DOLAR 32,7940 -0.03%
EURO 35,2766 0.42%
ALTIN 2.446,19-0,15
BITCOIN 20749084.36037%
İzmir
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

LGS merkezi imtihan sonuçları açıklandı
137 okunma

LGS merkezi imtihan sonuçları açıklandı

ABONE OL
29/06/2024 03:40
LGS merkezi imtihan sonuçları açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Ulusal Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya nazaran, 2 Haziran’da iki oturum halinde yapılan imtihan, 973 yurt içi imtihan merkezinde, 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 imtihan merkezinde, 11 okuldaki 35 salonda gerçekleştirildi.

Sınavın birinci oturumunda öğrencilere sözel alanda Türkçe, T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisiyle yabancı lisan derslerinden toplam 50 soru soruldu. İmtihanın ikinci oturumunda ise öğrencilere matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 soru yöneltildi.

Bu yıl LGS merkezi imtihanına başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin 992 bin 906’sı imtihana katıldı, imtihana iştirak oranı yüzde 95,61 olarak gerçekleşti.

LGS yerleştirme kılavuzuna nazaran, bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye merkezi imtihan puanına nazaran öğrenci yerleştirilecek. Bu okulların kontenjanı da 203 bin 638 öğrenci olarak belirlendi.

Öte yandan, LGS kapsamında yapılacak lise tercih süreci de bugün başlatıldı. Lise tercihleri, 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00’ye kadar devam edecek.

LGS yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak.

Tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya nazaran, Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan “2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”na nazaran, liseleri tercih süreci bugünden itibaren 17 Temmuz’a kadar yapılabilecek.

Merkezi yerleştirme, merkezi imtihanla öğrenci alan fen liseleri, toplumsal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleksel ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi imtihan puanı üstünlüğüne nazaran tercihler doğrultusunda yapılacak. Öğrenciler, imtihanla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

Merkezi imtihanla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne nazaran tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi imtihan puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Muvaffakiyet Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Muvaffakiyet Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine nazaran yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

Yerel yerleştirme nasıl yapılacak?

Yerel yerleştirme süreçleri, okulların çeşidi, kontenjanı ve pozisyonuna nazaran vilayet, ilçe ulusal eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul muvaffakiyet puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine nazaran gerçekleştirilecek.

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu muvaffakiyet puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

Tüm öğrenciler mahallî yerleştirme tercihi yapacak

Merkezi imtihana giren ve merkezi imtihan puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrencilerin, lokal yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezi imtihanla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt sürecini tamamlamış öğrenciler tercihte bulunamayacak.

Öğrenciler, merkezi imtihan puanı ile öğrenci alan okullar, mahallî yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç kümede tercih yapabilecek.

Merkezi imtihana girmeyen öğrenciler ise lokal yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki kümede tercih yapabilecek.

İlk ekran, mahallî yerleştirme için açılacak

Öğrenciler, birinci olarak lokal yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek ve lokal yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek.

Tercihlerde birebir okul tipinden (Anadolu lisesi, mesleksel ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler, istemeleri halinde merkezi imtihanla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki, yeşil renk, “kayıt alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları, “mavi renk, “komşu kayıt alanında” öğrenci için ikamet adresine nazaran komşu kayıt alanında yer alan okulları, kırmızı renk, “diğer” ise öğrenci için ikamet adresine nazaran bulunduğu kayıt alanında ve komşu kayıt alanında olmayan vilayet içindeki öbür kayıt alanları ile vilayet dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.

Nakiller, iki periyot sürecek

Yerleştirmelere temel nakiller, iki devirde yapılacak. Her iki devirde de merkezi imtihan puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, mahallî yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihte bulunan ve birinci yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştirmeye temel nakil tercih periyotlarında kayıt alanından okul ve farklı cins tercih etme zaruriliği bulunmayacak fakat tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye temel nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde birebir okul tipinden en fazla 2 okul seçilebilecek.

LGS tercihi yapacak depremzede öğrencilere “pozitif ayrımcılık”

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli zelzeleler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrenciler için “pozitif ayrımcılık” tanındı.

Tercih devrinde merkezi imtihanla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için, her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme süreçleri merkezi yerleştirme asılları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine nazaran yapılacak. Yerleştirmeye temel nakillerde (1 ve 2. nakil) ve sonraki tüm nakil süreçlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.

Buna nazaran, mahallî yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2023-2024 eğitim-öğretim yılını tamamlamış oldukları vilayetlerde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına nazaran tercihte bulunabilecek. Ayrıyeten bu vilayetlerin dışındaki öteki vilayetlerde bulunan mahallî yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise “kayıt alanında” olarak tercih edebilecek.

Tercih periyotlarında lokal yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış fakat rastgele bir okula yerleşemeyen öğrenciler, bulundukları vilayet ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil kurullarına başvurmaları halinde mahallî yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup/olmama durumuna bakılmaksızın okul ve şube istikrarı gözetilerek yerleştirme süreçleri tamamlanacak.

Boş kontenjanlar 22 Temmuz’da ilan edilecek

Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi’ne nazaran özel ortaöğretim kurumlarının kayıt süreçleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların süreçleri ve kayıtları 28 Haziran-16 Temmuz’da gerçekleşecek.

Özel öğretim kurumlarına kayıt sürecini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih mühleti içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.

Muhabir: Selma Kasap

En az 10 karakter gerekli