Konya ayda ortalama 100 milyon dolar ihracatı ile yıllık ihracatı 1 milyar doları geçen kentler arasında yer alıyor. Konya’nın yatırımları ve hedefleri üretime ve AR-GE’ye yönelik adımlarla gerçekleşiyor.
İhracat alanında 2023 hedefleriyle ilgili olarak Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ile Konya’yı konuştuk. Konya’nın dünya ticaret merkezi olma yolunda bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Konya benimsediği medeniyeti, kültürel birikimi, ticari potansiyeli ve insan gücü ile büyük bir şehirdir. Konya, sanayi ve ticaret alanında kendisini geliştirmeyi başarmış bir kenttir. Bu başarıda Ahilik geleneğinden gelen dayanışma anlayışının önemi göz ardı edilemez. Bugün Konya müteşebbisi, dünya ticaretini yakından takip ederek, yüksek teknolojiye önem veren Konya vizyonunu hayata geçirmiş, ilimiz ve Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlamayı başarmıştır.
Konya aynı zamanda KOBİ Başkenti olarak da anılıyor değil mi?
Konyamız şimdiden geleceğin en önemli ekonomi merkezlerinden birisi olma yoluna girmiştir. Konyalı KOBİ’ler yeniliklere açık ve girişimci bir yapıya sahiptir. Kurumlar arasında önemli bir işbirliği olmasıyla büyük avantaj sağlayan Konya’da, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, sanayi ve ticaret ortamını geliştirmek üzere faaliyetler düzenlenmektedir. Özel sektör – üniversite – devlet işbirliği şehrimizin girişimci kültürünü artırmada önemli rol üstlenmektedir. Konya taşıdığı girişimcilik ruhuyla ve 35 bin KOBİ’siyle Türkiye’nin KOBİ başkenti olarak anılmaktadır. Ülkemiz tarihinde ilk defa uzun vadeli bir projeksiyon belirleyerek 2023 vizyonunu ortaya koymuştur. Kişi başına 25 bin dolar milli gelir, 500 milyar dolar ihracat hedefiyle yola çıkan Türkiye, dünyanın on büyük ekonomisi arasına girmek için çalışmaktadır. Ülkemizin kısa zamanda kat ettiği büyük mesafe bu hedeflere ulaşacağımızın inanıcını artırmaktadır. 10 yıl öne 230 milyar dolar seviyesinde olan milli gelirimiz bugün 788 milyar dolar seviyesine ulaştı. 10 yıl içinde yılda 36 milyar dolardan, 136 milyar dolar ihracat yapabilen ülke haline geldik. Kriz döneminden sonra en hızlı büyümeyi gerçekleştiren ülkemiz 2011 yılında dünyada en fazla büyüyen ikinci ülke durumuna ulaştı. Bugün Türkiye, genç ve dinamik nüfusu, özel sektörünün çalışmaları, kamu idaresinin kararlı tutumu gibi avantajlarıyla birlik ve beraberlik içerisinde ortaya koyduğu vizyonunu gerçekleştirmek için çalışmalarına devam etmektedir. Bugünün Türkiye’sinde İstanbul’un, ekonomik göstergelerin yüzde 50’ye yakınını tek başına karşıladığını görüyoruz. Gelecekte İstanbul’un bu kapasiteyi sağlıklı olarak karşılayamayacağı açıktır.
YENİ SANAYİ ŞEHİRLERİ ORTAYA ÇIKACAK
Konya’nın Anadolu kentleri arasında sanayi ve ticareti ile ön planda olmasını neye bağlıyorsunuz?
2023 Türkiye’sinde İstanbul’un finans merkezi olarak düşünülmesi Anadolu’da yeni sanayi şehirlerini ortaya çıkaracaktır. Yakın süreçte Konya’nın da içinde bulunduğu bazı Anadolu şehirleri sanayi ve ticaretiyle ön plana çıkacaktır. Anadolu şehirleri içerisinde Konya, son on yılda gösterdiği atılımla dikkatleri üzerine çekmektedir. Şehrimiz üretimini ihracata yönelttiği son on yıllık dönemde gerçekleştirdiği ihracat atılımı, gelecek hedeflerimiz açısından umut vericidir. Türkiye son on yılda ihracatını 4 kat artırırken Konya 12 kat artırmıştır. Konya 2002 yılında yaptığı toplam 120 milyon dolar ihracatı 2012 yılında bir ayda yapar hale gelmiştir. Şehrimiz diğer taraftan, orta ve yüksek teknolojili ürünler ihracatında Türkiye’de 9. sırada yer alırken, ürün çeşitliliği sıralamasında 4. sırada yer almaktadır. Bu veriler 2023 vizyonumuzda belirlediğimiz 15 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşacağımızı teyit etmektedir. Eğer son 10 yıldaki performansımızı bu şekilde devam ettirir, Konya iş dünyası olarak bu hedef için yoğun bir çalışma gösterirsek bu rakamı gerçeğe dönüştürürüz.
Konya Ticaret Odası’nın vizyonundan bahseder misiniz?
Bu hedef doğrultusunda Konya Ticaret Odası olarak şehrimizdeki KOBİ’leri ihracata yöneltmek, ihracat yapan KOBİ’lerimizin sayısını artırmak, mevcut ihracatçı KOBİ’lerimizin daha fazla ihracat yapmasını sağlamak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda şehrimizin yurt dışında tanıtımı ve bu çerçevede iş bağlantılarının sağlanmasına büyük önem vermekteyiz. Çalışmalarımız neticesinde KOBİ’lerimizle birlikte Konya’nın 2023 hedeflerine ulaşarak dünyanın ticaret merkezlerinden biri olmasını sağlayacağız. Konya gelişen sosyo ekonomik yapısıyla il bazlı teşvik sisteminde ikinci bölgede yer almıştır. Teşvik sisteminin en önemli avantajı Ar-Ge’ye dayalı ileri teknolojili ürünlerin üretiminde 5. bölge avantajlarından faydalanılacak olmasıdır. Bu sistemde Konya yüksek katma değerli ürünlerin üretildiği merkez olacaktır.
Konya’da bilim merkezi ne zaman hayata geçiyor?
İleri teknolojili üretim için sahip olunması gereken kriterler Konya’da mevcuttur. Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan nitelikli eleman ve üniversite-sanayi işbirliği şehrimizin bir diğer avantajıdır. Üniversite sanayi işbirliğini teknoloji üretimine dönüştüren Türkiye’nin en büyük teknoparklarından biri Konya’dadır. Bununla birlikte şehrimizde kurulacak olan bilim merkezi 2013 yılı başında hizmete girecektir. Kurulu 4 üniversitesi ile Konya ülkemizin en büyük sorunu olan nitelikli eleman açığını kapatacak potansiyele sahiptir.
Bugün Konya, doğal kaynakları, ulaşım avantajları, tarımdan imalat sanayisine kadar geniş bir üretim yelpazesine sahip olması, iç ve dış ticaretteki deneyimi, gelişmiş sosyo-ekonomik düzeyi, insan kaynakları ve uygun altyapısı ile yeni yatırımlar ve yatırımcılar için cazibe merkezi konumunu sürdürmektedir.
Konya aynı zamanda geniş bir üretim yelpazesine de sahip değil mi?
Bu gün Konya, doğal kaynakları ulaşım avantajları, tarımdan imalat sanayisine kadar geniş bir üretim yelpazesine sahip olması iç ve dış ticaretteki deneyimini gelişmiş sosyo-ekonomik düzeyi,insan kaynakları ve uygun alt yapısı ile yeni yatırımlar ve yatırımcılar için cazibe merkezi konumunu sürdürmektedir.
SUZAN ERNOYAN/KONYA
HABERLER
1 gün önceHABERLER
1 gün önceKÖŞE YAZARLARI
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
16 gün önce