Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Deprem Bölgesi Yatırımları Fırat Kalkınma Ajansı İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, kalkınma ve istihdamı sağlayarak üretimi canlandırmayı ve sanayiyi ayağa kaldırmayı amaçladıklarını belirtti. Malatya’nın yakın zamanda yaşadığı ağır deprem felaketinin etkilediği bölgelerde, özellikle KOBİ’lerin can damarı olarak görüldüğünü vurguladı.
Deprem sonrası devletin tüm imkanlarını seferber ettiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde felaketin yaralarını sarmak için harekete geçtiklerini ifade etti. Malatya’nın özgün kimliğini ve tarihini korumak için çaba gösterdiklerini, şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.
KOBİ’lerin önemine vurgu yaparak, deprem bölgesindeki ekonomiyi canlandırmak ve rekabetçiliklerini yeniden kazandırmak için çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Depremden en fazla etkilenen illeri yeniden çekim merkezleri haline getirmek için çeşitli destek programlarının uygulandığını açıkladı.
Bakan Kacır, deprem sonrası iş yeri zararı gören sanayicilere destek sağlayacak projelerin imzalarını attıklarını açıkladı. Bu projeler arasında müze restorasyonları, ticari alanların iyileştirilmesi, sokak hayvanları barınağı, tarımsal makine parkları ve OSB fabrika kuluçkası gibi önemli girişimler yer aldı.
Ayrıca, depremden etkilenen işletmelere KOSGEB’e olan borçlarının silindiği, Acil Destek Kredisi sağlandığı ve Türkiye Deprem Sonrası Ekonomik Canlanma Projesi kapsamında destek paketleri sunulduğunu belirtti.
Son olarak, Malatya’nın yeniden ayağa kaldırılması ve ekonominin canlandırılması için durmadan çalışacaklarını ve projelerin ülke ve şehir için hayırlı olmasını dilediğini ifade etti.
Bakan Kacır’ın açıklaması ;
“Bakanlığımızca Deprem Bölgesi Projeleri kapsamında Malatya ilimiz için Sayın Cumhurbaşkanı’mız Yeşilyurt’ta 327 hektar büyüklüğünde bir yeri sanayi alanı olarak ilan etti. İş yerleri hasar görmüş üreticilerimizi tekrar üretime döndürmek için Malatya 1. OSB’de 167 yeni iş yeri yapım işi için ihale çalışmalarına da başladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte Malatya Yeşilyurt Sanayi Alanı’nda yaklaşık 1 milyar 400 milyon lira proje tutarı olan 714 iş yerinin de yapımını başlattık. Hedefimiz, en fazla 8 ay içinde bu iş yerlerinin yapımını tamamlamak ve elbette bu 714 iş yeri rakamını daha ileri düzeylere de çıkarmak. Kalkınma ve istihdamı sağlayarak, üretimi tekrar canlandıracak, sanayimizi mutlaka yeniden ayağa kaldıracağız. KOBİ’lerimizi tüm deprem bölgesinde olduğu gibi Malatya’mızın kalkınmasında da can damarı olarak görüyoruz. KOBİ’lerimizin hızla toparlanmaları amacıyla deprem bölgesindeki bütün işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçları ile hayatını kaybeden işletmecilerin tüm KOSGEB borçlarını sildik. Depremin hemen ardından iş yerlerimizin hızlıca toparlanması adına KOSGEB vasıtasıyla Acil Destek Kredisi başlattık. Destek programımızdan sadece Malatya’mızda 1287 işletme yararlandı. 433 milyon liralık krediden istifade etme imkanına kavuştu. Türkiye Deprem Sonrası Ekonomik Canlanma Projesi kapsamında Dünya Bankası ile birlikte 450 milyon dolarlık bir dış finansmanı ülkemize kazandırdık. Böylece Malatya’da hasar durumuna ve firma ölçeğine göre mikro ölçekli tek kişilik işletmelerden başlamak üzere 120 bin liradan 500 bin liraya kadar KOBİ’lerimize destek sunacağız. İlk 2 yılı geri ödemesiz olacak şekilde faizsiz olarak sunduğumuz destek kredisinin süresi 36 ay olacak.
Depremden etkilenen bölgelerde altyapının iyileştirilmesi, ekonomik toparlanmaya yönelik tedbirlerin alınması amacıyla Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı’nı kalkınma ajanslarımız eliyle uygulamaya aldık. Malatya’nın altyapısının ve yaşam kalitesinin hızla iyileştirilmesi, ekonomik toparlanma ve büyümesine yönelik Bölge Kalkınma İdaremiz DAP ve Fırat Kalkınma Ajansımız vasıtasıyla tarımdan turizme, sanayiden ticarete çok farklı alanlarda projeler geliştirdik. Hazır giyim üreticilerimizi ve atölyelerde çalışan kardeşlerimizi desteklemek, üretim ve istihdamın devamlılığını sağlamak için inşa ettiğimiz Battalgazi Millet Bahçesi Tekstilpark, evlerini kaybeden aileler için sosyal merkezler oluşturan Deprem Sonrası Sosyo-Ekonomik Hayata Geçişin Sağlanması Projesi, depremde iş yerlerini kaybeden kuyumcu esnaflarımız için hayata geçirdiğimiz Malatya Yeni Kuyumcular Çarşısı, desteklerimizle inşa edilen Ankara Esnaf Çarşısı, Kayısı Bahçelerinde Hasat Kullanımı Projesi, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin kaba yem ihtiyacını giderecek Kaba Yem Üretim Tesisi, bunlardan yalnızca bazıları.
Malatya’mız için 5 projenin sözleşmesini bugün burada imzalıyoruz. Yeşilyurt’ta 2 müzemizin restorasyonu, hasarlı ticari alanlarımızın iyileştirilmesi, Malatya’da Sokak Hayvanları Barınak Projesi, Tarımsal Ortak Makine Parkları Kurulması Projesi ve Malatya 1. OSB Fabrika Kuluçkasının 2. Etabı Malatya’mıza şimdiden hayırlı olsun. Bu projelerle birlikte şehrimizin hafızasını diriltirken ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan Malatya’mızı yeniden ayağa kaldırıyoruz. Tarımsal Ortak Makine Parkları Kurulması Projesi, ilimizde tarımsal üretimi canlı tutmayı, tarımsal üretimi teşvik etmeyi amaçlamakta. Deprem Sonrası Hasar Alan Ticari Alanların İyileştirilmesi Projesi, şehrimizin tarihi merkezinde yer alan küçük esnafa kalıcı yeni iş yerleri sağlayacak. Yeşilyurt’ta 2 müzenin restorasyonunu gerçekleştirerek Malatya’nın hasar gören, yıkılan turizm değerlerini tekrar inşa edecek, turizme kazandıracağız. Malatya’da Sokak Hayvanları Barınak Projesi ile sokak hayvanlarımızın zarar gören barınaklarını yeniden inşa edeceğiz.”
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce