İş Sağlığı ve Güvenliği alanında online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi ilgili bakanlıktan onay ve izni olmayan isgkurslari.com, isgkurs.net ve izisg.com adlı üç oluşum online bir şekilde İSG sektöründe hizmet verdiklerini A, B, C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimleri, İşyeri Hekimliği/İşyeri Doktorluğu eğitimleri ve Diğer Sağlık Personeli (DSP) / İşyeri Hemşireliği eğitimleri adı altında kurslar satarak vatandaşları dolandırdıkları iddia edildi!
isgkurslari.com, adlı oluşum +90 507 77* ** ** adlı numarayı kullanarak Kurs kayıtlarının e-Devlet’ten sorgulanabilir olduklarını T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili kurs olduklarını dile getiriyorlar. Ancak, isgkurslari.com adlı bu oluşumun böyle bir yetkisi ve izni yok.
izisg.com adlı oluşum ise +90 553 64* ** ** adlı numara ile 13’ten uzun süredir İş Sağlığı ve Güvenliği alanında hizmet verdiklerini, OSGB’lere Danışmanlık Hizmeti sunduklarını dile getiriyorlar.
Hemen hemen aynı şekilde isgkurs.net adlı kuruluş, +90 506 15* ** ** numarası ile İSG sektöründe 2009-2024 yılları arasında 15’i aşkın şekilde bir İSG eğitim kurumu olduklarını birçok üniversite ile referans olduklarını iddia ediyorlar.
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan TİGEP (Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri Derneği) Başkanı Muhammed Fatih Tüten, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan bir yetkileri yok, kendileri ile dernek olarak görüşme sağladık tüm uyarılarımıza rağmen bu uygunsuzluğa devam ettiler. Kendilerini İSG sektöründe bakanlık ve ilgili kurumlardan onaylı bir şekilde tanıtıyorlar. Online kurs kaydı yapıyorlar ve bu şekilde vatandaşları dolandırıyorlar. Google üzerinden reklam veriyorlar ve vatandaşlar da haliyle güvenerek o reklamlara tıklıyorlar. Ayrıca, bakanlığın 2023 Kasım ayında almış olduğu karar doğrultusunda A, B ve C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimleri online eğitimden örgün eğitime döndürüldü. Şu an itibariyle online bir şekilde İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi bulunmamakta, eğitimin bir bölümü evet online şekilde ama tamamı online bir şekilde değil. Eğitimin bir bölümü örgün olacak şekilde zorunlu hale getirildi. Uzun yıllardır resmi olarak bu işle uğraştıklarını iddia ediyorlar ama öyle bir durum söz konusu değildir. Ben buradan vatandaşlarımıza bu tarz durumlara itibar etmemeleri gerektiklerini söylüyorum, bu tarz oluşumlara inanmasınlar. İSG-Katip üzerinden veya derneğimizden yetkili eğitim kurumları ile ilgili bilgi alabilirler. Bizler zaten adli makamlara şikayetlerimizi yapacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Başkan Tüten konu ile ilgili son olarak ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSG-Katip) sistemi üzerinde bulunan Yetkilendirilmiş Eğitim Kurumu listesinde bu iki oluşumun yer almadığını ve vatandaşlara o listede yer almayan hiçbir eğitim kurumu ile iletişime geçmelerini gerektiklerini dolandırıcıların İSG sektörüne de giriştiklerini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise 13 Mart 2024, Çarşmaba günü resmi web sitesi üzerinden, “Dolandırıcılık Girişimlerine Karşı Önemli Uyarı” adlı bir duyuru yayımladı. Bakanlık tarafından yayımlanan duyuru ise şu şekildedir:
Son zamanlarda Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına intikal eden başvuru, şikâyet ve ihbarlardan, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımızın çeşitli birimleri ve/veya iş müfettişlerinin isim ve unvanları kullanılarak;
Ücret karşılığı kitap/dergi satışı yapıldığı ve/veya bunları almaları halinde Bakanlıktaki işlerinin takip edileceği vaadinde bulunulduğu,
İşyerlerine teftişe gelmiş izlenimi ortaya koyularak ceza tehdidiyle ve/veya tespit edilen eksikliklerin kendisi veya danışman firmalar aracılığıyla giderilebileceği vaadiyle menfaat temin edilmeye çalışıldığı,
Bakanlığımızca düzenlendiği intibaı verilerek ücret karşılığı eğitim, toplantı, çalıştay vb. faaliyetler düzenlendiği,
Yardım, bağış vb. adlar altında para toplandığı,
duyumları alınmaktadır.
Söz konusu durumlarda,
Bakanlık veya Başkanlık telefonu olarak verdikleri şirket telefonlarını, geri arandığında santral adı altında “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’, “Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı”, “İş Müfettişleri Derneğinin İştirak Şirketi”, “Mevzuat Yayınları Dağıtım Merkezi”, “Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Kitap Satışı” vb. telefonları açtıkları,
Bakanlık logo ve görselleri ile personelinin unvanlarını veya bunları çağrıştıran faturalar düzenledikleri,
anlaşılmaktadır.
Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının ve İş Müfettişlerinin ücret karşılığı kitap/dergi satmaları, eğitim, rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermeleri söz konusu olmadığı gibi herhangi bir ad altında yardım da toplamaları söz konusu değildir.
Bu nedenle, dolandırıcılık amaçlı yapılan yukarıda belirtilen konular ve benzeri hususlarda duyarlı olunması, herhangi bir ad altında yukarıda bahsedilen ve benzeri bir yöntemle para istenilmesi halinde kesinlikle herhangi bir ödeme yapılmaması ve bu kişilere itibar edilmemesi, belirtilen durumlar ile karşılaşılması halinde konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması ve yetkili makamlara şikayet edilmesi gerekmektedir.
Kamuoyuna duyurulur.
BALKAN YEMEKLERİ
10 saat önceHABERLER
10 saat önceHABERLER
2 gün önceARAŞTIRMA-İNCELEME
7 gün önceHABERLER
7 gün önce