DOLAR 32,9411 0.19%
EURO 35,3624 0.17%
ALTIN 2.455,110,15
BITCOIN 20350990.73112%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

119 okunma

Gümülcine’nin Camileri Ve Hazireleri Kitaplaştırıldı

ABONE OL
11/02/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ToplantyMerkezi Almanya’da bulunan kısa adı BATTAM olan Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi adına yayımladıkları ‘Gümülcine Camileri ve Hazireleri” adlı kitabı,  20 Ocak 2011 Perşembe akşamı Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) lokalinde tanıtıldı.

 

 

 

 

 

 

 

Ege Üniversitesi Tarih Bölümünden mezun olan Orhan İsmail, bu çalışmayı 1998 yılında araştırma tezi olarak hazırladı. Kitap BATTAM tarafından yayım hayatına kazandırılırken; 96 sayfa olan kitapta BATTAM Başkanı Dr. Özkan Hüseyin, arkeolog Özcan Nuri Hüseyin ve Orhan İsmail’in ön sözleri yer alıyor. Kitapta Gümülcine’nin kısa tarihçesiyle, ilk kurulan mahalleleri ve nüfus yapısı, cami ve hazireleri, tekke, medrese ve zaviyeleri ele alıyor.

Kitabın tanıtım etkinliğine T.C. Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Mehmet Derdiman, Genel Sekreteri İbrahim Mehmet, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, D.E.B. Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş, Kozlukebir Eski Belediye Başkanı Halit Mehmet, Kozlu Kebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif,  BAKEŞ ve Yüksek Tahsilliler yetkilileri, Batı Trakya Basını  ve çok sayıda izleyici ve bazı meraklı Yunanlılar da katıldı.

Milletvekilleri Çetin Mandacı ve Hacıosman Atina’da olmalarından dolayı katılamayacaklarını belirterek BATTAM Başkanı Dr. Özkan Hüseyin’i telefonla arayarak emeği geçenleri kutladılar.

Açılış konuşmasını Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan Yaptı. Konuşmasında, eserin hazırlanmasında emeği gecen herkese derneğin yönetim kurulu adına teşekkür eden Başkan Hasan, GTGB olarak bu tür kültürel etkinliklere dernek olarak her zaman açık olduklarını belirtti.

Kitabın Yazarı, Orhan İsmail de yaptığı konuşmada, tüm katımcılara ve bu kitabın meydana gelmesinde maddî ve manevî emeği geçenlere teşekkür etti. Orhan İsmail aslında bu kitabın 1998 yılında Ege Üniversitesi için yapılmış, akademik bir çalışma olduğunu beyan etti.

Kitabın hazırlanmasında emeği gecen arkeolog Özcan Nuri Hüseyin de yaptığı konuşmada bu kitabın sosyal dayanışma sonucu ortaya çıktığını ifade ederek katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Özkan Hüseyin ise yaptığı konuşmada Batı Trakya’daki bazı internet sitelerinden BATTAM ‘a yapılan saldırı ve karalama kampanyalarına değinerek, kendilerine saldıranlara cevap yazdıklarını, ama bir karşılık alamadıklarını söyledi. Hiçbir kurum ve kuruluşa rakip olmadıklarını ve olmayacaklarını vurgulayan Dr. Özkan Hüseyin, “BATTAM’ı sanki korkulacak bir kurum gibi göstermek istiyorlar. Biz, kavga için değil; barış ve sevgi için varız. Biz bilimden yanayız” dedi. BATTAM’ın bilimden yana bir kurum olduğunu ve Batı Trakya’da bilinmeyen gerçekleri gün yüzüne çıkarmak için çaba sarf ettiklerini dile getiren Başkan Hüseyin, kitaplarda araştırmaya açık çok bilinmeyen konular olduğunu belirterek çeşitli örnekler sundu ve birçok önerilerde bulundu. Başkan Hüseyin ayrıca BATTAM’ın bu güne kadar 15 ayrı konuda yayımladıkları 15 ayrı kitabın içeriğ i hakkında da katılanlara bilgi verdi.

BATTAM Başkanı Dr. Özkan Hüseyin ayrıca bu güne kadar yayımladıkları 15 ayrı kitabını da o gün Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde sergileyerek halkın bilgisine sundu…

Etkinliğe katılan Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç konuşmasında kısa adı BATTAM olan Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi’nin daha önce yayımladığı eserleri okuduğunu, tanıtımı yapılan bu kitapla eserlerin daha da zenginleştiğini vurguladı. Başkonsolos Sarnıç, ”Söz uçar yazı kalır, derler. Hakikaten değerli bir çalışmadır. Özellikle Gümülcine’deki camilerin ve hazirelerin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir boşluğu doldurduğuna inanıyorum. Rahmetle andığımız İsmail Bıçakçı’nın çalışmaları vardı. Bu da ona bir katkı anlamındadır. Emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra kitabın basımına katkıda bulunanlara BATTAM Başkanı tarafından plaket verildi. Etkinlik, “Gölge Sakinleri” adlı müzik grubunun mini konseriyle sona erdi.

Toplantı sonucunda Dr. Özkan Hüseyin sivil polisler tarafından salon dışına davet edildi. Sivil polisler bir rica üzerine Dr. Özkan Hüseyin’den yeni çıkan kitabı talep ettiler. Dr. Özkan Hüseyin kitabın yazarı Orhan İsmail’i de yanına alarak emniyet yetkililerine kendilerini tanıttılar ve kitabın içeriği hakkında kısa bilgi vererek ilgili polis memuruna teslim ettiler.

    En az 10 karakter gerekli