DOLAR 34,3417 -0.06%
EURO 37,5740 0.41%
ALTIN 3.026,060,12
BITCOIN 24022673.08135%
İzmir
18°

AÇIK

06:06

SABAHA KALAN SÜRE

154 okunma

Kahraman Türk Kadınları

ABONE OL
03/03/2012 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çete Emir Ayşe:

Aydın’ın işgali üzerine, Menderes’in diğer tarafına geçmeye çalışırken, iki arkadaşının düşüp boğulması üzerine geri dönmüştür. Şehit kocasından kalan yadigar küpelerini bozdurup tüfek almış ve Yörük Ali Efe’ye katılmıştır. Memleketi kurtulduktan sonra, silahını teslim edip memleketi İmamköy’e dönmüştür. İstasyon Meydanı’nda Atatürk’ten istiklal madalyası almıştır.(Gazidir)

Domaniçli Habibe:

Savaş sırasında cahil evladının düşmana yol gösterdiğini haber alınca, İnegöl’e inmiş, bir kurşunla oğlunu vurmuş ve ardına bakmadan dağa geri dönmüştür.(Gazidir)

Faika Hakkı:

Doğu Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin etkisiyle, Erzurum Kız Lisesi müdiresi olan Faika Hanım, Muradiye Camisi’nde kadınlara yaptığı etkili konuşmalarla ve çektiği telgraflarla İstanbul yönetimini uyarmıştır.

Fatma Seher Erden(Erzurumlu Kara Fatma):

1888 de Erzurum da doğdu. Balkan Savaşları’na katıldı. Sivas’ta Mustafa Kemal ile görüştü, Milis Müfreze Komutanı olarak Batı Cephesi’ne atandı. 300 kişilik birliğiyle, Başkomutanlık Savaşında çarpıştı. Esir düştü, kaçtı yılmadı tekrar orduya katıldı. Üsteğmen rütbesiyle emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı.(Gazidir)

Gördesli Makbule Hanım:

Eşiyle birlikte 1921 de çete savaşlarına katıldı. 1922 de Sungurlu sınırında, elinde silahıyla savaşırken, başından vurulup şehit olmuştur.

Halime Çavuş:

Kastamonulu olan Halime Hanım, aksi tüm söylemlere ve ailesine rağmen savaşa katılmış, erkek gibi traş olmuş ve erkek gibi geri hizmette görev yapmıştır. İnebolu’da cephane taşırken bacağından vurulmuş ve sakat kalmıştır.(Gazidir)

Hafız Selman İzbeli:

Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, kadınlar kolu kurucusudur. Kadınları toplayıp askere çorap, fanila, kazak örerek yiğit Anadolu kadınları tarihindeki yerini almıştır.

Kılavuz Hatice:

Adana’da Fransızlar’a karşı verilen mücadelede yer almıştır. 8 mayıs 1920’de Pozantı’da taarruza başlandığında, zor durumda kalan Fransızları yanlış yola göndererek, Karboğazı’na sokmuştur.

Nazife Kadın:

9 Mart 1922’de Çanakkale Bigadiç civarını kuşatan Yunan ordusu komutanı, Nazife Hanım’dan bilgi istemiş, bilse dahi söylemeyeceğini ifade eden şehit anamız, fırına atılarak şehit edilmiştir.

Satı Çırpan:

Kurtuluş Savaşı’nda cepheye sırtında mermi taşımıştır. 1934 yılında kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkı ile meclise giren ilk 18 kadın vekilden biri olmuştur.

Saime Hanım:

15 Mayıs 1919 Kadıköy mitingine katılmış, mitingden sonra tutuklandıysa da kaçmış ve mücadeleye katılmıştır. Yaralanmış ve istiklal madalyasıyla onurlandırılmıştır.  Savaş sonrası İstanbul Lisesi’nde öğretmenlik yapmıştır.(Gazidir)

Süreyya Sülün Hanım:

Van doğumludur. Erek kasabasında çeteye katılmış 1,5 aylık bir çatışmadan sonra yaralanınca Erzurum’a dönmüştür.(Gazidir)

 

Şerife Bacı:

1921 Kasımında önemli miktardaki cephaneyi, İnebolu’ya taşımak adına çıktığı yolculukta, ıslanmasın diye mermilere kazağını örtmüş, üşümesin diye de çocuğuna abanmıştır. Vücut ısısını yavrusuna veren şehit Şerife ana, uyuduğu uykudan uyanamamış ve donarak şehit olmuştur.

Yazmakla bitiremeyeceğimiz kahramanlarımızdan sadece bir kaçını hatırlatmak istedim. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arefesinde Kahraman Türk Kadını’nı tanıyın istedim. Rabbim Osmanlı ile başlayan duamıza, Cumhuriyet ile amin demeyi nasip etsin.Tüm şehitlerimizin mekanı cennet, komşuları  Peygamber Efendimiz (S.A.V.) olsun.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP