AA
MUŞ (AA) – Muş’un Malazgirt ilçesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının takviyesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Muş Alparslan Üniversitesi işbirliğinde 2020’den bu yana hafriyat çalışmaları yürütülüyor.
Ahlat Müzesi başkanlığında “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” kapsamında yapılan hafriyatlarda, tarihe ışık tutan kıymetli bulgular elde edildi.
1071’deki Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı alanın izini süren uzman akademisyenlerin, bu yıl Afşin Hafriyat Alanı ve Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı’nda yaptığı hafriyatlarda, Bizans İmparatoru Romanos Diogenes’e ilişkin baskı mührü, altın ve bronz sikkeler ile savaşa ilişkin ok ve mızrak uçları ortaya çıkarıldı.
Akademisyenler, bu buluntuları Malazgirt Meslek Yüksekokulunda oluşturulan laboratuvarda itinayla temizleyerek, onarımını ve çizimlerini yapıyor, kayıt altına alarak bilgi bankasına işliyor.
Kazılar sırasında açılan 18 mezardaki kemiklerden alınan örnekler de Karbon-14 testi için TÜBİTAK’a gönderilecek.
“Yaklaşık 50 ok ucu ve yeniden bir o kadar da sikke ele geçti”
Projenin bilimsel danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, AA muhabirine, bu yıl alandaki çalışmaları tamamladıklarını, ofis çalışmalarının ay sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
Sahadan elde edilen buluntuların laboratuvar ortamında temizlendiğini, çizimlerinin yapıldığını tabir eden Çevik, “Savaşa ilişkin metal nesnelerin çekimleri, tanımlamaları ve onarım süreçleri yapılıyor ve data bankamızda işleniyor. Savaşa ilişkin nesneler dediğimiz ok ve mızrak uçları üzere çeşitli silah malzemesi ile sikkeler bulundu. Bu yıl sevindirici olan Bizans İmparatoru Romanos Diogenes’e ilişkin ikinci baskı mührünü şahsen hafriyatta ortaya çıkardık. Münasebetiyle bunların paklık ve teknik süreçleri yürütülüyor. Bu yıl bizim için bereketli bir yıl oldu. Başka yıllardan farklı olarak bilhassa buluntu açısından ağır geçti.” diye konuştu.
Bu yıl 2 hafriyat alanlarının olduğunu anlatan Çevik, şu bilgileri verdi:
“Biri Afşin köyü. Burası Selçuklu şehitliği olarak düşündüğümüz alanlardan birisi. Oburu ise Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı. Malazgirt’in en eski Müslüman mezarlığı olduğunu düşündüğümüz bir alanda çalışmalarımızı yürüttük. Bu mezarlığa Malazgirt Savaşı’nda Selçuklu şehitlerinin gömülmüş olabileceğini varsayım ediyoruz. Piyadeler tarafından kullanılan onlarca ok ucu ve şahsen Bizans İmparatoruna ilişkin alanda elde ettiğimiz sikkeleri bu sefer burada da birinci defa kentte Romanos Diogenes’e ilişkin bronz sikkeler elde etmiş olduk. Burası birebir vakitte hem bir mezarlık alanı hem de çatışmalarından birinin cereyan ettiği bir alan olması açısından bizim için bedelli.”
Gelecek yıl planlamaları doğrultusunda projeye devam edeceklerini belirten Çevik, mezarlardan aldıkları örneklerin sonuçlarına nazaran çalışmaların belirli bir seyir takip ederek süreceğini aktardı.
Metal nesneler bakımından yaklaşık 50 ok ucu ve bir o kadar da sikkenin bulunduğunu söyleyen Çevik, “Dolayısıyla yanlışsız alanda çalıştığımız, bir sefer daha bu yılki çalışmalarda belgelenmiş oldu. Bu yılki hafriyat çalışmalarında Afşin Mahallesi’nde 9, Arap Mezarlığı diye isimlendirdiğimiz mezarlık alanında da 9 olmak üzere 18 mezar açıldı. Kemiklerden alınan örnekler TÜBİTAK’a gönderilecek.” dedi.
“Burada bulduğumuz ok uçları ve sikkeler bize savaşın izini deliller nitelikte”
Kazı alanı sorumlusu Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Kısmından uzman arkeolog İlayda Eser Karaçetin de Malazgirt Tarihi Müslüman Mezarlığı’ndaki çalışmaların bu yılki kısmının tamamlandığını ve çok verimli dönem olduğunu belirtti.
Alanda bu yıl 9 mezar açtıklarını lisana getiren Karaçetin, şunları kaydetti:
“Burada taş sanduka yüklü olmak üzere farklı tipte mezar mimarileriyle karşılaştık. Alanda birebir vakitte çok sayıda ok ucu ve Romanos Diogenes sikkesiyle de karşılaştık. Burada bulduğumuz ok uçları ve sikkeler bize savaşın izini ispatlar nitelikte. Kıymetli arkeolojik bulgular sunmakta. Mezarlardaki iskeletler, karbon-14 testi sonucunda net bir halde tarihlendirilecek. Bu da bize savaşla alakalı olup olmadığına dair net bir bilgilendirme sunacak.”
Muhabir: İbrahim Yaldız
BALKAN YEMEKLERİ
19 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024