DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

124 okunma

Kardeş Şehir Protokolleri

ABONE OL
18/12/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’ı Komünizm döneminde dışarı kapalı bir ülke konumuna getirdiler komünistler. Sadece Bulgaristan değil başta Sovyetler Birliği olmak üzere doğu bloku ülkeleri içine kapalı bir sistem idi. Doğu Bloku ülkeleri ekonomi alanına SİV /ekonomi yardım birliği/ kurmuşlardı. Askeri alanında bir VARŞAV paktı kurdular aralarında. VARŞAV paktı tatbikatlarına Güney Bulgaristan’ın en büyük kışlalarından olan Mestanlı askeri kışlası tatbikatlara özel hazırlanmış askeri teçhizat ile yüklü trenle katılmaya gidiyorlardı. Batı ülkeleri ile rekabete girmişti doğu komünist bloku. Bulgaristan, Kırcaali bölgesinde 1912 Balkan Savaşları’ndan sonra inşa edilen askeri kışlalardan bu gün eser kalmamış ayakta kalabilen kışlalar harabe görünümde ayakta durmaya çalışıyorlar. Yirmi bir yıl önce komünizm çökmüştü.

EKONOMİ SIFIRLANDI

Komünizmin çöküşüyle birlikte Bulgaristan ekonomisi sıfırlandı. Orta direk yurt dışına çıktı. Bulgaristan AB ülkesi olsa da halka bu güne kadar beklenen birliğin refahı ulaşamadı. Aksine halk daha da dar boğaza girdi. AB projelerinden beklenen gelirler proje eksikliği nedeniyle yeterince sağlanamıyor. AB de ekonomi kriz baş gösterdiğinden bu yana GERB hükümeti sıkı olan kemeri daha da sıktı. Ekonomi dar boğazdan çıkmak için özellikle yerel iktidar bölgelerine yabancı yatırımları çekebilmek için yurt dışındaki yerel iktidarlarla temasa geçerek sağlamaya çalışıyorlar. Bulgaristan bu konuda avantajlı durumdadır. 1989 yılı sonrası yurt dışına yaklaşık 2,5 milyon Bulgaristan vatandaş çıktı. Bazıları gittikleri ülkelerde kalıcı olarak o ülkenin vatandaşlığına geçerek hayatlarını sürdürüyorlar. Başka ülkenin vatandaşları olsalar da doğdukları toprakları unutmayarak ziyaretlerde bulunuyorlar. İşte bu vatandaşlar yaşadıkları bölgelerin belediye yöneticilerle görüşerek geride bıraktıkları şehirlerin belediye yöneticileri ile görüştürerek kardeş şehir olmalarını sağlıyorlar. Böylece kardeş şehir protokolleri imzalanırken iş dünyası yatırımlar yapabilmesi için yasal düzenlemeler de sağlanmış oluyor.

MİLLİYETÇİ BULGARLAR’IN TEPKİSİ

 

Bulgaristan’dan yurt dışına en çok Türk vatandaşları çıkmışlardı. Yeni düzende doğal olarak Bulgaristan’da en çoğu Türkiye İle Bulgaristan arasında kardeş şehirler protokolleri imzalanmıştır. Bulgaristan’ın bir şehri Türkiye’de birkaç şehir ile hatta başka bir Balkan ülkesi şehirleriyle kardeş şehir protokolleri imzalamışlardır. Bu duruma Bulgar “milliyetçileri” tepki göstermektedir. Aynı “milliyetçiler” Türklerin ve Müslümanların yaşadıkları bölgeleri “Türkleştiriliyor” suçlamalarda bulunuyorlar. Zaten 21 yıldan beri iktidarlara gelen hükümetler çoğunlukla Türklerin ve Müslümanların yaşadıkları bölgelere yatırımlar yapmıyorlar. Geçim sıkıntısından dolayı bölgede yaşayan gençler evlenemiyor ve hayatlarını kazanmak için yurt dışına gitmek zorunda kalıyorlar.
İki yıl önce İzmir, Bornova ilçesi ile Bulgaristan’ın çoğunluğu Türklerin yaşadığı Mestanlı Belediyeleri yöneticileri arasında kardeş şehir protokol imzalama çalışmaları başlatılmıştı. Çalışmalar Mestanlı döneminin Belediye Başkanı Müh. Erdinç Hayrulla ile Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır tarafından başlatılmıştır. Son Bulgaristan yerel parlamento seçimleri sonrası Mestanlı Belediyesi’ne başkan olarak Akif Akif seçilmişti. Doğal olarak Müh. Erdinç Hayrula ile başlayan kardeş şehir projesini yeni seçilen Belediye Başkanı Akif Akif ile Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır arasında 09.12.2011 tarihinde imzalanmıştır. Kardeş şehir projelerin önemi artarak ileriye dönük daha da genişleterek devam edilmesi gerektiğine inanıyorum.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP