Mübarek Ramazan ayında Türkiye’ de Şırnak- Uludere ilçesi Şenoba Beldesinde 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü saat 20.56 sıralarında düşen helikopterde 13 askerimiz şehit oldu. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman komutan ve askerlerimize Allah’tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk Milleti’ne başsağlığı ve sabır diliyorum.
Fatih Sultan Mehmet’in, vakıfların hassasiyetini belirtmek için yayınladığı vakıf duası ve vakıf bedduası konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz; bilmeyenlere hatırlatalım, bilenlere ise tekrarlatalım istedim. Fatih Sultan Mehmet, vakıf duasında şöyle der;
“Her kimse ki; vakıflarımın bekasına özen ve gelirlerinin artırılmasına itina gösterirse, bağışlayıcı olan Allahu Teâlâ’nın huzurunda ameli güzel ve makbul olup, mükâfatı sayılamayacak kadar çok olsun, dünya üzüntülerinden korunsun ve muhafaza edilsin…”
Vakıf duasının ardından Fatih Sultan Mehmet bir de beddua yayınlar. Bedduada da Fatih şöyle der;
“Allah’a ve Ahiret gününe inanan, güzel ve temiz olan Hazreti Peygamberi tasdik eden, sultan, emir, bakan, küçük veya büyük herhangi bir kimseye, bu vakfı değiştirmek, bozmak, nakletmek, eksiltmek, başka bir hale getirmek, ihmal etmek ve tebdil etmek helal olmaz. Kim onun şartlarından herhangi bir şeyi veya kaidelerinden herhangi bir kaideyi bozuk bir yorum ve geçersiz bir yöntemle değiştirir, iptal eder ve değiştirilmesi için uğraşır, fesh edilmesine veya başka bir hale dönüştürülmesine kastederse, haram üstlenmiş, günaha girmiş ve masiyetleri irtikâp etmiş olur. Böylece günahkârlar alınlarından tutularak cezalandırıldıkları gün Allah onların hesabını görsün, Malik onların isteklisi, zebaniler denetçisi ve cehennem nasibi olsun. Zira Allah’ın hesabı hızlıdır. Kim bunu işittikten sonra, onu değiştirirse onun günahı, değiştirenler üzerindedir. Kuşkusuz O, iyilik edenlerin ecrini zayi etmez…”
Hz. Peygamber döneminden başlayarak vakıf kültürümüz ve geleneğimiz hep sürmüş. Selçuklular, Osmanlılarda daha bir arttıkça artmış, çoğaldıkça çoğalmış, müesseseleşmiş. Fatih Sultan Mehmed’le vakıf geleneği artık Osmanlı kültürünü belirleyici bir unsur olarak öne çıkmış ve hep öyle devam etmiş. Fakat gelin görün ki, vakıf bırakanlar yaptırdıkları vakfettikleri eserleri geride bırakırken onların korunmasını, kollanmasını, yaşatılmasını istemişler. Bu nedenle geride bıraktıkları eserlerin bir duvarına ya bir dua, ya da bedduayı asmayı ihmal etmemişler. Yalnızca halk değil, bu geleneği Padişahlar dahi sürdürmüşler..
Fatih Sultan Mehmet, vakıfların ve vakfa hizmet edenlerin nelere dikkat etmelerini dua ve beddua ile çok net bir şekilde aktarırken, vakfa hizmet etmenin öneminin altını çizmiştir. Türkiye’ de ve tüm Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlarıma en derin selamlarımı ve saygılarımı sunarım.
BALKAN YEMEKLERİ
20 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024