DOLAR 32,6339 -0.05%
EURO 35,1713 0.07%
ALTIN 2.439,93-0,30
BITCOIN 2060175-0.63894%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kripto para borsaları maddeyi olumlu buldu
78 okunma

Kripto para borsaları maddeyi olumlu buldu

ABONE OL
30/06/2024 08:00
Kripto para borsaları maddeyi olumlu buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Kripto varlık ekosistemine yönelik düzenleme içeren “Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 26 Haziran’da TBMM Genel Konseyi’nde kabul edilerek maddeleşti. Böylelikle Türkiye’de kripto varlıklara dair birinci yasal çerçeve oluşturuldu.

Kanunla kelam konusu alanın düzenlenmesine yönelik yetki Sermaye Piyasası Heyetine (SPK) verilirken, kripto para borsası olarak bilinen kuruluşların Türkiye’de hizmet verebilmesi için lisans almaları zaruriliği getirildi.

Binance TR Üst Yöneticisi (CEO) Mücahit Dönmez, “kripto varlık yasası”na ait AA muhabirine yaptığı açıklamada, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak yasal yükümlülükleri yerine getirmeyi ve tam ahenk sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Türkiye’de kripto varlık borsalarına yönelik yasal düzenlemenin bu alana değerli katkılar sağlayacağını tabir eden Dönmez, yasanın getireceği açıklık ve netliğin, tüm şirketlerin yüksek kullanıcı güvenliği tedbirleri almasını ve kurumsal gerekliliklere uymasını zarurî kılacağı değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, yasanın ekosisteme sağlayacağı yararlara yönelik olarak, “Kullanıcıların itimadı artabilir ve kripto varlıkların daha geniş bir kesim tarafından benimsenmesi beklenebilir. Bu gelişmeler, bölümün büyümesini ve inovasyonu teşvik edecek, iş dünyasında itimadı artıracak ve yeni oyuncuların kesime inançlı ve denetimli bir biçimde girişine imkan sağlayacaktır.” dedi.

Düzenlemelerin kesimin farklı alanından alınan görüşler ile oluşturulduğunu belirten Dönmez, şunları kaydetti:

“Başlangıçta biraz yanlış anlaşılsa da yabancı borsaların yasaklanmayacağı maddede açık bir halde söz edildi. Türkiye merkezli olmayan borsalar yasaklanmayacak lakin belirli sınırlamalara tabi tutulacaktır. Örneğin, Türk kullanıcılarına yönelik olarak pazarlama faaliyetlerinde bulunamamaları ya da Türkçe lisan seçeneği sunamamaları üzere birtakım sınırlamalara tabi olacaklarını biliyoruz. Düzenlemeler pek çok farklı paydaşın bir ortaya gelmesi ile oluşturuldu. Yasa çıkmadan evvel ekosistemdeki tüm paydaşların görüşleri, teklifleri ve hassasiyetleri dinlendi. Bu sayede Türkiye’de kanun yapıcılar bu yeni yasa ile kullanıcıların varlıklarının korunmasını ve kimsenin mağdur edilmemesini sağladılar.”

“Finansal regülasyon deneyimiyle Türkiye şanslı bir ülke”

OKX TR Yönetim Kurulu Lideri Mehmet Çamır ise yasanın dijital varlıkların düzenleyici çerçevesinin oluşturulması açısından değerli bir başlangıç olduğunu söyledi.

Yasayla kripto varlıkların Türkiye’de hukuksal tabana oturduğunu ve bunun kıymetli bir gelişme olduğunu tabir eden Çamır, SPK ve yetkili kurumlarca çıkarılacak ikincil mevzuat ile soru işareti üzere görünen pek çok hususun da açıklığa kavuşacağı kanaatinde olduklarını kaydetti.

Çamır, maddeyle kripto para ekosistemine merakın artabileceğini belirterek şunları kaydetti:

“Türkiye’de bilhassa finans kesiminde regüle edilen her alanın çok daha sağlıklı bir ekosisteme kavuştuğunu tekraren deneyim ettik. Bu manada finansal regülasyon deneyimiyle Türkiye çok şanslı bir ülke. Türkiye’de de kripto para dalının lisanslamaya kavuşmasının kullanıcılara, kurumsal şirketlere itimat vereceğini ve bu alana gönül rahatlığıyla ilgi gösterileceğini varsayım ediyoruz. Regülasyonların da takviyesiyle Türkiye’de de yeni bir kurumsal ilgi doğacağına inanıyoruz.”

Çamır, öte yandan maddede öngörülen geçiş sürecinin bölümün paydaşlarına yükümlülüklere ahenk manasında kolaylık sağlayacağını düşündüklerini de belirtti. OKX TR’nin Türkiye’de şu an regüle bir şirket olduğunu aktaran Çamır, kripto varlık hizmet sağlayıcısı lisansı için de mevzuatla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

“Düzenleme ekosisteme de kıymet katacaktır”

Paribu Hukuk Yöneticisi Avukat Mehmet Türkarslan, yasayı olumlu bulduklarını belirterek, regülasyonların genel olarak platformların faaliyetlerini lisansa bağlamayı ve kullanıcı varlıklarının güvenliğini ön planda tutmayı hedeflediğini belirtti.

Bankaların da saklama hizmeti sunabilmesinde değerli konunun bu bölümün ve teknolojinin ruhunu yakalayabilmek olduğunu söz eden Türkarslan, “Kullanıcıların 7 gün 24 saat kesintisiz süreç yapabilecekleri ve yalnızca bir kısım varlıklarını değil tüm varlıklarını eksiksiz olarak itimatla saklayabilecekleri bir yapının varlığı elzemdir.” değerlendirmesinde bulundu.

Lisans almayacak kuruluşların Türkiye’de hizmet vermeyi durdurması hakkında da konuşan Türkarslan, “Nasıl ki Türkiye’de lisanslı olmayan bir aracı kurum, foreks borsası ya da banka faaliyet gösteremiyorsa kripto varlık platformları da birebir hüviyete tabi olacaklar. Kripto varlık yasası emsal maddelerle uyumlu, aslında yasak getiren değil lisansa yönlendiren bir düzenleme çünkü aksi uygulama hem haksız rekabete yol verici hem de kullanıcı varlıklarını tehlikeye atıcı bir formül olurdu. Bu düzenleme ekosisteme de kıymet katacaktır. Kripto yasasının yatırımcıyı muhafaza odaklı olduğunu görüyoruz.” dedi.

Türkarslan, Paribu’nun lisanslama çalışmalarına yönelik ise şu bilgileri paylaştı:

“Sermaye Piyasası Kanunu’ndaki değişiklik aslında SPK’ya bağlı öteki finansal kuruluşlardaki düzenlemelerle paralel bir değişiklik ve uzun müddettir bu finansal kuruluşların tüm düzenlemelerini zati yakından takip edip kendimizi adapte ediyoruz. Yasanın akabinde yayımlanacak alt düzenlemeleri bekliyoruz. Lakin halihazırdaki faaliyet rutinlerimizin bu alt düzenlemelere esasen uygun olduğunu düşünüyoruz, süratlice yükümlülükler kapsamında lisansımızı alacağız.”

Muhabir: Mertkan Oruç

En az 10 karakter gerekli