AA
İSTANBUL (AA) – Szijjarto, Anadolu Ajansının (AA) Güç ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde, “Ortak Gelecek, Ortak Hedefler” temasıyla bu yıl birinci defa düzenlediği İstanbul Energy Forum’da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Macaristan’ın Türkiye ile işbirliğinin stratejik açıdan hayli değerli olduğuna dikkati çeken Szijjarto, münasebetlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ortasındaki büyük ferdî dostluk üzerine inşa edildiğini kaydetti.
Szijjarto, bu yıl ikili bağlantılarda birtakım dönüm noktalarının yaşandığına işaret ederek, “İlk sefer Türkiye’den doğal gaz satın aldık. Böylelikle Macaristan, ülkenizden gaz ithal eden Türkiye’ye komşu olmayan birinci ülke oldu. 250 milyon metreküp ki bu güzel bir başlangıç. Artık de gaz ticareti şirketimiz ve BOTAŞ, gaz teslimatlarını devam ettirmek üzere yeni bir kontrat çerçevesi üzerinde çalışıyorlar. Öte yandan, petrol şirketimiz ile TPAO, gelecekte Türkiye ve Macaristan’da karşılıklı olarak birbirlerinin projelerinde yer almak üzere genişletilmiş bir işbirliği planlıyor.” sözlerini kullandı.
Nükleer güç konusunda da güçlü bir işbirliği olduğunun altını çizen Szijjarto, “Hem Türkiye hem de Macaristan nükleer kapasitelerini artırmak için çok fazla yatırım yapıyor. Birebir teknolojiyi kullanıyoruz, tıpkı ana yükleniciye sahibiz. Rosatom her iki ülke için de nükleer güç santrali inşa ediyor. Bu bahiste sıkı bir işbirliği üzerinde mutabık kaldık. Birbirimizin uzmanlığına bakıyor, uygulamaları ve tecrübeleri paylaşıyor ve birbirimizin nükleer mühendis ve uzmanlarını yetiştirmeye yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.
Szijjarto, iki ülkenin petrol ve gaz ticareti alanındaki amaçlarına değinerek, “Bizim için en değerli şey, BOTAŞ ile gaz ticareti yapan şirketimiz ortasındaki gaz teslimat kontratının devam etmesi. Bakan Bayraktar ile birlikte bu şirketlerin yöneticilerini muahedeyi mümkün olan en kısa müddette tamamlamaya teşvik ediyoruz. Ayrıyeten, MOL petrol şirketi ve petrol şirketiniz TPAO ile stratejik bir iştirake girmek ve her iki ülkenin topraklarında birbirlerinin projelerine dahil olmak için yeni kilometre taşlarına ulaşmak istiyoruz.” dedi.
“Bu yıl TürkAkım üzerinden Macaristan’a 6,6 milyar metreküpten fazla gaz geldi”
Rus doğal gazının Ukrayna üzerinden sevkiyatına yönelik muahedede sona yaklaşıldığını anımsatan Szijjarto, şunları kaydetti:
“Ukrayna üzerinden transit geçişin kesilmesinin bize rastgele bir tesiri yok. Zira birkaç yıl evvel Türkiye, Bulgaristan, Sırbistan ve Rusya ile birlikte TürkAkım boru çizgisini inşa ettik. Macaristan şu anda TürkAkım üzerinden doğal gaz tedariki gerçekleştiriyor. Günlük olarak 20 milyon metreküpten fazla ithalat yapıyoruz, bu da yeni bir rekor. Bu yıl TürkAkım üzerinden Macaristan’a 6,6 milyar metreküpten fazla doğal gaz geldi. Bu sayı geçen yılın tamamından daha fazla. Hasebiyle, birkaç yıl evvel yaptığımız bu yatırım sayesinde, Ukrayna üzerinden gaz transitinin kesilmesinin bizim için rastgele bir kıymeti yok.”
Szijjarto, alternatif rota arayışlarının olmadığına dikkati çekerek, “TürkAkım sayesinde buna gereksinimimiz yok.” tabirini kullandı.
“Rusya-Ukrayna savaşının tırmanma riski var”
Rusya-Ukrayna Savaşı’na da değinen Szijjarto, Ukrayna’ya hudut komşusu olan ülkesinin her gün savaşın olumsuz tesirleriyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi.
Szijjarto, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tırmanmasına yol açabilecek adımlarla ülkenin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın barışı sağlamasını zorlaştırmaya çalıştığını belirterek, “Demokratların, Rusya topraklarına karşı uzun menzilli füzelerin kullanılmasına onay vermesi ve hatta ekonomik açıdan Gazprombank’a yaptırım uygulayacağını açıklamasıyla savaşın tırmanma riski var. Bu, kelam konusu idarenin son günlerinde hiçbir sonucu umursamadıklarının çok açık bir işareti. Bu nedenle 20 Ocak’ın bir an evvel gelmesini umuyoruz.” tabirlerini kullandı.
Muhabir: Firdevs Yüksel,Handan Kazancı
HABERLER
2 gün önceHABERLER
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
16 gün önce