Eksiklere rağmen Türkiye’den gelen destekle 10 yıl öncesine göre Makedonya’daki statülerinin çok daha iyi olduğunu da vurgulayan MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, “Makedonya’da Türkçe eğitim almak bir ayrıcalık oldu. Makedonya’da Türk olmak bir marka haline geldi. Türkiye’nin Makedonya’da ekonomik anlamda, eğitimde, siyasi olarak yapmış olduğu yardımlardan dolayı biz artık Makedonya’da farklı bir pozisyona geldik. Belli durumlarda az da olsa görülen ayrımcılık 10 yıl öncesiyle asla kıyaslanamaz. Bu ayrımcılığın yavaş yavaş ortadan kalkması ve bizim Makedonya’da farklı bir konumda olmamız Türkiye’nin gelişmesi, büyümesi ve Makedonya’ya katkısından dolayıdır” dedi.
ÜSKÜP/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Eksiklere rağmen Türkiye’den gelen destekle 10 yıl öncesine göre Makedonya’daki statülerinin çok daha iyi olduğunu da vurgulayan MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, “Makedonya’da Türkçe eğitim almak bir ayrıcalık oldu. Makedonya’da Türk olmak bir marka haline geldi. Türkiye’nin Makedonya’da ekonomik anlamda, eğitimde, siyasi olarak yapmış olduğu yardımlardan dolayı biz artık Makedonya’da farklı bir pozisyona geldik. Belli durumlarda az da olsa görülen ayrımcılık 10 yıl öncesiyle asla kıyaslanamaz. Bu ayrımcılığın yavaş yavaş ortadan kalkması ve bizim Makedonya’da farklı bir konumda olmamız Türkiye’nin gelişmesi, büyümesi ve Makedonya’ya katkısından dolayıdır” şeklinde konuştu. Makedonya’da yaşayan Türk toplumunun resmi bayramı olan Türkçe Eğitim Bayramı sekiz yıldır kutlanıyor. 1944 yılından sonra Türkçe eğitime hak kazanan Türkler için Makedonya Meclisi’nde 15 Şubat 2007 yılında yapılan yasal düzenleme ile 21 Aralık tarihi Makedonya’daki Türklerin resmi bayramı statüsünü kazandı.
TÜRKÇE BAYRAMI KANIT
Al Jazeera’ye konuşan Makedonya Türk Sivil Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Tahsin İbrahim bu bayramın bölgedeki varlıklarının kanıtı olduğunu söyledi. İbrahim, “Resmi bayram statüsü Türklerin Makedonya’da var oluşudur. Türk toplumu Türkçesiyle, edebiyatıyla, sanatıyla, tarihiyle, kültürüyle, geleneği ve manevi değerleriyle asırlardır bu topraklarda varlığını kabul ettirmiştir” dedi. www.aljazeera.com sitesinin haberine göre Makedonya’da 9 bin öğrenci 65 ilkokul ve 13 lisede Türkçe eğitim görüyor. Önümüzdeki yıldan itibaren özel bir üniversitede yüksek eğitim de Türkçe alınabilecek. Ancak özellikle ülkenin doğusunda hâlâ Türkçe eğitim konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor. İbrahim’e göre bunun nedenleri arasında kadro eksikliği var: “Makedonya’nın kırsal kesimlerinde kadro eksikliğinden dolayı Türkçe’nin haricinde bazı dersler Makedonca da yapılıyor. Kadro eksikliği hem bizden hem de devlet politikasından kaynaklanan bir meseledir. Bazı bölgelerde biz yeterince kadro yetiştiremedik. Bazı bölgelerde kadroyu tamamlamış olsak bile bürokratik işlemlere takılarak yeni Türk sınıflarının açılması ve yeni kadronun alınmasıyla bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Makedonya anayasasına göre ilkokuldan lise sona kadar Türkçe eğitim anayasal hakkımızdır. Bu hak için daha doğru ve daha iyi niyetle yaklaşan bir bürokratik sistemle sorunlarımız çok kolay bir şekilde halledilebilir”
HABERLER
15 saat önceHABERLER
16 saat önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce