İSTANBUL (AA) – İş Gıda ev sahipliğinde 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya İş Gıda CEO’su Feliks Boynuinceoğlu ve Türkiye Down Sendromu Derneği (TDSD) Yönetim Kurulu Başkanı Gün Bilgin katıldı.
Toplantıda “Bi’ İşim Var” projesinin, İş Gıda çatısı altında faaliyet gösteren Pizza Hut ve Krispy Kreme’de de başlayacağı duyuruldu.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Boynuinceoğlu, “İş gıda çatısı altında faaliyet gösteren KFC markamızla 2022 Eylül ayında projeye başladık. Pilot bir uygulama ile 1 çalışan ve 1 iş koçu ile başladığımız projemiz günden güne büyüdü, gelişti.” dedi.
Boynuinceoğlu, 3 temel amaçlarının olduğunu belirterek, “Birincisi down sendromlu bireylerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını desteklemek. İkincisi bu bireylerin kendi öz potansiyellerini fark etme yolculuklarında onlara yol arkadaşlığı yapabilmek ve down sendromlu bireylere rol model olmalarını sağlamak. Üçüncü amacımız da toplumda bir farkındalık yaratmak.” diye konuştu.
“Buradaki temel ön yargı ailelerin down sendromlu bireylerinin potansiyelinin farkına varamıyor olmaları”
Ailelerin down sendromlu çocuklarının ekonomik ve sosyal hayata entegre olmaları önündeki korumacı yaklaşımları olduğuna dikkati çeken Boynuinceoğlu, “Bu işin farkındalık bacağına çok önem veriyoruz. Ne kadar çok birey, ne kadar çok aile, ne kadar çok kişi down sendromlu bireylerin neler yapabileceğinin farkına varırsa biz de daha kolay istihdam yaratabileceğimizi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Boynuinceoğlu, KFC ile başladıkları ve şu an 16 restoranla devam eden uygulamayı global diğer iki marka olan Pizza Hut ve Krispy Kreme ile de yaygınlaştırmayı düşündüklerinin altını çizerek, “Bu yaygınlaştırma ile 600’e yakın restoranımızda istihdam yaratabiliyor olacağız. Hedefimiz ilk yıl içerisinde 50 restoranda down sendromlu bireyleri istihdam etmeye devam etmek.” dedi.
“Karşılaşılan en büyük zorluk önyargılar ve bilinçsizlik”
TDSD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin, KFC ile beraber “Bi’ İşim Var” projesi amaçlarının down sendromlu bireylerin topluma ve ekonomik hayata tam katılımlarını sağlamak olduğunu vurguladı.
Bilgin, karşılaşılan en büyük zorluğun ön yargılar ve bilinçsizlik olduğunu belirterek, “Genel olarak özel gereksinimle çalışan insanların belki de karşılaştığı en büyük problem bu. Bir tarafta bilgilerin eski olmasının, diğer tarafta da son yıllarda yaşanan değişikliklerin etkisi var. Toplumsal hayata katılımın biraz daha yüksek olmasının da verdiği bir ivmeyle, bir kısım desteklerken bir kısım ne yapacağını bilemiyor.” şeklinde konuştu.
TDSD olarak hak temelli çalışan bir dernek olduklarının altını çizen Bilgin, “İyi niyetten veya iyi duygulardan yola çıkmıyoruz. Karşımızdaki insanın yasal, hukuki ve ahlaki haklarından yola çıkıyoruz. Dolayısıyla bütün paydaşlarımızı öncelikle bu bilinç seviyesine getirmek gibi bir hedefimiz var. Ondan sonrası zaten kendiliğinden geliyor.” ifadelerini kullandı.
Bilgin, farklı büyük şirketlerle ve global gruplarla da çalışmalarının olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Avrupa Birliği’yle 2011 yılından beri çalışıyoruz. ‘Valueable’ çok değerli bir proje. İş Gıda da çok yakında altın rozet alacak. Çünkü sadece kendileri istihdam yapmadılar. Aynı zamanda başka markaları da dahil ettiler. Bu bir istihdama yaklaşım. Destekli istihdam yaklaşımı herkes için faydalı ve güzel bir şey. Bunu da mümkün olduğunca anlatmaya çalışıyoruz ve paydaşlarımızla da yolda yürümeye devam edeceğiz.”
Muhabir: Mehmet Selçuk Güçlü
AA
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce