DOLAR 34,5574 0.22%
EURO 36,0854 -0.46%
ALTIN 2.991,511,01
BITCOIN 33714410.23521%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

17:48

AKŞAMA KALAN SÜRE

Manavgat yangınından kaçan yaban hayvanları geri döndü
206 okunma

Manavgat yangınından kaçan yaban hayvanları geri döndü

ABONE OL
27/07/2024 07:00
Manavgat yangınından kaçan yaban hayvanları geri döndü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANTALYA (AA) – Manavgat’ta 28 Temmuz 2021’de rüzgarın da tesiriyle Akseki, Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan ve günlerce süren yangının üzerinden üç yıl geçti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınlarından birisi olarak kayıtlara geçen, 7 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 60 bin hektarlık alanın ziyan gördüğü afetten en fazla etkilenenler ortasında yaban hayvanları da yer aldı.

Yangının akabinde Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar 6. Bölge Müdürlüğü takımları, yaban hayatının olağana dönmesi için yanan alanlara makul aralıklarla su kapları koydu, yemleme çalışması yaptı. Ayrıyeten kimi hayvan tipleri de salınarak ekosistem için destekleyici faaliyetlerde bulunuldu.

Yanan alanların çeşitli noktalarına fotokapanlar koyarak yaban hayatı hareketliliğini takibe alan grupların elde ettiği manzaralar sevindirdi.

Kayıtlara yansıyan datalar, bölgedeki yaban hayatının yangın öncesi durumuna dönmeye başladığını gösterdi.

​​​​​​​Fotokapanlarla kuşağı tükenme tehlikesi altındaki alageyik, yılan kartalının yanı sıra kurt, tilki, çakal, karakulak, keklik, sansar, fare, yaban tavşanı, yaban domuzu ve kirpi üzere hayvanlar da görüntülendi.

Doğa Müdafaa ve Ulusal Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürü İsmail Kaya, AA muhabirine, yangın bölgesinde kuşağı tükenme tehlikesi altındaki alageyik, karakulak, kartal ve şahin üzere tiplerin yanı sıra kurt, çakal, tikli, sincap, sansar, keklik, gelincik, su samuru, yarasa, porsuk, Anadolu sincabı üzere hayvanların yaşadığını söyledi.

Fotokapanlara birinci olarak jenerasyonu tehlike altındaki alageyikler yansıdı

Sürüngenlerin toprak altına gizlenerek, tilki ve kurt üzere hayvanların ise mağaralara girerek yangından korunduklarını belirten Kaya, daha büyük göğüslü hayvanların ise daha inançlı alanlara kaçabildiklerini kaydetti.

Yangının akabinde hayvanların besin ve su ıstırabı yaşamaması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Kaya, “Önceden bölgede yaşayan hayvanların birçok döndü. Olağan yaşantılarından daha konforlu bir halde bölgede ömürlerini sürdürdüklerini, fotokapanlarla yaptığımız izlemelerden görebiliyoruz.” dedi.

Kaya, fotokapanlara birinci alageyiklerin yakalandığına dikkati çekerek, “Nesli tükenme tehlikesi altında oldukları için onları görünce çok memnun olduk. Kendilerini yangından kurtarmayı başarmışlardı. Hayvanlar süratli bir formda yanan alanlara yine adaptasyon sağladı. Yangınlarda bölgenin yeşillenmesi uzun yılları alıyor ancak yaban hayatı 2-3 yıl içerisinde kendisini toparlıyor. Besin kaynağı alana gelmeye başladıkça yırtıcı hayvanlar da bölgede çoğalıyor.” diye konuştu.

Muhabir: Süleyman Elçin

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP