DOLAR 32,7312 0.05%
EURO 35,4801 -0.13%
ALTIN 2.501,92-0,37
BITCOIN 1776251-6.13797%
İzmir
37°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

82 okunma

Libya direniyor,ADB bölgede alarma geçiyor

ABONE OL
15/03/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

En son yazımızda,sırada kim var diye sormuş,ve S.Aarabistan ile ilgili yorumlarda bulunmuştuk.Bölgede Libyada görüle o ki Kaddafi kolay bırakmayacak,hele birde arap birliğinin BM ‘den hava sahasını kapatma talebi artık Kaddafinin iyice gözden çıkarıldığı anlamını taşıyor.

Muhtemelen bir sonraki aşamada,Abd müdahele edecek vede Kaddafi mahkemeye gönderilecek,şimdi bu süreçde biraz geriye gidelim ve Lizbon toplantısında Natonun almış olduğu kararlara ve yeni startejik konsepte bir bakalım.
1999 Stratejik Konseptinde yer alan Temel görevler 3’e çıkarılmış ve
“Collective Defence” ile “Crisis Management” görevine “Collective Security” ana
görevi de eklenmiştir.

Transatlantic bağa yeniden vurgu yapılarak, konvansiyonel tehditin düşük
olduğu, fakat hiç olmayacakmış gibi beklenmemesi gerektiği vurgulanmıştır.
İstikrarsızlığın NATO sınırları dışında bile olsa İttifakı etkileyeceği, radikal
hareketler ile illegal yapılanmaların özellikle Terörizmi beslediği ve
terörizmin NATO için direkt bir tehdit olduğu ifade edilmiştir.

İttfifakın dünyadaki hiç bir ülkeyi şu an için hasım yada düşman olarak
görmediği, ancak “caydırma” kabiliyetine sahip olunması için yeteneklerin
geliştirileceği belirtilmiştir.

Akdeniz Diyaloğu ile İstanbul İşbirliği Girişimi çabalarının genişletileceği belirtilen Konseptte, “Contact Countries” ifadesi yer almamış, Ukrayna ile
geçmişte kurulan özel ilişki gibi Gürcistan ile de özel bir Komisyon kurulduğu
belirtilmiştir. Gürcistan RF’a karşı koruma altına alınmıştır.

Konseptin sonunda, NATO’nun bir güvenlik örgütü olduğu vurgulanarak; bireysel
özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü kavramlarına hizmet için
varolduğu, bunu gerçekleştirmek için “sürekli bir reform ve transformasyon” (her
ne kadar 1999 Konseptinde sıkça bahsedilen “Transformasyon” terimi bu defa fazla
zikredilmemiş olsa da) sürecini takip edeceği ifade edilmektedir.

Daha önceki konseptlere nazaran daha kısa (az ve öz) olan (11 sayfa) Konseptin, yazım sürecinin yaklaşık 3 yıldan fazla bir zaman alması, ülkemizden de Büyükelçi düzeyinde temsil edildiği Ad Hoc oluşturulan bir Akil Adamlar Grubunun (liderliğini eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ın yaptığı) sorumluluğunda kaleme alınan Konseptin, çok fazla bir yenilik getirmese bile gelecek 10 yıl için örgüte yön verecek bir düşünceler
dizgesi olduğu ve RF ile olan ilişkiler bir kenara konursa bir başarı olarak değerlendirilebileceği düşünülebilir.

Bu kararlara göre Nato bölgede bir istikrar unsuru olarak ABD’nin direkt müdahelesinde sıkıntı yaşayacağı durumda kullanacağı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır,Natonun Libyaya müdahelesinin geçtiğimiz günlerde gündeme geldiğini unutmayalım.

Son yazımızda belirtmişdik,bir Hub(bağlantı noktası) olma özelliği taşıyan ülkemizin,21.yüzyılda üslendiği misyonu anlamak için Graham Fuller’in Yeni Türkiye cumhuriyeti kitabında.yazılanlar bakalım demişdik.

Bu kitaba göre; Türkiye artık o eski, bildik Türkiye değil. Klasik sadık ABD müttefiki rolünden vazgeçmiş, dış politika kartlarını daha akıllıca oynamaya başlamış bir Türkiye, Ortadoğu’daki güç dengesinin kurucularından biri… Geleneksel tek odaklı Batıcı dış politika anlayışının terk edilmesi; Batı dünyası ve özellikle AB ile ilişkiler askıya alınmaksızın vizyoner bir bakışla İran, Suriye, İsrail, Rusya ve diğer ülkelerle münasebetler geliştirilmesi, Türkiye’ye eskiye nispetle oldukça geniş bir hareket alanı getirdi. Fuller dış politika kartlarını giderek daha akıllıca kullanan bu yeni güç odağının, “Yeni Türkiye Cumhuriyeti”nin bölge için de büyük bir şans olduğunu söylüyor. Yeni Türkiye Cumhuriyeti, Ortadoğu’da hangi rolü üstlenecek? Amerikan siyaset yapıcıları AKP’nin dış politika anlayışını nasıl değerlendiriyor? Eski sadık müttefik Türkiye’nin kaybedilmesi, Washington koridorlarında nasıl yankılanıyor? Rusya, İran ve Suriye ile ilişkilerini güçlendirmiş bir Türkiye’nin bundan sonra atacağı adımlar neler olacak? Türkiye’de bir “siyasal İslam tehlikesi” var mı? Zbigniew Brzezinski: “Fuller’ın yaptığı bu isabetli analiz gerçekten büyük bir jeopolitik öneme sahip.”

Yine 2008 de Rand corportaion(pentagona bağlı) yayınladığı rpaorda,Ülkemiz bölgede diğer ülkelere örnek bir yapıya sahip olduğu,ve AK PARTi’ nin İslamcı kökleri olmasına rağmen,diğer milli görüş partilerinden farklı olduğu özellikle belirtilmekte.

Pazar akşamı BEDFE,Bursada ERZURUM RÜZGARI estirdi,Dadaşlar hep beraber kapalı spor salonunda kurtuluşu doya doya kutladık,tabi bu arada organizasyonu böyle güzel düzenleyen,başda başkan Ömer Ömeroğulları ve diğer üyeleri gerçekten tebrik etmemiz gerekir,hele federasyon için alınan yerin ödemesini bizzat kendi karşılayan Ömer ağabeyimizi Canı gönülden kutluyorum,tam vekil olacak adam işte diyorum…
Kalın sağlıcakla…

    En az 10 karakter gerekli