DOLAR 34,2884 -0.18%
EURO 37,5758 0.36%
ALTIN 3.022,980,02
BITCOIN 24089403.56041%
İzmir
16°

AÇIK

06:06

SABAHA KALAN SÜRE

İş Başvurusunda Robotla Mülakat Dönemi
106 okunma

İş Başvurusunda Robotla Mülakat Dönemi

ABONE OL
15/09/2021 10:11
İş Başvurusunda Robotla Mülakat Dönemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İŞ BAŞVURUSUNDA ROBOTLA MÜLAKAT DÖNEMİ GELİYOR

 

Ege Genç İş İnsanları Derneği EGİAD) ile Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği (YABİSAK) iş birliğinde düzenlenen  ‘Şirketlerin Dijital Dönüşümünde Kutup Yıldızı: Yapay Zeka ve Arttırılmış Gerçeklik’ konulu webinarda konuşan uzmanlar,  bir çok şirketin işe alımlarda yapay zeka robotlarını kullanmaya başladığını ve bu robotların CV’leri incelediğini, mülakatlarda işe başvuran kişinin mimik ve jestlerine göre karar verdiğini söyledi. Robotlar CV’deki bilgilerle kişinin Linkedin hesabını karşılaştırarak doğru bilgi verip vermediğini de kontrol ederken, gelecekte daha çok kişinin iş başvurusunda robotla mülakata katılmak zorunda kalacağına dikkat çektiler.

‘Dünya Yazılımcılar Günü’nde düzenlenen webinarın açılış konuşmasını YABİSAK Yönetim Kurulu Başkanı ve ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ile EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer yaptı.

Yazılım ve bilişim konusunda profesyonelleri İzmir’e çekmek ve kentte bu sektörün ekosistemini geliştirmek ve kümelenmesini sağlamak için STK, üniversite, belediye ve özel girişim olarak bir araya gelerek YABİSAK’ı kurduklarını belirten Dr. Faruk Güler, “Fuar İzmir’in kulesini İzmir’de yazılımcıların merkezi yapmak istiyoruz. Kulenin ilk katını YABİSAK olarak biz kiralayarak ilk adımı atmış olduk. İzmir’deki altyapı yazılım ve bilişim sektörünün burada kümelenmesi için çok uygun. İzmir’in kendisi bu sektörde çalışmak isteyen insanlar için bir cazibe merkezi. Sektörün gelişmesi için tüm süreci organize edecek ve kümelenmeyi sağlayacak bir çalışmayı da hep birlikte yapacağız” diye konuştu.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer de,  dijital ürünler, dijital dönüşüm ve bulut bilişim etkisiyle hızla taşeron hizmet modelinden ölçeklenebilir ürün modeline geçiş yapan yazılım sektörünün, yatırımcıların ilgisini çekerek 1.5 trilyon dolarlık risk ve girişim sermayesi yatırımı aldığını belirterek, “  Türkiye’de  uzun yıllardır artarak devam eden teknokent yatırımları, Ar-Ge, inovasyon teşvikleri ve özel sektör start-up iş birlikleri ile büyüyen bir girişimcilik ekosistemine sahibiz. Ancak son verilere göre ihracatımızın sadece binde 5’i bilişim sektörünün alt kümesi olarak raporlanan yazılım sektöründen gelmektedir. Benzer ülkeleri incelediğimizde ise yüzde 2-3 seviyelerinde bir potansiyel olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

YABİSAK Koordinatörü Serap Sönmez ise, Ocak 2021’de resmi kuruluşunu tamamlayan Derneğin, Ekim ayında Genel Kurulu’nu toplayarak sektördeki işbirliği ortamını daha da geliştirmeye, eğitim ve istihdam alanında fırsatlar yaratmaya, üyelerinin finansmana erişimini kolaylaştırıcı rol oynamaya ve yatırımcılar açısından kentin altyapısını geliştirici faaliyetlerini arttırmaya devam edeceğini söyledi.

CV’leri Yapay Zeka Robotları İnceleyecek

Açılış konuşmalarından sonra , ‘Şirketlerin Dijital Dönüşümünde Kutup Yıldızı: Yapay Zeka ve Arttırılmış Gerçeklik’ konulu seminerde konuşmacılar; yapay zeka ve arttırılmış gerçeklik konularındaki gelişmeleri anlatarak, bu teknolojilerin gelecekte nasıl dönüşeceğini aktardılar.

Omegadata Yazılım Genel Müdürü Yumus Emre Aslan,  finans, üretim, IT, telekom, sağlık ve ilaç sektörlerinin iş süreçlerinde yapay zekayı  en çok kullanan sektörler olduğunu belirterek, bu teknolojinin şirketlerin insan kaynakları uygulamalarında da sıklıkla kullanılmaya başladığını vurguladı. Aslan,  “ İnsan kaynakları alanında yapay zeka kullanımı ilk olarak işe alımlarda CV’lerin otomatik incelenmesinde kullanılıyor. CV’deki yazı dilinin kullanımı ve içeriğinin şirketin başvuru koşullarına uygunluğunu yapay zeka inceliyor. CV sahibinin Linkedin ile kamuoyuna açıkladığı verilerinin CV’de yansıtıtğı verilerle örtüşüp örtüşmediğini de yapay zeka robotu inceliyor” dedi. Chatbotların da işe alımlarda çok yaygınlaştığını aktaran Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “  Özellikle chatbotlar mülakatlarda hızı arttırdığı için firmalar tarafından tercih edilmeye başlandı. İsviçre de geliştirilen Tengai robotu mülakatlarda kullanılıyor ve gelecekte daha çok kişi iş başvurusunda Tengai ile mülakat yapmak zorunda kalacak. Görüntülü mülakatlarda yapay zeka jest ve mimik hareketlerinden çıkardığı dijital sinyalleri yorumluyor. İşe başvuran kişinin soru sorulduğunda gözünü kaçırması yapay zeka için bir dijital sinyale dönüşüyor.  Uluslararası otel zinciri Hilton, işe alımlarda yapay zeka kullanımını en çok arttıran şirket. Hilton yapay zeka kullanımı ile iş alımlarda yüzde 85 verimlilik artışı sağlamış. Loreal, Mya adındaki yapay zeka programı ile 10 binden fazla kişiyle mülakatta yüzde 92 verimlilik sağlamış. Türkiye’de ise firmaların yüzde 64’ü IK uygulamalarında yapay zeka kullanımını hiç duymamış ya da kullanmıyor. Bu nedenle bu alanda müthiş bir gelişim alanı öngörülüyor.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP