiş ailelerin temsilcileri olan Nihal Maral ile İsmail Kaykaya Siri de toplantıya yönelik aldıkları davetten duydukları mutluluğu özetledi. Oldukça duygusal anlar da yaşayan konuşmacılar köylerinden büyük şehirlere taşınan ailelere dönün çağrısı da yaparken,  atalarının göç hikayelerini ve göçle beraber yörede yaşananları da aktardılar.

Bu katılımcıların ardından söz alan Mersin Tarsus Belediye Meclis Üyesi Ayla Erciyas etnik ve inanç temelli ayrımcılıkla yaptıkları mücadeleyi özetledi, göç ile birlikte oluşan sorunların giderilmesi için oluşturdukları projeleri ve hedefledikleri işbirliklerini ifade etti.

 

GAGAVUZ TÜRKLERİ DE KATILIMCIYDI

 

Moldova Gagavuz Özerk Cumhuriyeti Vulkaneş ilçesi başkanı Viktor Petrioğlu ise Balkan İşbirliği Toplantısı katılımcılarına yaptığı konuşmada Türkiye’ye yönelik en içten sevgi ve hürmetlerini ifade ederek toplantıya katılımdan dolayı yaşadığı mutluluğu aktardı. Yaşadığı bölgede 150 bin Gagavuz Türkü bulunduğunu aktaran Başkan Petrioğlu Türkiye ile çok iyi ilişkilere sahip olduklarını belirtti. Konuşmasında Vulkaneş İlçe Belediyesi’nin Tarsus Belediyesi ile kardeş olmak istediğini de ifade eden Başkan Viktor Petrioğlu bu çalışmaların pandemi süreci nedeniyle sekteye uğramasından ve görüşememekten üzgün olduklarını ifade etti.

Antalya’nın Manavgat ilçesi Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ceylan ise Romanya’nın Mecidiye ilçesi belediyesi ile imzalayacakları kardeşlik protokolü hakkında bilgilendirme yaptığı konuşmasında ilçesindeki müzede Balkan göçmenlerinin bağışladığı göç günlerini anımsatan eşyaları sergilediklerini aktardı. Suyun öteki yakasında kalmalarının kendileri için önemli olmadığının altını çizen Başkan Ceylan, ‘’Balkanlar bizim içimizde kanayan yaradır. Bu yarayı sarmak, içimizde hissetmek adına elimizden gelen her şeyi yapıyoruz’’ dedi.

 

SAMSUN’DA BALKAN ASILLI 400 BİN SOYDAŞ VAR

 

Samsun Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci Batı Trakya da bulunan Yassıköy Belediyesi ile kardeşlik protokolü imzaladıklarını vurguladığı konuşmasında Samsun’da 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanan mübadele anlaşması sonrasında gelen ailelere mensup hali hazırda 400 bin soydaş yaşadığını ifade etti. Deveci Balkan göçmenlerinin karakteristik özelliklerini ifade ederken, ‘’Çalışkanlıkları, dürüstlükleri, bayrağına sahip çıkmaları ile örnek insanlardır’’ dedi.

Rodos Kozlukebir belediyesi ile kardeşlik protokolü imzalayan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ise suyun iki yakasında yaşayan soydaşları bir araya getirme hedefi olduğunu ifade ederek protokol selamlamasının ardından yaptığı konuşmada ‘’Soydaşlarımızın dertlerini, acılarını paylaşmak, mutluluklarını kalplerimizde hissetmek adına atılan adımları çok önemsiyorum. Emeği geçenlere minnettarım. Kozlukebir’e gerçekleştireceğimiz ilk ziyaretin anını özlemle bekliyoruz‘’ dedi.

 

TOPLANTILAR GÖÇMENLERDEKİ HEYECANI TETİKLİYOR

 

Amasya Merzifon’dan oturuma katılan Batı Trakya’nın İskeçe kenti Mustafçova ilçesinin kardeş Belediye Başkanı Alp Kargı da çok keyif verici bir çalışmanın içerisinde olduklarını, Samsun Atakum’da yapılan ilk toplantının sahadaki yansımasının çok olumlu olduğunu ifade etti. İlçelerindeki Arnavutluk göçmeni vatandaşlarının bu vesile ile kendilerine ulaştığını, pozitif görüş ve duygularını dile getirdiklerini söyleyen Başkan Kargı bu tür çalışmaların devam etmesini ve önemini daha iyi anladıklarını söyledi.

Yine Amasya’dan toplantıya sanal ortamdan katılan Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol yaptığı konuşmada ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi hemşerileri, hepinizi saygı ve sevgi selamlıyorum’’ diyerek başladığı sözlerinin devamında  kendisinin de  Selanik Kayalar’dan, mübadele ile Batı Trakya’dan göç etmiş bir ailenin evladı olduğunu  ve Makedonya’nın Gostivar Belediyesi ile kardeşlik protokolü imzaladıklarını söyledi.

 

HEPSİ ATATÜRKÇÜ VE CUMHURİYETÇİ

 

Karabük Safranbolu Belediyesi’nin kardeşi Moldova’nın Gagavuz Özerk Cumhuriyeti Avdarma Belediye Başkanı Malina Kapsomon ise konuşmasında ilçelerinin kuruluşu ve geçmişi ile ilgili bilgilendirme yaptı. Avdarma belediye sınırları içerisinde yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığını ve herkesin Gagavuzca Türkçesi ile konuştuğunu ve bu konuya çok önem verdiğini ifade eden Başkan Kapsomon ayrıca Türkiye’de yaşayan tüm kardeşlerine kucak dolusu selamlar gönderdi.

Toplantıya katılan diğer konuklardan İzmir Konak Belediyesi ARGE Müdürü Turan Ateş Manastır Bitola ile kardeşkent olduklarını, Balkanlardaki kardeşlerimiz için proje yapmak istediklerini söyledi. Toplantıya bizzat katılan Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu da söz aldığı konferansta Akhisar’ın bir göçmen kenti olduğunu,  kendisinin de Balkanlardan göç etmiş bir ailenin çocuğu olduğunu, aile büyüklerinin Bulgaristan Kırcaali‘den Akhisar’a geldiklerini belirtti. Balkanların çocuğu olarak kendisine oralara gitmenin nasip olmadığını ifade eden Başkan Dutlulu oradan bir belediye ile kardeşlik protokolü imzalamak istediğini söyledi. İlçesindeki göçmenlerin hepsinin Atatürkçü, cumhuriyetçi ve iyi insanlar olduğunu ifade eden Başkan Besim Dutlulu ‘’Ancak ne yazık ki bağlarımız kopuyor, geldiğimiz toprakları unutuyoruz’’ dedi.

 

SOYDAŞ ÇOĞUNLUĞU VAR, ASAYİŞ SORUNU YOK

 

Denizli’nin Bozkurt İlçesi Belediye Başkanı Birsen Çelik de kürsüden yaptığı konuşmada ilçesinin Osmanlı-Rus savaşı sonrasında Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinden gelen muhacirler tarafından kurulduğunu anlattı. Denizli’nin yüzde 65 oranındaki soydaş nüfusu ile tek yerleşkesi olduklarının altını çizen Başkan Çelik bu nedenle ilçelerinde asayişin her zaman çok iyi olduğunu ve ilçelerinin çok düzenli ayrıca çok temiz bir yer olduğunu ifade etti. Bundan dolayı çok onurlu ve gururlu olduğunu belirten Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik ayrıca Bulgaristan’ın Deliorman bölgesindeki Opaka (Hacıyürük) belediyesi ile kardeş kent oldukları bilgisini de verdi.

Afyonkarahisar’ın Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan ise konuşmasında aile büyüklerinin Bulgaristan’ın Şumnu (Şumen) kentinden gelme olduğunu, ilçelerinin nüfusunun 12 bine yakın olduğunu, bu nüfusun da yüzde 30-35’inin Deliorman’dan göç eden insanlardan oluştuğunu ifade etti.

 

BALKAN KARDEŞLİĞİ ONUR VE GURUR VESİLESİ

 

Bornova toplantılarının birinci oturumunda söz alan son konuk konuşmacı İzmir Selçuk Belediye Başkanvekili Serkan Topalan idi. İlçelerinin 6 kardeş belediyesinden 2’sinin Balkan ülkelerinden Makedonya’dan Radoviç ve  Dion olduğunu ayrıca Gagavuz Özerk Cumhuriyeti’nden Kiriyet belediyesi ile kardeş olmak için de hazırlık yaptıklarını vurgulayan Topalan, ‘’Bu durum Balkanlara verdiğimiz önemi göstermektedir. Bu durumdan onur ve gurur duyuyoruz’’ dedi.

Toplantının ikinci ve basına kapalı olarak gerçekleşen oturumunda ise Ege bölgesinde bulunan tüm Balkan ve Rumeli göçmen dernek başkanları söz aldı, bölgelerinde yaşadıkları sorunlar ile çözüm önerilerini katılımcılara aktardı.

 

YAYINLANAN DEKLARASYON İLE TARİHE NOT DÜŞÜLDÜ

 

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) ile Cumhuriyet Halk Partisi Balkan Masası’nın Bornova’da gerçekleştirdiği Balkan İşbirliği Çalıştayı’nda ortaklaşa kaleme alınan Rumeli Balkan Dernekleri Bornova Deklerasyonu’nun konu başlıkları ve maddeleri ise şöyle;

 

‘’Son ikiyüz yılı sürgün, katliam ve kimliksizleştirme çabaları ile geçen Balkanlardaki soydaşlarımıza;

 

Doğduğu ya da atalarının mezarının olduğu vatanlarından Van’dan, İzmir’e kadar anavatanları Anadolu’ya dönen vatandaşlarımıza;

 

  • Dün Balkanlarda, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı, Bosna ve Kosova Savaşı’nda;

 

  • 27 Şubat 1948 yılında Balkanlarda Türk varlığı için Yücel Davası’nda;

 

  • Hepimizce kaynağı belli, sadece maşalarınca göz bebeğimiz, son kalemiz, vatanımız Türkiye’mizi en son olarak Gara’da olmak üzere parçalama yok etme çabalarında;

 

  • katledilen sivil ve asker şehitlerimizin huzurunda saygıyla eğiliriz.

 

Balkanlarda:

  • Yerel yönetimler arası işbirliği ve kardeşliklerin geliştirilmesini,
  • Vatanlarımızla bir köprü olan Türk dili ve kültürünün, farklılıklarımızı da muhafaza ederek yaşatılmasını,
  • Sivil toplum kuruluşlarımız ile yerel yönetimlerin beraber yapacağı ortak faaliyetlerin geliştirilmesini,
  • Soydaşlarımızın tercihlerini birlik beraberlik içinde sandığa yüksek derece katılımları ile yansıtılmasını,
  • Makedonya’da gerçekleştirilecek nüfus sayımlarına amasız ve fakatsız ülkelerinde ya da ülke dışında katılınmasını,

bekliyoruz.

 

  • Karanlıklarda ışık olan Balkanlardaki ulusal sivil toplum kuruluşları ile ulusal siyasi teşekküllerin masumane dahi olsa yok edilmesi ve kimliksizleştirilmesi ve değersizleştirilmesini kabul etmiyoruz.
  • Makedonya Türk Toplumu Temsilcilerinin konuşmaları ile Makedonya Türk toplumunu yakından tanıma; Balkanların bir özeti olan onların içinde bulundukları durumu anlayıp bir şeyler yapabilme; Balkanlarla ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliği imkânlarını araştırma fırsatı veren;
  • Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak’ta kurulu Anadolu’nun hayat damarları olarak değerlendirdiğimiz muhacir ve mübadillerin kurduğu sivil toplum kuruluşları ile bir araya getiren;
  • Balkan Masası etrafında bizleri toplayan;
  • Balkanlardaki kardeş belediye örneklerini sunan;

 

Başta Bornova Belediye Başkanımız Mustafa İDUĞ olmak üzere Balkanlarda var olma mücadelesinde Balkan sorumluluğu alan herkese şükranlarımızı sunarız.

 

Saygılarımızla,

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP