AA
HAKKARI (AA) – Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin kıymetli
merkezlerinden Hakkari’de, verimli otlakları ve pak su kaynaklarıyla
göçerlerin tercih ettiği yaylalar, etraf vilayet ve ilçelerden getirilen
binlerce küçükbaş hayvana mesken sahipliği yapıyor.
Çukurca
ilçesinde, Kazan Vadisi’nden geçilerek ulaşılan Han Yaylası da bölgede
güven ortamının sağlanmasının akabinde göçer ailelerin en çok tercih
ettiği yerlerin başında geliyor.
Yaz aylarında
hayvanlarını otlatmak için Şırnak’tan gelerek, binlerce küçükbaş
hayvanın bulunduğu sürülerle şenlenen yaylaya çıkan göçerler, akarsu
kenarında kurdukları çadırlarda konaklıyor.
Yaklaşık
5 ay yaylada kalan göçer aileler, dönem boyunca elde ettikleri sütten
yaptıkları peynir ve tereyağını satarak geçimlerini sağlıyor.
Erkekler
günün büyük kısmında küçükbaş hayvanların bakımıyla ilgilenirken,
kadınlar da konut işlerinin yanı sıra koyunların sağılmasına yardımcı
oluyor, elde edilen sütten peynir ve tereyağı yapıyor.
Çocuklar da eşek ve katır sırtında günde iki kere sağım yapılan noktalara giderek ailelerine yardımcı oluyor.
Şırnak’ın İdil ilçesinden gelen Erhan Oğuz, yaklaşık 20 gündür bulundukları yaylada yaz boyunca kalacaklarını söyledi.
Han
Yaylası’nın hoş ve görülmeye kıymet bir yer olduğunu belirten Oğuz,
“Burada 10 aile var. Bölgede koyunlarımızı otlatıyoruz. Çadırlarımızı
kurduk ve burada kalıyoruz. Her şeyden uzaktayız. Sonbaharda tekrar
gideceğiz. Sabah ve akşam koyunları sağıyoruz. Sütü peynir ve tereyağı
yapıp satıyoruz. Günün neredeyse tamamını hayvanlarla ilgilenip
çalışarak geçiriyoruz. Göçerlik sıkıntı lakin zevkli. Buranın tabiatı çok
güzel. Birinci kere geldik ve çok mutluyuz. Geçimimizi bu biçimde
sağlıyoruz.” dedi.
“4 kardeş burada hayvancılık yapıyoruz”
Cizre
ilçesinden gelen Nihat Dayan ise gittikleri yerlerde çadırlarda
kaldıklarını anlatarak, “Biz de iki haftadan bu yana buradayız. Burası
serin olduğu için geldik. Verimli otlaklar var. Hayvanlar için buralar
çok âlâ. Elde ettiğimiz sütten yaptığımız eserleri satarak geçimimizi
sağlıyoruz. Sabahtan akşama kadar koyunların peşindeyiz. Günümüz bu türlü
geçiyor. Göçerlik kuvvetli bir iş lakin ekmek kapımız. 4 kardeş burada
hayvancılık yapıyoruz.” diye konuştu.
Hasan Erçen
de yıllardır hayvancılıkla uğraştıklarını lisana getirerek,
“Hayvanlarımızı çoklukla Faraşin bölgesine götürüyorduk. Artık de Han
Yaylası’ndayız. Bu sene buraya geldik. Hepimiz akraba sayılıyoruz.
Suyumuz, otlaklarımız bol. Buralar anlatılmayacak kadar hoş. Göçerlik
çok zahmetli bir iş. Günde iki defa koyunları sağıyoruz. Hayvanlarla
ilgilenen kişi sayısı az olunca daha güç oluyor.” sözlerini kullandı.
Muhabir: Sayim Harmancı,Mehmet Dayan
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce