KTHY’Yİ HAYATA GEÇİRMENİN ZAMANI GELDİ
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin insanlığın yüz karası 18 Kasım 1983 tarih ve 550 No.lu kararı ile bizlere uygulanan ulaşım ambargosu, zorlaşan ekonomik koşullar, azan enflasyon, fırsatçı hava yollarının bayramlarda, özel günlerde ve üniversitelerin dönem sonlarında aniden fiyat yükseltmeleri nedeni ile Kıbrıs Türk hava Yolları’nın tekrardan hayata geçirilmesi zamanı geldi de geçiyor. Ama bu sefer KTHY kurulursa, politikacılar ve sendikacılar ellerini bu kuruluşun üzerinden tamamen çekmeli. KTHY politikacıların arpalığı olmamalı. Eskiden olduğu gibi Yönetim Kuruluna atanan siyasi kimlikli kişiler kendi ticari çıkarları için KTHY’yi kullanmamalı, ticari mallarını KTHY’ye beleş taşıtmamalı. Yönetim Kuruluna meslekleri havacılık olan profesyoneller atanmalı, Genel Müdür ve ekibi profesyonellerden oluşmalı. Sendikalar, grev şantajı, bayramlarda, özel günlerde ve turizm döneminin başladığı günlerde uçmamak tehdidi ile bütün gelire el koymak sevdasından vazgeçmeli. Temizlikçi kadınlar yılda 14 adet, asgari 4 bin dolar maaş almamalı. Sendikalar, halen daha günümüzde bazı sendikaların yaptığı gibi, “fırsat bu fırsat vatandaşın cebine el atalım, biz yüksek maaş alalım da halk ve devlet batsın” mantığını sürdürmemeli yeni kurulacak hava yolunda.
Kıbrıs Rum tarafında geçmiş yıllarda ekonomik çıkmaza girerek batan Cyprus Airways adlı milli havayolu, aynı ismi ve devlet hava yolu olmak haklarını kullanarak hayata geçti. Logosu da, Kıbrıs’a özgü ve doğası ile uyumlu “yeşil zeytin dalı.” Türkiye’de faaliyet gösteren ünlü bir ulaşım acentesinin beyninde görev yapan M. M. İbili adlı kıymetli bir arkadaşımın uyarısıyla Cyprus Airways adlı bir şirketin varlığından haberim oldu. Arkadaşım, Kıbrıs Havayollarının CY 311 sayılı saferi ile 30 Nisan tarihli Atina-Larnaka uçuşuna rezervasyon yapmış bu şirketin varlığının ve uçuşlarının gerçekliliğini teyit için. Konuyu bana iletince hemen araştırmaya başladım ve şirketin faaliyetleri ile ilgili daha detaylı bilgiler edindim. Bulabildiklerim aşağıda;
Şirketin kullandığı isim hakkı: Cyprus Airlines.
Bu ismi kullanan şirketin adı: Charlie Airlines.
Şirketin IATA kodu: CY
Şirketin ICAO kodu: CYP
Şirketin ana hava alanı: Larnaka
Şirketin ülkesi: Kıbrıs Rum Kesimi
Şirket şimdilik IATA’ya tam kaydı ve üyeliği yok. Bu nedenle de biletlerde fiyat çıkmıyor ve bilet sadece bir tek yerden satın alınabiliyor. Acenteler “Cyprus Airways”ın biletlerini satamıyorlar. Kısa bir müddet içinde bu sorunu da çözerler herhalde. Uçuş süresinde ikram yok. Parasını ödeyen istediği yiyeceği, içeceği ve kozmetik ürününü alabiliyor.
Şirketin sahibi, S7 Havayollarının eski sahibi Vladislav Filev. “Cyprus Airways” adını ve tüm haklarını 2016 yılının Temmuz ayında satın almış, yeni bir logo ve renk tasarımı yaptırmış. Avrupa ülkelerine 2 adet Airbus A319 ile uçuşlar yapıyor. Bunları Kıbrıs (Rum) Havayollarını tanıtmak için değil, 2010 yılında sıra dışı ve berbat bir ekonomik darboğaza giren Kıbrıs Rum Kesimi’nin, “Cyprus Airways” gibi yüzlerce şirketinin iflasından sonra yıllar içinde AB yardımları ile kendini toparlayabildiği ve tekrardan özel sektöre ait olsa da kendi devlet havayolunu kurabildiği için yazdım. Tabi bizim ülkemizde, devlet fakir, memurlar zengindir. Bütün KKTC halkı, memurlarımız ve devlet emeklileri yüksek maaşlar alsın diye çalışır ve her tür dolaylı, dolaysız ve direkt vergileri hazineye öder. Devletin kasası memurlar tarafından boşaltıldığı için, devletimiz -memurlar yüksek maaş alsın diye- vergilerin altında ezilen halkımıza yeterince hizmet veremez. Devlet yapımız, hantal bürokrasimiz, memurların büyük çoğunluğunun tembelliği ve memurların vatandaşa karşı tutumu tam bir yüz karasıdır.
Bu nedenle de an itibarı ile işbaşında olan hükümet “Devlet batmıştır ve böyle devam edemez” demektedir. Cesur ve popülist olmayan birilerinin çıkıp bu düzeni değiştirmesi ve belli bir zümrenin yerine halkın tümünün çıkarları ile refahına yönelik yeni bir düzeni kurması gerekmektedir. Bu nedenle de Kıbrıs Türk Havayolları’nın devlet eliyle tekrardan hayata geçirilmesi sadece “pembe bir hayal” görünüyor. Özel sektör eliyle belki…
ARAŞTIRMA-İNCELEME
24 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce