Kış aylarında karşımıza çıkan en yaygın sağlık sorunlarından biri şüphesiz ‘Gribal Enfeksiyonlar’dır . Sağlıklı insanlarda önemli problemler oluşturmasa da kronik hastalığı olanlarda ( Kalp Yetmezliği, KOAH , Böbrek Hastalıkları , Karaciğer hastalığı vb..) yeterli tedbir ve tedavi uygulanmadığında ciddi snuçlar doğurabilecek potansiyelde bir hastalık sürecidir. Günümüzde yaşam alanlarının kalabalık olması , toplu ulaşım araçlarının sık kullanılması , sikiş hijyen ve hastalıktan primer korunma konusunda toplumdaki yetersiz bilgi ve birikim düzeyi nedeni ile aslında korunması basit olan bu hastalık hızla yayılmakta ve toplumun önemli bir kesimi salgınlara maruz kalmaktadır , bu ise ister istemez zaman ve iş gücü kaybı ve maddi anlamda kayıp anlamına gelmektedir . Ülkemizde Sağlık Bakanlığı bulaşıcı hastalıklar konusunda il ve ilçe sağlık müdürlükleri bünyesinde ve aile hekimlikleri vasıtası ile bilgilendirme kampanyaları düzenlemektedir.
Peki bu gribal enfeksiyon nedir , enfeksiyondan nasıl korunulur, hastalığıa yakalanma sonrasında yapılacaklar nelerdir ? Grip , İnfluenza virüs ailesinin sonbahar son ayları , kış ayları ve ilkbaharın ilk aylarında solunum yolu ile insan vücuduna girip hastalık oluşturması ve sonrasında salgınlara neden olma durumudur . Hasta bireyler türk porno hastalık sürecinde hapşırma , öksürme ve ağız ve burun sekresyonlarının bulaştığı eller ile (tokalaşma vb) sağlıklı kişilere hastalık bulaştırabilirler .
Çoğu zaman gribal enfeksiyon ile soğuk algınlığı birbirine karıştırılabilmektedir . Burada gribal enfeksiyon için ayırt edici olan semptomlar , sıklıkla görülen yüksek ateş , sürekli baş ağrısı , 2-3 hafta süren yorgunluk , inatçı öksürük ve zatürre ile sonuçlanabilen komplikasyonlardır.
Gribal enfeksiyonlar ile mücadele etme öncelikle primer korunma ile mümkün olabilir , öncelikle kişisel korunma mekanizmaları ön plana çıkarılmalıdır , patojenlerin yoğun bulunduğu enfekte bölgeler (kapı kolları , havlu , toplu taşıma alanlarındaki tutunma yerleri) ile ellerimize sonrasında ise ellerimiz vasıtası ile eller , gözler , burun ve ağız yolu ile vücuda girerek uygun sıcaklıkta üreyerek hastalık oluşumuna sebep olurlar bu nedenle özellikle hasta kişiler ile aynı ortamı paylaşıyorsak ellerimizi sık sık yıkamamız hastalığın bulaşımını önlemede çok önemli bir yer tutmaktadır . Bunun yanında her gün yapılan düzenli egzersiz , dengeli beslenme , aşırı stresten uzak durma , sigara içmeme , sigara içilen ortamlardan uzak durma , vücudu düzenli olarak dinlendirebilme imkanı ve yeterli miktarda uyku vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklar ile mücadeleyi kolaylaştırır.
Bütün bu yapılanlara rağmen hasta olan kişilerde hastalıkla mücadele de en önemli basamak hastanın dinlenmesidir. Günümüz şartlarında hastalardan aldığımız geribildirim dinlenme fırsatlarının bulunmadığı yönünde olmaktadır , halbuki yeterli dinlenme hastalık süresini en az 2 gün oranında kısaltmaktadır, ayrıca sigara içen kişilerin hastalık süresi boyunca sigara içmeleri iyileşme sürecini maalesef uzatmaktadır . Bir başka önemli olan şey ise vücudun yeterli beslenebilmesi daha da önemlisi özelikle yaşlı hastalarda yeterli sıvı alınabilmesidir. Bahsettiğimiz gribal semtomlara düşmeyen ateş , uzamış öksürük , öksürük ile beraber renkli balgam çıkarma, göğüs ağrısı , nefes darlığı gibi sempomların olması durumunda profesyonel yardım alınması önerilmektedir. Yaşlı ve kronik hastalığı olan hastaların muhakkak bu süre içerisinde takip edildikleri hekimler tarafından görülmeleri ve gerekli görülürse hastaneye yatırılmaları gerekiyorsa hastaneye yatırılması önerilmektedir .
Dr Mesut Subak
Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi
Göğüs Hastalıklar Uzmanı
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce