Haşim Taçi Savaş Suçlamalarını Reddetti: Gerillalar Üzerinde Kontrolüm Yoktu

2 Mayıs 2024 - 01:20

Haşim Taçi Savaş Suçlamalarını Reddetti: Gerillalar Üzerinde Kontrolüm Yoktu

Haşim Taçi Savaş Suçlamalarını Reddetti: Gerillalar Üzerinde Kontrolüm Yoktu
Son Güncelleme :

07 Nisan 2023 - 12:22

180 okuma
(Last Updated On: 07/04/2023)

Hollanda’nın Lahey kentinde kurulan Kosova Özel Mahkemesi’nde konuşan eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ‘nin avukatları, müvekkillerinin iddia edilen düşmanlıklar ve insanlığa karşı işlenen suçlar sırasında Kosova Kurtuluş Ordusu’nu (KLA) kontrol etme yetkisine sahip olmadıkları görüşünü dile getirdi.

Avukatlar, söz konusu bu tür suçların kontrolsüz yerel faaliyetlerin sonucu olduğunu savundu. Savunma heyetinin bir parçası olan avukat Gregory Kehoe, duruşmanın ikinci gününde şunları söyledi: “Haşim Taci bölgedeki KLA komutanlarını kontrol etmedi.“ dedi.

Müvekkilinin de suçlamaları reddettiğini belirten Kehoe, “Haşim Taci, özel savcılığın bu suçların yönetimin politikasına uygun işlendiği yönündeki suçlamalarını kabul etmiyor. “ifadesini kullandı.

Taçi’nin KLA militanlarını kontrol etme yetkisine sahip olmadığını doğrulayan Kehoe, Taçi’nin savaş suçu işlemek için de bir nedeni olmadığını belirtti ve müvekkilinin eğer yaparsa başta ABD olmak üzere Batılı müttefiklerinin desteğini kaybedeceğini bildiğini de sözlerine ekledi.

Savcılık Makamı Ne Dedi?

Savcı dünkü duruşmada Haşim Taci ve üç KLA liderini, bölge üzerinde tam kontrol sahibi olmak için siyasi muhaliflerin yanı sıra etnik azınlıklara, Sırplara ve Romanlara karşı şiddetli düşmanlıklar yürütmekle suçladı. Savcının iddianamesine göre, iddia edilen yüzlerce mağdur Kosova genelinde korkunç koşullarda hapsedildi ve 102 kişi öldü. İddianamede ayrıca, kurbanların çoğunun Kosova nüfusunun yüzde 90’ını oluşturan etnik Arnavutlar olduğu iddia ediliyor.

Lahey mahkemesi

Lahey Mahkemesi

Haşim Taçi, dünkü duruşmanın açılışında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili suçlamaları reddetti. Kendisine yöneltilen 10 farklı suçlama hakkında mahkemede ifade veren Taci, “Bana yöneltilen bütün suçlamalarını anlıyorum ama kesinlikle suçlu değilim.” şeklinde konuştu.

Taçi, 1998-99 yıllarında Sırp yönetimine karşı mücadeleye öncülük ettiği için bir kahraman olarak görülse de, bu çatışma sırasında işlenen savaş suçu iddiaları var. Taçi, işkence ve cinayet de dahil olmak üzere 10 savaş suçu ve insanlığa karşı suçla, özellikle Kasım 2020’deki ayaklanmalar sırasında insanların zorla gözaltına alınması ve ortadan kaybolmasıyla suçlanıyor.

Lahey’deki Yargılama Süreci Nasıl Başlamıştı?

Savaş suçlarıyla suçlandıktan sonra 54 yaşındaki siyasetçi cumhurbaşkanlığından istifa etmiş ve Lahey’de gözaltına alınmıştı. Taçi’nin iki eski parlamento sözcüsü de dahil olmak üzere eski Kosova Kurtuluş Ordusu (KLA) üyesi olan Kraliyetin en yakın yardımcılarından üçü aynı suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.

Dördü, Kosova’daki Sırp azınlığın sivillerine yönelik “geniş çaplı veya sistematik saldırılara katılmakla” ve Kosovalı Arnavutların muhaliflerine yönelik saldırılarla suçlanıyor. Sırp birlikleri NATO bombardımanı sonrasında Kosova’dan çekilirken, o günlerde Taçi, gerilla üniformasını çıkarıp, takım elbise giymiş ve siyasetle uğraşmaya başlamıştı.

Kosova’nın 2008’de bağımsızlığını ilan etmesiyle Başbakan olmuş ve ardından 2016’da Cumhurbaşkanlığını görevini üstlenmişti.

Haşim Taçi ve diğer 3 Sanığa Destek

Hollanda’nın Lahey kentinde gözaltına alınan eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ve diğer üç sanığa destek amacıyla Kosova’nın başkenti Priştine’de bir gösteri düzenlendi.

Kosova Sırbistan İlişkileri

2008 yılında bağımsızlığını kazanan Kosova’yı Sırbistan hala Kosova’yı tanımayıp ve Sırbistan’ın bir eyaleti olarak kaldığını iddia ediyor. Ancak son dönemde iki ülke arasında karşılıklı olarak pozitif adımlar gelmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, “Kosova ile anlaşmada Sırbistan da tavizler verecek” diyerek bir geri adım sinyali vermişti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.