DOLAR 34,2476 0.14%
EURO 37,0992 0.91%
ALTIN 2.969,521,53
BITCOIN 26108401.73204%
İzmir
18°

AÇIK

06:08

SABAHA KALAN SÜRE

Hayvancılıkta yeni destekleme modeli hazır
131 okunma

Hayvancılıkta yeni destekleme modeli hazır

ABONE OL
18/07/2024 15:40
Hayvancılıkta yeni destekleme modeli hazır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Yumaklı, Memleketler arası Hayvancılık Araştırma Enstitüsünü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Enstitü Müdürü Sezer Öz’den çalışmalarına ait bilgi alan Yumaklı, enstitü bünyesinde inşaatı devam eden 200 sığır kapasiteli sağmal ahır ile genetik laboratuvarını gezdi.

Bakan Yumaklı, burada yaptığı değerlendirmede, enstitünün, hayvansal üretimde AR-GE ve inovasyonla ilgili çalışmaların yapıldığı çok kıymetli bir merkez olduğunu söyledi.

Kısa müddet evvel 2024-2028 yıllarını kapsayan Hayvancılık Yol Haritası’nı açıkladığını anımsatan Yumaklı, verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırırken birebir vakitte yapay tohumlama, yerli sperma üretimi, soy kütüğü çalışmaları ve ari işletme üzere verimliliği artıracak dayanakları çoğaltma kararlılığında olduklarını bildirdi.

Yumaklı, enstitünün bu çalışmalardaki değerine işaret ederek “Gen kaynaklarımızın yerinde korunması ve geliştirilmesi, halk elinde ıslah çalışmaları, kaliteli yerli sperma üretimi üzere AR-GE faaliyetlerinin artırılması, yol haritamızın değerli ayaklarını oluşturmaktadır.” diye konuştu.

Hayvancılık Yol Haritası’nın öbür bir kıymetli ayağının da hayvancılık işletmelerinin dirençli, güçlü ve sürdürülebilir bir üretim modeliyle çalışabilmesi olduğunu aktaran Yumaklı, ziraî üretimde sürdürülebilir, verimli kaliteli, kayıtlı ve bölüme yatırım yapılan bir üretim planlaması için bu çalışmaları da başlattıklarını anlattı.

“Amacımız üreticinin 3 yıl önünü göreceği bir perspektif çizmek”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, hayvansal üretim planlamasının 1 Ocak’ta yürürlüğe girdiğini anımsatarak kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Şimdi hayvancılıkta planlı üretimle ilgili uzun müddettir üzerinde çalıştığımız ve bugünlerde Resmi Gazete’de yayımlanma sürecinde olan üretim planlamamızın en kıymetli ayaklarından birisini oluşturan desteklerimizle ilgili birkaç başlığı sizlerle paylaşmak istiyorum: Üretim planlamasının temel hedefi, üreticilerimizin ister bitkisel ister hayvansal üretimde 3 yıl önlerini görebilecekleri bir perspektif çizmek. Yeni modelimizde destekleme meblağları, katsayılar üzerinden belirlendi ve performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturuldu. Dayanak konusu her üretim için değil, performansa dayalı üretim için gerçekleşmiş olacak. Temel hayvancılık dayanaklarımız, büyükbaş ile küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerinin desteklenmesinden oluşacak. Her bir dayanak için de temel takviye meblağları belirlendi. Aile işletmeleri, genç ve bayan teşebbüsçüler, birinci derecede ziraî örgüt üyeleri, planlama bölgelerinde bu işleri yapanlar da ek dayanakları kazanmış olacak.”

Suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme üzere mevzularda da ek dayanakların verileceğini bildiren Yumaklı, eser geliştirme takviyelerinin de çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimini kapsayacağını söyledi.

Yumaklı, yeni destekleme modelinin bayanlar ve gençler için birinci kere uygulanacağını da aktarırken “Onları üretime teşvik ederken birebir vakitte verimliliği artırıcı kriterleri sağlayan üreticilerimizin de bu dayanaklardan daha fazla faydalanacağının altını çizmek istiyorum.” sözünü kullandı.

Amaçlarının, bütün kategorilerde verimli ve kaliteli üretim ile ülke muhtaçlığının yanı sıra ihraç edebilir eserler üretebilmeyi sağlamak olduğuna işaret eden İbrahim Yumaklı, planlı üretimi destekleyecek bu takviye modelinin ülkeyi daha müreffeh yarınlara taşıyacağını belirtti.

Bakan Yumaklı, enstitünün de yalnızca ülkeye değil, memleketler arası boyutta yardım ve dayanak isteyen bütün ülkelere hizmet vereceğini kaydederek, “Bu merkezin bütün tesislerinin tekrar revizyonu ve ekleri de inşallah bu yılın sonuna kadar tamamlanmış olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Mehmet Can Toptaş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP