AA
MUĞLA (AA) – UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’nde yer alan, “Gladyatörler Şehri” olarak bilinmesinin yanı sıra dünyanın en büyük mermer kentleri ortasında gösterilen Stratonikeia’da, 1977’de başlayan hafriyat çalışmaları yılın 12 ayı boyunca devam ediyor.
Stratonikeia ve Lagina Hafriyat Heyeti Lideri Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine, Karia bölgesinin en kıymetli kentlerinden birisi olan Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’nda, antik devirlerden günümüze farklı yapılarda arkeolojik hafriyat, onarım ve çizim çalışması yürüttüklerini söyledi.
Bu yıl kazılara çoğunluğu Pamukkale Üniversitesinin Arkeoloji, Kültür Varlıkları Müdafaa ve Tamir ile Mimari Onarım kısımlarından öğrencilerin katıldığını anlatan Söğüt, öğrencilerin direkt yerinde uygulama yaptığını ve mesleklerini en âlâ formda öğrendiklerini kaydetti.
Antik periyottan günümüze gelen yapılar içerisinde Köy Meydanı’ndaki konut ve dükkanlarda çalışmaların devam ettiğini belirten Söğüt, “Bunların yanı sıra Batı Cadde’deki kütüphane ve Roma Hamamı’nda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tiyatrodaki çalışmalarımız da aralıksız devam ediyor.” dedi.
Söğüt, Roma Hamamı’nda geçen yıl hafriyat çalışmasını tamamladıkları alanlardan birinin hamamın avlu kısmı olan ve Palaestra denilen kısım olduğunu vurguladı.
“Sütunları Geleceğe Miras Projesi ile ayağa kaldıracağız”
Palaestra’nın projelerini hazırladıklarını ve Geleceğe Miras Projesi kapsamında sütunların ayağa kaldırılacağını bildiren Söğüt, şöyle konuştu:
“Antik periyotta milattan sonra 610 yıllarında düştüğü üzere bulduğumuz sütunları, oldukları yerde tekrar ayağa kaldıracağız. Biz bunlara fazla müdahale etmiyoruz. Yani antik periyottan günümüze ne kaldıysa bu sütunları da direkt ayağa kaldırıyoruz. Roma Hamamı’nın ihtişamlı Palaestra kısmını görmenin insanları inanılmaz etkileyeceğine inanıyorum. Burası mimari manada da bize çok katkı sağlıyor.”
Kentte Cumhuriyet, Osmanlı, Menteşe Beyliği, Bizans ve Roma periyodunu kademeler halinde açığa çıkarttıklarını vurgulayan Söğüt, yürütülen çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, İş Bankası ve Pamukkale Üniversitesinin takviye verdiğini lisana getirdi.
Bölgede 610 yıllarında önemli bir sarsıntı olduğunu ve kentin küçüldüğünü vurgulayan Söğüt, “Günümüzden 1414 yıl evvel yıkılan sütunları o günkü düştüğü haliyle bulduk. Biz bu sütunları 1414 yıl sonra tekrar ayağa kaldırıp o devirdeki ihtişamına yakın bir manzarayı elde etmeyi ve ziyaretçilerin beğenisine sunmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
Kentte yapılan hafriyat çalışmalarında, her yıl kıymetli datalara ulaştıklarını anlatan Söğüt, Stratonikeia’nın yaşayan bir arkeoloji kenti olduğunu lisana getirdi.
Muhabir: Durmuş Genç
BALKAN YEMEKLERİ
1 gün önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
06 Kasım 2024