Tahsin KEMER – Eren TURAN / ANKARA
TEKNOFEST rüzgarı Etimesgut Havaalanı’nda devam ediyor. TEKNOFEST’e katılan firmalardan İSKO Tekstil Arge Tekstil Mühendisi Deniz İyidoğan, firmanın faaliyetleri, ürünleri ve TEKNOFEST’e katılım amaçlarını Birlik Haber Ajansı’na (BHA) verdiği özel röportaj ile anlattı.
İyidoğan, “Kalabalık bir TEKNOFEST oluyor, çok güzel ben çocukların merakına hayranım. Gösterdiğimiz ürünler ile çocuklarda bir gülüş, soru işareti uyandırabiliyorsak ve ışık yakabiliyorsak ne mutlu bizlere. Biz bir yapıyorsak onlar ileride bin yapacaklar” dedi.
İSKO’nun insan sağlığına ve sürdürebilirliğe hizmet verdiğine dikkat çeken İyidoğan, “Biz SANKO Holding’in İSKO iştiraki olarak buradayız. İSKO Tekstil, SANKO’nun amiral gemilerinden. Bursa’nın İnegöl ilçesinde konumlanmış firması İSKO, dünyanın en büyük denim üreticisi hem üretim kapasitesi açısından hem de sorumlu inovasyon dediğimiz insan sağlığına, sürdürebilirliğe hizmet eden bir bakış sahip bir firma. Biz buraya Ar- Ge ekibi olarak geldik. Burada akıllı tekstillerin sunumunu yapıyoruz. Hem gençlerimize tekstilde akıllık ile neler olabilir hem de firmamızın sorumlu inovasyon bakış açısıyla hikayeleri nasıl oluşturabilir onları tanıtmaya geldik” ifadelerini kullandı.
Çocuklar için ürettikleri led kumaşlı ürünlerden bahseden İyidoğan, “Çocuk koleksiyonu olan ürünlerimizde ışıklı kumaşlar ve pantolonlar var. Bunların çocukları harekete teşvik eden yeteneği var. Işıklar, Koştuğunda farklı, yürüdüğünde farklı yanıp söner. Biz telefonumuzla haberleştirebiliyoruz bu akıllı tekstilleri ve 50, 100 metre uzaklaştığında anne ya da babaya bildirim gidebiliyor. Bu bildim geldiğinde de çocuğun üzerinde yanıp sönen ışıklar, sürekli yanıp sönmeye başlayarak çocukta da bir güvenlik algısı oluşturmaya yönelik çalışılmış projeler bunlar. Aynı zamanda hareketi de algılayıp mesela zıpladığınızda daha hızlı yanıp sönerken ritmi değişirken, normal temponuzda yürüdüğünüzde o tempoya ayak uydurabiliyor, ürünler böyle bir adaptasyona da sahipler” diye konuştu.
Deniz İyidoğan, ürettikleri ürünler ile en büyük amaçlarının çocukların harekete teşvik etmek olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:
“Hareket enerjisinden elektrik alan bu ledleri hareket enerjisiyle yakabilen ürünler var. Çocuk zıpladığında yandığını görecek ve görünce zıplamaya devam edecek. Aslında bizim en çok ihtiyacımız olan şey çocuklarımızı bir anlamda harekete teşvik etmek”
Kullandıkları materyaller ile geri dönüştürülmüş ürünler ürettiklerini ifade eden İyidoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sürdürebilirlik altında biz geri dönüştürülmüş tekstiller kullanıyoruz. Materyallerimiz pamuk, polyester ve likra gibi farklı ürünler denimde bir arada buluşmuş durumda. Bunların geri dönüştürülmesi ve son kullanıcıya ulaşması bizim firmamızda yapılıyor. Bizim Ar- Ge ekiplerimiz geri dönüşüm proseslerini çalışıyorlar. Aynı zamanda üretime yönelik geri dönüştürülmüş ürünlerin kullanımını piyasaya sürüyor”
ARAŞTIRMA-İNCELEME
23 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce