DOLAR 34,6252 0.16%
EURO 36,3970 0.22%
ALTIN 2.920,690,13
BITCOIN 3230873-4.24274%
İzmir

KAPALI

06:27

SABAHA KALAN SÜRE

Kanser tanısı ve tedavisi kolaylaşıyor
101 okunma

Kanser tanısı ve tedavisi kolaylaşıyor

ABONE OL
31/01/2024 16:08
Kanser tanısı ve tedavisi kolaylaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kanser tanısı ve tedavisi kolaylaşıyor

Çorum’da Kesin Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aykanat’ın çabası, AK Parti önceki dönem Çorum Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan’ın da girişimleriyle kente kazandırılan Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi, Çorum’da kanser hastalarının umudu oldu.

Sağlık Bakanlığı, Çorum Özel İdaresi ve Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortaklığıyla yapılan projenin temeli 2020 yılında atılmıştı. Aradan geçen dört yılın ardından merkez, geçtiğimiz yılın Haziran ayında hastalara hizmet vermeye başladı. Merkez, kanser hastaları için çile haline gelen şehir dışına gitme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Ayrıca kanser şüphesi taşıyan hastalar için tanı konulmasını kolaylaştırıyor, erken tanıya da olanak sağlıyor. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Sinan Zehir, Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Çakmakcılar, Nükleer Tıp Uzmanı Doç. Dr. Gamze Tatar, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Melike Pekyürek Varan, Kesin Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aykanat ile merkezi ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Yedi farklı birim yer alıyor

Merkezde yedi kliniğin yer aldığını belirten Hastane Başhekimi Doç. Dr. Sinan Zehir, “Onkoloji Tedavi Merkezimizin Temelini 2022 yılında atmıştık. Fiziksel yapının tamamlanması takiben merkezde olması gereken cihazlarımızın kurulumunda son aşamaya gelinmiştir. Merkezimizde radyasyon onkoloji birimi, nükleer tıp birimi, kemoterapi birimi ve kemoterapi onkoloji poliklinikleri, hemotoloji poliklinikleri, radyasyon onkoloji polikliniği ve nükleer tıp polikliniğimiz bulunmaktadır” dedi.

1429 Hastaya kemoterapi tedavisi

2023 yılında 1429 hastaya kemoterapi tedavisi uygulandığını anlatan Başhekim Zehir, 2”023 yılında Hemotoloji Onkoloji Polikliniklerimizde yaklaşık 47 bin hastaya hizmet vermiş bulunmaktayız ve kemoterapi birimimizde de 1429 hastamıza kemoterapi hizmeti verilmiş durumdadır. Nükleer Tıp Birimizde de 9 bin 435 hastamıza da sintigrafi işlemi çekilmiştir. Nükleer tıp birimimiz ve radyasyon onkoloji birimimiz, özellikle kanserli hasta tanısı ve tedavisinde son derece önemli rol oynamaktadır. Nükleer tıp birimimizde halen aktif olarak sintigrafi işlemini gerçekleştirebilmekteyiz. Sintigrafi de kanserli hastalarımızın dışında kalp yetmezliği, kalp duvarındaki kanlanma bozuklukları böbrek, fonksiyon bozuklukları, tiroit hastalıklarının tanısı, kanserlerin tanısı ve tedavilerin takip işlemleri gerçekleştirilmektedir” şeklinde konuştu.

“HİBRİT PET-BT görüntüleme imkanına sahibiz”

Nükleer Tıp Uzmanı Doç. Dr. Gamze Tatar ise “Pet-BT ünitemizde Pet-CT ünitemizin kurulumu yapıldı. Şuanda onkoloji hastaları için tüm vücut BT’leri ardından üç boyutlu metabolomik görüntüleme olarak adlandırdığımız Pet görüntülemeyle birlikte hibrit Pet-BT görüntüleme imkanına sahibiz. Ünitemiz radyo görüntüleme için Nükleer Düzenleme Kurumu’ndan lisans başvuru süresinde Lisans Başvuru Belgesi temin edildi. Ünitemiz koşullarında onkoloji hastaları için onkolojik Pet-BT görüntüleme hizmeti verebileceğiz” ifadelerini kullandı.

“Yatılı tedavi için özel yataklı servis, çekim alanları, kemoterapi ve radyoterapi için özel alanlar yer alıyor”

Ayrıca Başhekim Zehir, tedavi ve tanılar için kullanılan malzeme ile cihazların radyasyon yayan maddeler olması nedeniyle binanın “sızdırmaya dayanıklı” olarak özel dizayn edildiğini, bina içerisinde özel sistemler yer aldığını söyledi. Merkezde yatılı olarak tedavi için özel yataklı servis, çekim alanları, kemoterapi ve radyoterapi için özel alanların yer aldığını belirten Zehir, kullandıkları özel sistemlerle ilgili detaylı bilgiler verdi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP