DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34179270.14969%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

168 okunma

Kosova’da Sanatla Uyanmak Festivali

ABONE OL
11/05/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DSCF4731Kosova’nın  adeta kültür başkenti konumundaki Prizren’de Türk yazarları tarafından organize edilen “Sanatla Uyanmak”  Festivali bu yıl dokuzuncu kez 5-11 Mayıs 2011 tarihlerinde  gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem Balkan ülkelerinden katılımın yoğunluğu, hem de sanatın pek çok dalı bir arada sanatseverlerle buluştu. Osmanlı Dönemi’nden kalan tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nda gerçekleştirilen açılış törenine Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Cumhuriyeti Meclis Başkan Vekili Enis Kervan, Prizren Belediye Başkanı Prof. Dr. Ramadan Muja, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. Festival Düzenleme Komitesi Başkanı, Türk Sanatçılar Derneği Başkanı Ethem Baymak’ın ardından yapılan konuşmalarda kültür ve sanatın kazanımları anlatılarak gelecek kuşaklara önemli miras bırakıldığı vurgulandı.

YOĞUN ETKİNLİK

 

Sanatla Uyanmak adlı festivalde bu yıl farklı pek çok sanatsal etkinlik gerçekleştirildi. Öncelikle açılan karma resim sergisine Karadağ’dan Abaz Dizdareciç, Mehmet Suljeviç,  Arnavutluk’tan Argon Polovina, Türkiye’den Alaybey Karaoğlu, Orhan Cebrailoğlu, Zuhal Arda,  Kosova’dan Ethem Baymak, Davut Hamolar, Raşit İsmet Kruezi, Onat baymak, Bosna Hersek’ten Fehmi Hüskoviç,  Bulgaristan’dan Kamber Kamberoğlu, Mariana Tihova, Makedonya’dan Mustafa Asım katıldı. Etkinlikler kapsamında İzmirli genç ressam Evlin Öztürk’ün kişisel resim sergisi ile Azerbaycanlı  Rasim Cebrailoğlu’nun kişisel yontu sergisi açıldı.

ŞİİR DİNLETİLERİ

Etkinlikler kapsamında Prizren’de yine tarihi Gezi Mehmet Paşa  Hamamı’nda ve Priştine Bahar Kültür Merkezi’nde iki şiir dinletileri yapıldı. Şiir etkinliğine Türkiye’den Dr. Mustafa Hatipler,  Evlin Öztürk, Hüseyin Günlü, Kosova’dan Ethem Baymak, Altay Suroy, Özcan Micalar, Enver Baki, Mürteza Müşra, Rezzan Zeborça, Nuhi Mazrek katıldı.

 

YOĞUN ETKİNLİKLER

 

Festival kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Türk Halk Müziği Korosu Prizren Kültürevi ile Priştine ‘de iki ayrı konser verdi. Şef Şenol Çelik yönetimindeki koro ülkemizin farklı yörelerinden derledikleri türküleri söylerken salonu dolduranlar da sanatçılara eşlik etti. Vatan özlemi içerisinde olan Kosovalı Türkler konserlerde unutulmaz anlar yaşamanın güzelliğini yaşadı. Türkülere eşlik eden, alkışlarla destek olan seyirciler sanatçıları ayakta alkışladı.

Etkinlikler kapsamında Prizren Zübeyde Hanım Kadınlar Derneği Korosu ile Doğruyol Türk Sanat Müziği orkestrası bir konser verdi. Ayrıca Bosna Hersek’li Belçika Kraliyet Konservatuarı öğretim üyesi Mersiha Tezkereciç keman resitali verdi.

Prizren ve Rumeli Türküleri konserinde Nevzat Şundov, TRT Sanatçısı Rüstem Avcı sahne aldı. Gençlere özel yapılan eğlencede ise pop sanatçısı Semra San sahne aldı.

Türk geleneksel sanatları içerisinde önemli yeri olan Gölge Oyunu, Hasan Hüseyin Karabağ tarafından Prizren, Priştine ve Mamuşa’da çocuklara gösterildi.

Türkiyeli fotoğraf sanatçısı Ömer Lütfü Bakan iki ayrı yerde belgesel niteliğinde slayt gösterisi sundu.

Ayrıca Aşık Çelebi paneli yapıldı. Panele konuşmacı olarak Yunus Emre Enstitüsü Başkanı, Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Nevşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhsin Macıt, Yök Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Erdoğan çiçek, Yar. Doç. Dr. Fatif Başbuğ, Dumlupınar Üniversitesi Dr. Tuncay Bülbül, Dr. Mehmet Kılıç, Priştine üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İrfan Morina, Makedonya’dan Prof. Dr: Sevim Piliçkova  katıldı.

Balkanlarda kültürün gelişmesine bu tür etkinliklerin katkısının çok olduğunu belirten sanatçı Ethem Baymak “ Osmanlı eseri olan tarihi hamamın yıkılmaması için üzerine dikkatleri çekebilmek için ilk sergimizi açtığımızda bu denli gelişeceğimizi düşünmemiştik. Bu etkinlik giderek büyüdü, desteklerle gelişti. Etkinlikte hem Balkan kültürünü gün yüzüne çıkarıyoruz, hem de farklı kültürler ile bir arada oluyoruz. Bu yıl Türkiye’den yoğun katılım oldu. Ancak Balkanlardaki pek çok ülkeden de katılan sanatçılar oldu. Ortak kültür bütünlüğümüz içerisinde çok şeyler öğrendik. Gelecek yıl dah da geliştirerek festivali geliştirmek istiyoruz.” Dedi.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP