Kosova’nın ve Balkan Günlüğü'nün 5. Doğum Günü

5 2024 - 11:39
1943 yılında İzmir’de doğmuştur. Ankara Üniversitesinden mezun olduktan sonra 1967 tarihinde İzmir İTİA’ ya asistan olmuştur. Akademinin E.Ü’ ne bağlanmasından sonra 1973 yılında “İktisat Doktoru”,1980 yılında İstanbul Üniversitesinde “Üniversite Doçenti” ve nihayet 1988 de DEU, İİBF’ de İktisat Bölümünde profesör olmuştur. Fransa ve İskandinav ülkelerinde doktora sonrası iki yıl araştırma ve demografi kitabını basmıştır. Diğer taraftan BMC, Tariş, İhracatlar Birliği, ESİAD gibi kurumlarda eğitim programlarını gerçekleştirmiştir. Yukarıdaki kitabından başka; Doğal Kaynaklar Ekonomisi ve Çevre Sorunları, AÖF tarafından yayınlanan Türkiye Ekonomisi, Doğal Kaynakların ve Çevrenin Ekonomik Analizi, Türkiye Ekonomisi (Türkmen yayınevi.İstanbul,2012 II. Baskı) kitapları vardır. Buarada Türkiye Bilişim Vakfı kurucu üyesidir. İzmir iktisat ve Yüksek Ticaretliler Derneği(İZMİDER),İzmir Milli Kütüphane Vakfı, İzmir Balkanlar Dernekleri Yönetim Kurulu, Kosova Rumeli Derneği, Bosna Sancak Derneği…gibi üyelikleri bulunmaktadır. Ayrıca Balkan Günlüğü Gazetesi’nin köşe yazarlığını sürdürmektedir.

Kosova’nın ve Balkan Günlüğü’nün 5. Doğum Günü

(Last Updated On: 04/04/2013)

Gazetemizin 5. yılında çok olumlu gelişmelere tanıklık ettik. İlk yola çıktığımız zamandan buyana çok büyük bir mesafe kat ettiğimiz bir gerçektir. 15 günde bir çıkan gazetemiz haftada bir çıkmaktadır. Gazetemizin değerli köşe yazarlarının isimlerini vermeye kalksam bir sayfa olur. Özellikle değerli milletvekilimiz Sayın Rifat Sait’in dinmeyen enerjisi ve bitmeyen zamanı ile başyazarlığını sürdürdüğü gazetemiz en aktüel, en önemli konularda Türkiye, dış dünya ve özellikle Balkanlar’da ‘balkan Günlüğü Gazetesi” köprü oluşturmuştur. Bugün tüm Balkan ülkelerinde hem haber, hem dağıtım kanallarımız, giderek daha da genişlemiş ve artmıştır. Öte yandan daha ilk yılında Anadolu Birliği tarafından Ankara’da, o zaman İmtiyaz Sahibi olan Sayın Rifat Sait, “En İyi Uluslar arası Gazete” ödülünü almıştır. Şimdi ise gazetemiz ücretsiz olarak tüm üniversite kütüphanelerine ayrıca Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla kurumun Balkan ülkelerindeki kütüphanelerine, nihayet havalimanlarımızın VİP salonlarına ve THY uçaklarına servis edilmeye başlanmıştır. Yakın bir gelecekte gazetemizin bir bölümünün İngilizce olarak çıkacağı müjdesi de üst yönetimden gelmiştir. Nice 5, 55, 555 yıllara. Gazetemiz çalışanlarını da kutlarım.

Kosova’nın 5. Bağımsızlık yılı. Sanki dün gibi. 17 Şubat 2008’de bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı ilk tanıyan ülkelerden biri Türkiye olmuştur. Bu ilk grup içinde ABD, Arnavutluk, İngiltere, Afganistan ve giderek Japonya, Macaristan, Hırvatistan ile Nijerya sayılabilir. Tanıma sürekli gelişerek devam eden bir seyir izlemektedir. Nitekim 13 Eylül 2011 tarihi itibariyle Kosova Cumhuriyeti 83 ülke tarafından tanınan bir devlettir. Kosova jeostratejik açıdan çok büyük bir önem teşkil etmektedir. Bir kavşak noktasıdır. Kosova’nın yüzde 93’ü Müslüman, yüzde 6’sı Ortodoks ve yüzde 1’i Katolik’lerden oluşmaktadır. Yeraltı ve yerüstü kaynakları da bölgenin önemini artırmaktadır. Resmi dilleri Arnavutça ve Sırpça’dır. Kosova ekonomisine baktığımız zaman 2008 yılından bu yana tüm Avrupa ve dünya ülkelerinde görülen ağır işsizlik, kriz, hayat standartlarındaki düşmeler aşırı derecede Kosova’da hissedilmemiştir. Bir nebze ihracat düşmesi vasıfsız işgücündeki yükselme ve dış ticaret açığı, tüketim harcamaları ve talebin bir miktar düşmesinde etkili olmuştur. Ancak dengeli ve uzun vadeli büyümeyi sağlamak için yeni teknolojiler, ekonomik kaynakların üretime yönlendirilmesi ve teşvik edici uygulamalar üretim, ihracat ve tüketimi artıracaktır. Ayrıca kış turizmi faaliyetlerinin de artış gösterdiği gözlemlenmektedir. Kosova’nın Türk işadamları için çok önemli bir yatırım bölgesi ve AB ülkeleri ile ekonomik işbirliği için ortak çıkarlarımız olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca TİKA başkanı çeşitli STK’ları da yanına alarak önemli ataklar, restorasyon çalışmaları yapması hep Kosova’nın uzun vadeli gelişimi içindir.  Bunun yanı sıra 2010 yılından buyana ticari ve ulaştırma alanında 5 adet Kosova sermayeli şirket ülkemizde faaliyet göstermektedir. Türk firmaları da müteahhitlik başta olmak üzere, bankacılık, sigortacılık, otoyol, turizm gibi sektörlere yatırım yapmaktadır.

BALKANLAR’DA SÖZÜ GEÇEN ÜLKE

 

Sonuç olarak Türkiye; Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk ve Makedonya gibi ülkeler sayesinde Balkanlar’da sözü geçen bir ülke olmuştur. Ayrıca bölgeden neredeyse silinmek üzere olan Türk kültürü de bu devletlerin bağımsızlıklarını kazanmasıyla tekrar yaşamaya başlamış, Balkanlar’daki Osmanlı yadigârı tarihi eserler, camiler ve köprüler korumaya alınmıştır. Ayrıca konuya dini açıdan bakacak olursak, Türkiye büyük bir Müslüman nüfus barındıran bu ülkelerin tıpkı kendisi gibi AB ve ABD ile yakınlık kurmasından oldukça memnundur. Çünkü Türkiye, bu ülkelerin de AB’ye dahil olması halinde Müslümanlara karşı hissedilen önyargıların azalacağını ve bunun da ileriye üyelik aşamasında Türkiye’nin işine yarayacağına inanmaktadır. Tekrar Kosova Cumhuriyeti’nin 5. yaşını kutlar, nice 17 Şubatlarda en güzel kutlamalarda, organizasyonlarda iki ülkenin sonsuza dek barış ve huzur içinde yaşaması dileğiyle…

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.