AA
ANKARA (AA) – Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Malazgirt Savaşı’nın geçtiği topraklarda, tarihin izlerini taşıyan bulguların ortaya çıkmaya devam ettiğini belirtti.
Ahlat Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen hafriyat çalışmalarında, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı’nda, savaşa ilişkin çatışma izlerini taşıyan çok sayıda ok ucu bulunduğunu bildiren Ersoy, “Kazılarımızda elde edilen bu kıymetli bulgular, Malazgirt Savaşı’nın izlerini gün yüzüne çıkararak, esaslı geçmişimize ışık tutuyor.” tabirlerini kullandı.
Ersoy, hafriyat takımına teşekkür etti.
Bu yıl prestijiyle toplamda 51 mezar bulundu
Bakanlığın bahse ait açıklamasına nazaran, 12 üniversiteden 40’a yakın akademisyenin iştirakiyle 2020’de başlatılan Muş’un Malazgirt ilçesi ve etrafındaki “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” kapsamında bu yıl yapılan hafriyat çalışmalarında Afşin Mezarlık Alanı, Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı ve Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Günbeli köyü üzere stratejik noktalarda kıymetli bulgulara ulaşıldı.
Afşin Mezarlık Alanı’ndaki hafriyatlarda, 11. yüzyıla tarihlendirilen ve Malazgirt Savaşı ile kontaklı olduğu düşünülen 51 mezar gün yüzüne çıkarıldı. Mezarların kimilerinde anıtsal yapılar içinde yer alan 7 bireye ilişkin kalıntılar bulundu.
Malazgirt ilçe merkezinde yer alan ve bölgenin en eski Müslüman mezarlığı olarak bilinen alanda bu yıl başlatılan hafriyatlar, savaşın izlerini taşıyan kıymetli bulgularla sonuçlandı.
İslami meyyit gömme geleneklerine uygun, taş işçiliğiyle dikkati çeken mezarlarda yapılan çalışmalar sırasında, Bizans sikkeleri, ok uçları ve metal nesneler ortaya çıkarıldı.
IV. Romanos Diogenes’e ilişkin mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu
Patnos’a bağlı Günbeli köyünde başlatılan hafriyat çalışmaları da Malazgirt Savaşı’nın izlerini ortaya koydu.
Geçen yıl Ahlat Müze Müdürlüğüne teslim edilen IV. Romanos Diogenes baskı mührü ve altın sikkelerin akabinde, 2024 kazılarında da tıpkı imparatora ilişkin ikinci bir baskı mühür, bronz sikkeler, ok uçları ve mızraklar bulundu. Bu bulgular, Günbeli köyünün de savaş sırasında kıymetli bir çatışma alanı olduğunu gösteriyor.
Malazgirt Ovası’nda sürdürülen yüzey araştırmaları, savaşın geçtiği tüm alanları kapsamayı hedefliyor.
Muhabir: Yasemin Kalyoncuoğlu
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce