Hem sağlıklı, hem de lezzetli

7 2024 - 06:08

Hem sağlıklı, hem de lezzetli

(Last Updated On: 29/08/2022)

“Kaynanadili” adını duyanların kayıtsız kalamadığı bu bitki, hem görünüşü hem de faydaları ile ön plana çıkıyor. Halk arasında dikenli incir olarak da bilinen kaynanadili, meyvesi sindirim sisteminden strese kadar vücuda sayısız yarar sağlayan bir kaktüs çiçeğidir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği nedeniyle insanlar tarafından merak edilen çiçek türlerinden bir tanesidir.

Halk arasında “kaynana dili” ve incirin yabani türü olarak bilinen meyve, sadece yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor. Bitkisi, 10 santimetreyi bulabilen sert dikenlerle kaplı olduğu için hasadı özel çaba gerektiren incir, dikenlerin rüzgardan uçarak çiftçilere zarar vermemesi için sabahın erken saatlerinde dallarından alınıyor.

Dikenli incir, hintinciri ya da frenkinciri olarak da bilinir. Dikenli incir, Hint inciri, Frenk inciri, Mısır inciri, babutsa, kilis inciri, pabuçinciri, kaynanadili, Kürek yemişi gibi farklı yöresel isimlerle anılan “dikenli incir” yüzyıllardan beri birçok ilacın hammaddesi olarak kullanılmıştır.

Kaktüs meyvesi, yıllar yıllar önce İbni Sina’nın bütün meyvelerden daha besleyici olduğunu söylediği bilinir. Ana vatanı Güney Amerika olan kaktüs meyvesi, kuru ve sıcak bölgelerde yetişir. Halk arasında ‘dikenli incir, şeytan dili, kaynanadili’ gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen kaktüs meyvesi, pazarlarda buzun içinde bekletilerek satılır. Dışı dikenlerle dolu olduğu için toplanması zordur. Ayrıca çıplak elle temas etmek sakıncalıdır.

KAKTÜS MEYVESİ NASIL YENİR?

Kaktüs meyvesini yemeden önce kabuklarının dikkatlice soyulması gerekir. Kaktüs meyvesini, çıplak elle tutmak yerine elinize eldiven takın ve meyveyi elinize alın. Meyvenin dışındaki dikenleri, ocakta yakın. Ardından eldivenleri çıkartmadan meyveleri kesme tahtasına alın. Baş ve ucundaki kısımdan kesin. Bıçakla meyvenin ortasına kesik atın. Meyveyi kaşık veya çatal yardımıyla yanlara doğru. Kaktüs meyvesinin dışındaki kalın kabuğu dikkatli bir şekilde soyun. Daha sonra dilimleyerek tüketebilirsiniz.

 

MAKSİMUM 2 TANE

Kaktüs meyvesinin günlük tüketimi 2 adedi geçmemelidir. Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi gibi etkiler görülebilir. Bu meyve fazla tüketildiğinde bağırsakları tıkayabilir. Bu yüzden ölçülü tüketmek son derece önemlidir.

 

KAKTÜS MEYVESİNİN İLGİNÇ 9 FAYDASI

İçindeki yüksek oranda C vitamini sayesinde vücut direncini artırıyor, vücudumuzu hastalıklardan koruyor.

Grip, soğuk algınlığı ya da nezle gibi hastalıklardan korumakla kalmıyor, hasta olunduğunda iyileşme süresinin kısalmasına da yardımcı oluyor.

Sağladığı zindelik sayesinde enerji veriyor, depresyon, stres gibi sorunlardan uzak kalmanıza destek oluyor.

Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlık gibi sorunların üstesinden gelmede önemli bir rol oynuyor. Yemeklerden sonra oluşan hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarının önüne geçiyor.

İçindeki hatırı sayılır oranda potasyum sayesinde kalp ve damar hastalıklarından korunmanıza destek oluyor.

Uzun süreli ve düzenli tüketildiğinde cilt sağlığına fayda sağlıyor. Işıl ışıl bir cilde sahip olmanıza destek oluyor. Aynı zamanda yaşlanma nedeniyle oluşabilecek kırışıkların da oluşumunu yavaşlatıyor.

Kolesterolün dengelenmesine destek oluyor.

Meyvenin yaprakları kaynatıldığında ortaya çıkan hafif jelimsi sıvı, doğal bir cilt bakım ürünü olarak kullanılabiliyor.

Besin lifleri sayesinde midede daha uzun süre tokluk hissi sağlıyor.

 

100 gram kaktüs meyvesi; 10 g karbonhidrat, 0,5 g yağ, 0,7 g protein, 3,6 g diyet lifi, 5 mg sodyum, 220 mg potasyum, 14 mg C vitamini içerir. Bir kaktüs meyvesi 8 kcal kaloridir. 100 gramı ise 41 kaloridir. Lif içeriği yüksektir.

Kaktüs meyvesi glisemik indeksi düşük bir besin olduğundan uzun süre tok tutar. Kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir.

Not: Dikenli incirin çekirdeği tüketilmemelidir. Bu çekirdek sindirilemediği için bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu yüzden meyvenin çekirdeklerini temizledikten sonra tüketmek gerekir.

Bana sorarsanız, ben her sene ağustos ayında, mutlaka, günde bir adet Frenk inciri yerim. Kokusunu, tadını çok severim. İster sade, ister salataya ekleyip tüketiyorum.

Eğer tatmadıysanız ama merak ediyorsunuz, mutlaka sezon bitmeden tadınız.

 

Hayatınızı seviyorsanız – tatmalısınız 😊

 

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.