İzmir Koleji öğretmenleriyle okuma üzerine

4 2024 - 10:07

İzmir Koleji öğretmenleriyle okuma üzerine

(Last Updated On: 31/05/2014)

Hafta içinde İzmir Koleji öğretmenleriyle buluştuk. Konumuz ülkeler ve okuma oranlarıydı. Hepsi Hikâye Geç Bunları Demeyin! İsimli kitabımızı imzalarken, çarpıcı tespitlerle söyleşi de gerçekleştirdik. Her sene Japonların sahip olduğu oranla karşılaştırılan orandır. Acıdır ki biz bu maçta hep yenilen taraftayız. İşte oranlar;

*  Dergi okuma oranı yüzde 4

*Kitap okuma oranı yüzde 4,5

*Gazete okuma oranı yüzde 22

*Radyo dinleme oranı yüzde 25

*Televizyon izleme oranı yüzde 94…Üzerinde düşünülmesi gereken daha doğrusu sanırım düşündüren bir tablo.

Kitap okuyamama konusunda hepimizin bahanesi hazırdır:

*Kitaplar çok pahalı

*işten geldim, yorgunum

*Öğrenciyiz abi !

*Oku oku nereye kadar?

-…ve daha birçoğu…

GÜNDE ORTALAMA 5 SAAT TV İZLİYORUZ

Günde ortalama 5 saat TV seyreden bir toplumuz. Bu zamanı TV’ye ayıran bizler, her gün birkaç sayfa okuma zahmetine katlanamıyoruz. Ne garip değil mi? Yukarıdaki basit bahanelerimiz, diziler/filmler için geçerli olmuyor çoğu zaman. Diğer açıdan, internet insanoğluna sınırsız olanaklar sunarken, gençlerimizi/çocuklarımızı asosyal bireyler haline getirmiyor mu? İnternete ayırdığımız zamanı, kitaplara ayırabiliyor muyuz? Bütün bu sorular ve sorunların ardından Türkiye’nin okuma karnesine bir bakalım:

* Bir araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 8’i hiç kitap okumuyor. Yüzde 39’u ise bu konuda bilgi vermek istemiyor. Yüzde 28’i ayda bir kitap alıyor.

Türkiye’de kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda.

» Japonya’da toplumun yüzde 14’ü,

» Amerika’da yüzde 12′ si,

» İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okur iken,

» Türkiye’de durum yüzde 0, 01 yani on binde bir.

» Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan’da kitap ortalama 100 bin tirajla basılırken, Türkiye’de bu rakam 2- 3 bin civarında.

» Birleşmiş Milletler insani Gelişim Rapor’unda kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sıradadır.

Buna benzer çarpıcı tespitlerle keyifli bir söyleşi kitap imzasıyla sona erdi.

 

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.