AA
ANKARA (AA) – AA muhabirinin 2025-2027 yıllarına ait OVP’den yaptığı derlemeye nazaran, üç yıllık periyotta, başta zelzele kaynaklı harcamalar olmak üzere gerekli gereksinimler karşılanırken, mali disiplinin iktisatta itimat ve istikrarı artıran çıpa olarak korunması ve güçlendirilmesi adımları atılacak.
Kamu maliyesi, makroekonomik istikrarın sağlanmasında ve kalkınmada stratejik araç olarak kullanılacak.
Gelir ve harcama siyasetleri, yeşil ve dijital dönüşümü desteklemek hedefiyle gerekli kaynakların dağıtımını sağlayacak formda uygulamaya konulacak.
Deprem hariç harcamaları denetim altında tutmaya yönelik tedbirler alınmaya devam edilecek. Kamu açığı kademeli olarak düşürülecek ve mali disiplin güçlendirilecek.
Kaynak kullanımında aktifliğin ve verimliliğin artırılması maksadıyla harcamalar sistematik olarak gözden geçirilmeye devam edilecek. Verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek.
Kamu hizmetleri verimlilik ve tasarruf anlayışıyla yürütülecek, tasarruf önlemlerine ahenk kurumsallaştırılacak ve izlenecek.
Kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları yapılmak suretiyle ekonomik ve toplumsal yarar üretecek yatırımlar önceliklendirilecek.
Hazine nakit rezervinin güçlendirilmesi ve daha aktif kullanımı için Tek Hazine Kurumlar Hesabı’nın kapsamı genişletilecek.
Kamu ihale mevzuatı, memleketler arası norm ve standartlara uyumlu olacak biçimde dijitalleşmeyi, yenilikçiliği ve sürdürülebilirliği destekleyen ve önceleyen satın alma yaklaşımıyla güncellenecek. Sektörel kamu alımlarına ait düzenleme yapılacak. Mevzuya ait kanunun 2025’in birinci çeyreğinde TBMM gündemine sunulması, teknik ve idari çalışmaların tamamlanması planlanıyor.
Yerli üretim ve çevreci araçlara öncelik verilecek
Kamu alımlarının ayrıntılı tahlil ve idaresinin yapılabilmesi hedefiyle tasarruf odaklı merkezi kamu alım siyasetlerine da imkan sağlayacak e-Tedarik Sistemi hayata geçirilecek.
Kamu taşıtlarının kullanımı, gereksinim tahlilleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde sistematik olarak gözden geçirilecek, gereksinim fazlası yahut ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecek. Zarurî hallerle hudutlu yeni taşıt edinimlerinde ekonomiklik gözetilerek yerli üretim ile çevreci araçlara öncelik verilecek.
Dijitalleşme ön planda
OVP’de kamu yönetimlerinin dijital kontrollerinin sağlanması gayesiyle gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar da öne çıkıyor.
Bu kapsamda, kamu yönetimlerinin mali idare ve denetim alanındaki uygulamalarının aktifliği artırılacak, iç kontrol ünitelerinin idari kapasiteleri güçlendirilecek ve iç denetim sistemlerinin izlenmesi ve kıymetlendirilmesi faaliyetleri yaygınlaştırılacak.
Tasarruf tahlillerinin yapılabilmesi ve denetim seviyesinin artırılarak süreçlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi gayesiyle kamuda kullanılan elektronik faturanın kapsamı genişletilecek.
Bütünleşik Kamu Mali İdare Bilişim Sistemi’nin fonksiyonlarından e-tahsilat uygulaması yaygınlaştırılacak. Kamu gelirlerinin tahakkuka dayalı elektronik ortamda tahsil edilmesi sağlanacak.
Yapay zeka dayanaklı muhasebe sistemleriyle mevzuata ters harcamalar tespit edilecek ve risk odaklı kontrol altyapısı güçlendirilecek.
Muhabir: Mert Davut
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce