“Ege ile Saraybosna üniversiteleri arasındaki işbirliği gelişerek devam edecek”
İZMİR (Ege Ajans)- İzmir’de gerçekleştirilen “29. Uluslararası Tarım ve Gıda Endüstrisi Bilim ve Uzmanları Kongresi’’nde konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Konumu itibariyle Avrupa’nın önemli stratejik bölgelerinden olan Bosna Hersek ile kadim dostluğumuz bulunmaktadır. Bu coğrafyada yaşayan soydaşlarımızın yaşamış olduğu acıların yaralarının sarılması için, tarihin her döneminde Türkiye’nin de çok büyük gayretler sarf ettiğini biliyoruz. Bizler de bilim insanları ve akademisyenler olarak bu çalışmaların içinde yer alıyor, üniversitelerimiz ve fakültelerimiz arasındaki işbirliğinin gelişimini destekliyoruz” dedi.
Ege Üniversitesi ve Saraybosna Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “‘29. Uluslararası Tarım ve Gıda Endüstrisi Bilim ve Uzmanları Kongresi’’ Çeşme’de başladı. Kongrenin açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Saraybosna İlidza Belediye Başkanı Senaid Memiç, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhamed Brka, EÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca, yurt içinden yurt dışından bilim insanları, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
“Bosna Hersek ile kadim dostluğumuz bulunuyor”
Kongrenin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Öncelikle bu kongrenin, Ege Üniversitesi ile Saraybosna Üniversitesi arasındaki samimi ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı sağlamasını diliyorum. Jeopolitik konumu, tarihi ve kültürel hinterlandı bakımından çok yönlü bir ülke olan Türkiye; bir Doğu Akdeniz, bir Karadeniz, bir Avrasya, bir Yakın-Doğu ülkesi olduğu kadar, bir Balkan ülkesidir. Balkanlar; coğrafi, siyasi, ekonomik, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından Türkiye için öncelik taşımaktadır. Hepimizin bildiği üzere Balkan ülkeleri ile ilişkilerimiz köklü bir geçmişe sahiptir. Özellikle, Bosna-Hersek ile ilişkilerimiz tarihi ve kültürel olarak da ayrı bir öneme haizdir. Konumu itibariyle de Avrupa’nın önemli stratejik bölgelerinden olan Bosna Hersek ile kadim dostluğumuz bulunmaktadır. Bu coğrafyada yaşayan soydaşlarımızın yaşamış olduğu acıların yaralarının sarılması için, tarihin her döneminde Türkiye’nin de çok büyük gayretler sarf ettiğini biliyoruz. Bizler de bilim insanları ve akademisyenler olarak bu çalışmaların içinde yer alıyor, üniversitelerimiz ve fakültelerimiz arasındaki işbirliğinin gelişimini destekliyoruz. Bu bağlamda her iki ülkenin güzide üniversitelerinin iş birliği ile düzenlenen “Uluslararası Tarımsal Gıda Endüstrisi Bilimsel-Uzmanlık Kongresi’nin mevcut iş birliklerinin geliştirilmesinin yanı sıra, tarım ve gıda sektörüne ve bilime olumlu katkılar sağlayacağını umuyorum” dedi.
“Kongremizin sürdürülmesi ve yaşatılması önemli”
Kongrenin Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan protokol kapsamında düzenlendiğini ve Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki iş birliğinin en güzel örneklerinden birisi olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Kongremizin sürdürülmesi ve yaşatılması, ülkelerimiz adına da büyük önem arz ediyor. Kongremiz ile tarımsal verimliliği artırmada inovatif fikirleri ortaya koymayı ve yaymayı; sektörün ihtiyaçlarını, zorluklarını, fırsatlarını tartışmayı ve çözümler üretmeyi amaçlıyoruz. Tarım, gıda sanayi ve kırsal kalkınma alanında bilimsel araştırma sonuçlarını sunmak üzere, Türkiye ve Bosna-Hersek başta olmak üzere farklı ülkelerden katılan araştırmacılara, sektör temsilcilerine bir kez daha teşekkür diyorum” dedi.
Saraybosna İlidza Belediye Başkanı Senaid Memiç, “Sadece küçük bir mesaj vereceğim. Genç insanlarımızı desteklememiz gerekiyor. Gençlerimizin iyi bir eğitim almasını istiyoruz. Gençler bizim geleceğimizdir. Bilim hakkında konuştuğumuzda önemli olan insanlarımızın ne bildiği ve neye sahip oldukları olarak söyleyebiliriz. Yapmamız gereken iki şey var. Biri öncelikle dünyada ne olup bittiği anlayabilmek diğeri ise bilim için çalışmalarda bulunmak. Bunları yaparsak ekonomi gelişir, bilim önemli hale gelir. Önemli olan bilgi ve bunu tüm dünyayla paylaşmak. Birbirimizi desteklemeliyiz. Bilim için birlikte çalışmalıyız” dedi.
“Dünya bilgi paylaşımı ve inovasyona odaklanıyor”
Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhamed Brka, “Sizleri Saraybosna Üniversitesi Tarım ve Beslenme Bilimleri Fakültesi adına selamlamaktan büyük bir onur duyuyorum. Size organizasyon için gösterdiğiniz çaba ve olağanüstü misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyorum. Saraybosna’da gerçekleştireceğimiz konferansımıza ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Her şeyin gönlünüzce olsun” diye konuştu.
EÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca “Bugün dünyanın odaklanarak üzerinde durduğu bilgi paylaşımı ve inovasyon, bu konferansın önemini daha da artırıyor. Milenyum kalkınma hedefleri arasında gösterilen yoksulluğun azaltılması ve biyoçeşitliliğin korunması 21.yy’ın iki önemli konusudur. Bu konferansta verilen araştırmalar ve sunulan tebliğlerin bu problemlerin çözümüne yardımcı olacağına eminim. Bana göre bu konferansın esas başarısı araştırma etkinliklerine katacağı değer, araştırmalarımızda kaynaklarımızın paylaşımı ve tekrarlardan kaçınarak ortak bilgi havuzunun oluşturulmasıdır. Yükseköğrenim kurumlarımızda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Araştırmalarımız stratejik, uyarlanabilir, yaygınlaştırılabilir ve ölçeklendirilebilir olmalıdır. Sorun odaklı problemlerin çözümüne cevaplar üretebilmelidir. Yeni bulgular ortaya koymalı, çok disiplinli ve çok katılımlı olmalıdır. Tarım geçmişte uygarlıkların gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bu konferans ile tarımsal araştırmaların gelecekte de önemli rol oynayacağına inanıyorum” diye konuştu
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
06 Kasım 2024