DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Hadislerin sahih olup olmadığı tespitine yapay zeka dayanağı
169 okunma

Hadislerin sahih olup olmadığı tespitine yapay zeka dayanağı

ABONE OL
20/07/2024 08:40
Hadislerin sahih olup olmadığı tespitine yapay zeka dayanağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

SAMSUN (AA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın başkanlığında geliştirilen projeden hadis alanında araştırma yapan akademisyenlerin yanı sıra vatandaşların da hadislerin sahih olup olmadığı konusunda yararlanmaları amaçlandı.

2016 yılında çalışmalara başlanılan ve yüze yakın akademisyenin katkı sunduğu “hadis bilgi tabanı” sisteminde, bugüne kadar 284 bin hadisten 184 bini tekrar çeviri edilerek onaylandı.

Rektör Ünal, AA muhabirine, hadis bilgi tabanı çalışmasının hadislerin elektronik ortamda toplanması ve rivayetlerin tarihi bağlamında yanlışsız okunmasını sağlayan bir çalışma olduğunu lisana getirdi.

Yapay zekayı kullanarak hadislerin ana metnini belirleyip sahih kavramına yeni bir açılım getirdiklerini belirten Ünal, “Sadece nakleden bireylerin güvenilirliğinden hareketle, dinin kurucu metinlerinin, kültürümüzün kurucu metinlerinin yine kıymetlendirilmesine katkı sağlayacak bir arşiv çalışması aslında. Farklı üniversitelerden yüze yakın akademisyenin bir ortaya gelip her birinin farklı bir misyon üstlendiği multidisiplinler bir çalışma. Temel maksatlardan biri de dinimizin ya da kültürümüzün kurucu metinlerinin istismarını engellemek.” dedi.

Sistemin bilhassa çarpıtılan ve özgün bağlamından koparılarak istismara açık hale getirilen metinlerin kendi bağlamına döndürülerek anlaşılmasına imkan sunan özgün bir çalışma olduğunu söyleyen Yavuz Ünal, “Projenin en değerli taraflarından bir tanesi, teknolojiyi baştan itibaren kullanması. Burada tıpkı kelimeyi kullananları tespit etmek, bilgi teknolojisi açısından son derece kolay ancak o kelimeyi kullanmadan, o kavramı kullanmadan, o metni anlatan, ona katkı sağlayacak olan şey lakin makine öğrenmesiyle mümkün. Bu nedenle bu projede makine öğrenmesi, yapay zeka kullanıldı, kullanılmaya da devam ediliyor.” diye konuştu.

Akademik çalışmalarda sistemdeki hadislerin direkt kaynak olarak gösterilebildiğini lisana getiren Prof. Dr. Ünal, “Proje yalnızca hadis açısından değil, İslami açıdan, edebiyat açısından, tarih açısından birçok alanda gereksinimi karşılayan bir çalışma olarak ortaya çıktı. Yalnızca itimat vermesi, inanç telkin etmesi, kelam konusu olan metnin neden söylendiği, o gün nasıl anlaşıldığı, nasıl uygulandığı, tarih boyunca nasıl uygulandığı ve bugün bu metin nasıl değerlendirilmelidir, buna imkan sağlayan bir platform çalışması. Bu nedenle de manalı.” sözlerini kullandı.

Bilginin süratli bir formda değiştiğini ve teknolojinin sağladığı imkanları her platformda kullanmanın gerektiğini söyleyen Rektör Ünal, şunları kaydetti:

“Eğer bilginin değişimini kabul ediyorsanız ve teknolojinin burada bir araç olarak kullanılmasını kabul ediyorsanız, buna eş vakitli olarak ayak uydurmak gerekiyor. Teknoloji bağımlısı olmaksızın teknolojiyi hayatınızda bir halde kullanabiliyorsanız aslında memnunsunuz, işinizi kolaylaştırıyorsunuz, şayet bunu yapamazsanız teknolojiye bağımlı hale geliyorsunuz.”

Çalışmaya “http://www.hadisveritabani.info” adresinden ulaşılabiliyor.

Muhabir: Veysel Altun

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP