27 Eylül 2020 sabahı (1988-1994) sonrasında oluşan hat boyunca Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan’a saldırısıyla başlayan Karabağ Savaşı, 10 Kasım 2020’de Ermenistan Başbakanı PAŞİNYAN’ın “askerlerden gelen talep üzerine ve başka çaremiz yoktu” sözleriyle Ermenistan’ın mağlubiyetiyle sonuçlandı. Bir iki defa ilan edilen ateşkes anlaşmaları, Ermenilerin kalleşçe Azerbaycan topraklarındaki sivil yerleşim merkezlerine füze saldırıyla her seferinde bozuldu.
Otuz yıl boyunca Ermeniler tarafından birden fazla ateşkes ihlali yapılmıştı. Ama bu son Ermeni saldırısı bardağı taşıran damla oldu ve Kahraman Azerbaycan Türkleri, mertçe savaşarak, tarihe altın bir sayfa açtılar.
Son derece zayıf ülke ekonomisi, açlık ve sefalet içindeki halkına rağmen, Ermenistan’ın durup dururken Azerbaycan topraklarına saldırması akıl tutulmasıydı. Komplekslerinden kaynaklanan kin ve nefretleri, sivil masumlara karşı vicdansızlıkları, vahşetleri ve kalleşlikleriyle saldırgan tutumları az kaldı ordusunun topyekün imhasına yol açacaktı…
SOYKIRIMDAN SABIKALI Ermenistan bir yandan en zayıf halinde ve açlıkla boğuşurken, öte yandan utanmadan 28 yıl öncesine göre çok çok daha güçlü, zengin ve hazırlıklı Azerbaycan karşısında haksız ve işgalci olmasına rağmen sık sık saldırılarılar yapmaktaydı. Ermenilerin sürekli sivil yerleşim yerlerine füze atmalarına ve masum insanları katletmelerine rağmen, Azerbaycan Ordusu, sadece askeri hedefleri vurmak suretiyle savaşı yiğitçe ve mertçe cephede savaşarak büyük bir destan yazdılar. Bu vesileyle Azerbaycan Türklerini bir kez daha kutluyorum, başarıları daim, gazaları mübarek olsun.
Şu anda önümüzde bozguna uğramış bir Ermenistan var. İşgal altındaki Azerbaycan topraklarının ciddi bir bölümünün kısa vadeli bir takvimle iade edilecek olması da çok olumlu bir kazanımdır.(1)
Dağlık Karabağ,
Güney Kafkasya’da 4 bin 400 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Dağlık Karabağ (Yukarı Karabağ), Azerbaycan’ın bir parçası olarak kabul edilen eski Karabağ vilâyetinin yaklaşık dörtte birini oluşturmaktadır. (2)
Türk göçlerinin bölgeye yönelmesiyle, bölgede ağırlıklı olan etnik unsurun Türkler olduğu ve Karabağ’a yerleşen ilk kavimlerin, Türk oldukları iddia edilen İskit/Sakalar olduğu bilinmektedir. (3)
18. yüzyıl sonlarına doğru Güney Kafkasya bölgesinde Türk aşiretlerinden Saraçlı boylarının idaresi altında olan Karabağ Hanlığı İran tehdidi karşısında, Rusya’dan yardım isteyerek Mayıs 1805’te Gence’de yapılan Kürekçay Anlaşması ile Rus idaresine bağlanmayı kabul etti. 1828 yılına gelindiğinde ise İran ile Rusya arasında imzalanan Türkmençay Anlaşması ile Rusların bölgedeki hakimiyeti pekiştirilmiş oldu. Osmanlı-Rus savaşının sonunda imzalanan 14 Eylül 1829 tarihli Edirne Anlaşması ile Osmanlı Devleti tarafından da bu durum kabul edildi. (4)
20 Şubat 1988’de, Azerbaycan’a bağlı bulunan Dağlık Karabağ Otonom Vilâyeti (DKOV) yerel konseyinin 110 üyesinin Ermenistan’a bağlanma yönünde karar alması ve 1991’den itibaren Sovyetler Birliği’nin dağılmasını mütakiben 1992’de Ermeni çeteleri ve Ermeni ordusu tarafından katliam ve SOYKIRIM yapılarak, işgal edilmişti.
Geçmişte tamamen Türk toprağı olan Dağlık Karabağ bölgesinin de dâhil olduğu Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisine tekabül eden bölgeyi, uluslararası hukuka, insan haklarına aykırı olarak işgal eden Ermeniler, 20.nci yüzyılın sonunda bir kez daha geçmişte olduğu gibi masum sivillere SOYKIRIM yapmışlardı.
Azerbaycan’ın henüz devlet yapılanmasını tesis edip orudusunu kuramadığı dönemi fırsat bilen Ermeniler, Olayların dışında kendi halinde yaşayan masum ve silahsız sivillere saldırarak terör estirmekten ve kan dökmekten zevk alarak bugüne kadar arsızca kendilerine soykırım yapıldığı iftira ve yalanını yaymaktan geri durmadılar.
Azerbaycan Türkleri, Ermenistan tarafından işgal edilmiş topraklarındaki 7 rayonun 5’ini uluslararası hukuk çerçevesinde, insani, vicdani ve ahlaki her yönden haklı olarak, savaşarak kurtardılar. Geri kalan yerler de antlaşma hükümlerine göre önümüzdeki günlerde Ermeniler tarafından boşaltılarak terk edilecek. Ermenistan-Dağlık Karabağ arasında ve Azerbaycan-Nahçıvan arasında ayrı ayrı ulaşım koridoru açılacağı antlaşma metnine yazılmıştır. Yolların güvenliğini Rus Ordusu tarafından görevlendrilecek Barış Gücü sağlayacaktır. Türkiye İHALARLA (İnsansız Hava Araçları) Barış Gücüne katılacaktır.
1992’de işgal edilen bölgede Ermeniler tarafından yapılan soykırımdan canını kurtabilen Azerbacan Türkleri önümüzdeki günlerde evlerine, topraaklarına tekrar döneceklerse de kaybedilen canları geri getirmek mümkün olmayacaktır.
Karabağ sorunu kısmen çözülmüş olsa da Ermenilerin Türk düşmanlığı bitmediği için Ermenistan sorunu çözülmemiştir. Ermenistan Savunma Bakanı, “Biz, simdi, silahlarımızı bıraktık, Rus da geldi, bundan sonra dağlara çekileceğiz,terör yapacağız” dedi…
Ermeninin kini, küresel güçlerin oyunu bitmediği için, yeni bir uluslararası terör dalgasına hazır olalım…
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce