DOLAR 34,5427 0.17%
EURO 36,0005 -0.65%
ALTIN 3.009,101,60
BITCOIN 34190180.74625%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

Marmara Depremi’nin merkez üssü Gölcük’te yıkımın yaşandığı kimi alanlar yine görüntülendi
159 okunma

Marmara Depremi’nin merkez üssü Gölcük’te yıkımın yaşandığı kimi alanlar yine görüntülendi

ABONE OL
17/08/2024 08:40
Marmara Depremi’nin merkez üssü Gölcük’te yıkımın yaşandığı kimi alanlar yine görüntülendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KOCAELİ (AA) – Gölcük’te Marmara Depremi’nde 5 bin 383 kişi hayatını yitirdi, 5 bin 252 kişi yaralandı.

Altyapısı ve üstyapısı tahrip olan ilçede zelzele sonrası göçle nüfus kısa müddette 80 binden 55 bin 790’a düştü.

Daha sonraki süreçte yapılan altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla ilçede nüfus 177 bin 441’e çıktı.

Aradan geçen 25 yılda kamu ve özel dalın yürüttüğü çalışmalarla ilçede 20 bine yakın konut yapıldı.

İlçede bu çalışmaların yanı sıra toplumsal, kültürel ve ekonomik alanda birçok yatırım gerçekleştirildi.

AA muhabiri, ilçede sarsıntıda hasar gören Kavaklı ve Değirmendere kıyıları ile Dumlupınar Mahallesi ve o dönemki lunaparkın bulunduğu alanların 25 yıl sonraki hallerini dronla görüntüledi. Kelam konusu alanların eski ve yeni fotoğrafları, birebir karede birleştirildi.

“Metruk durumdaki 131 binanın yıkımını gerçekleştirdik”

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AA muhabirine, sarsıntının akabinde geçen 25 yılda Gölcük’te çok şeyin değiştiğini söyledi.

İlçede şu an halihazırda ağır hasarlı olup yıkılması gereken bir bina bulunmadığını belirten Sezer, şöyle konuştu:

“Beş yıllık müddette orta hasarlı olup tamir ve güçlendirilmesi yapılmayan ya da metruk durumda bulunan 131 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Kamu binalarında yine inşalar oldu. Bu ay içerisinde muhtemelen açılacak olan Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi tamamlandı. Sarsıntı izolatörleriyle yapılan, sarsıntıya güçlü bir bina. Yeniden hükümet konağının imali devam ediyor. 600 fore kazık üzerine yapılan bir bina. Okullarımızın çabucak hemen tamamı yenilendi. 3 okulun imali devam ediyor, bunlar da kısa vakitte tamamlanacak. Sıhhat ocaklarının çabucak hemen tamamı yenilendi. Sonuç prestijiyle Gölcük’te kıymetli bir dönüşüm gerçekleşti. En azından kamu binaları istikametinden baktığımız vakit kamu binalarının sarsıntıya güçlü hale getirildiğini söyleyebiliriz.”

“Konutların yüzde 60-70’i aslında zelzele sonrası yapıldı”

İlçeye kentsel dönüşümle 418 iş yerinden oluşan çağdaş bir sanayi sitesi kazandırıldığını bildiren Sezer, Denizevler Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümle 541 konuttan oluşan Sivritepe Konutları’nın inşa edildiğini lisana getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Gölcük Belediyesinin ortaklaşa başlattığı “Merkez Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında yapı stoku açısından riskli alan ilan edilen Merkez Mahallesi’nde 36 dönümlük alanda kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü söz eden Sezer, bu alanda 10 blokta 360 daire, 406 iş yeri ve 985 araçlık 2 katlı otopark yapılacağını kaydetti.

Projedeki dönüşümle 1150 hak sahibinin yüzde 99’a yakınıyla muahede sağladıklarını lisana getiren Sezer, vatandaşların büyük oranda proje takviye verdiğini anlattı.

Sezer, sarsıntıya yalnızca bina stoku olarak değil, toplanma alanları ve kurtarma gruplarının hazır halde bulunması bahsiyle da bakılması gerektiğini belirterek, belediye olarak ve arama kurtarma gruplarıyla Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenen Hatay’da faaliyette bulunduklarını, deneyimlerini aktardıklarını söyledi.

“Şehir daha geniş bir alana yayıldı”

Gölcük’te Marmara Zelzelesi sonrası devlet tarafından çok sayıda kalıcı konut ve iş yeri yapıldığına dikkati çeken Sezer, “İnşa edilen yapılarla kent daha geniş bir alana yayıldı. Konutların yüzde 60-70’i aslında zelzele sonrası yapılan konutlar fakat bilhassa merkezde ve birtakım beldelerimizde sarsıntı öncesi yapılan çok sayıda bina var. Bunlar da güçlendirildiği için hasarsız olarak sonuç prestijiyle hukuken sağlam olarak gözüküyor fakat bu binaların da ben dönüştürülmesi gerektiği kanaatindeyim ve bu dönüşüm konusunda da vatandaşımızın da yalnızca devlet eliyle yapılmasını beklemeyip, kendilerinin de uğraş göstermesi gerektiği niyetindeyim.” diye konuştu.

Gölcük’ün donanma kenti olduğunu, burada dünyanın en çağdaş denizaltılarının inşa edildiğini anlatan Sezer, bir araba fabrikasının da ilçede üretim yaptığını tabir etti.

Sezer, kentin yeşil alanları, ormanları ve deniziyle de çok hoş bir coğrafyada bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu birkaç yıllık müddet zarfında yeni oluşan caddeler örneğin Halıdere ile Değirmendere’nin kıyıdan birleşmesi, orada kayık çekek yerinin yapılması, yeni yapılan millet bahçesi içerisindeki kütüphane ve kentsel dönüşüm üzere pek çok çalışmayla Gölcük çağdaş görünümünü her geçen gün arttırıyor. Ulusal Savunma Bakanlığından devralmış olduğumuz 46 dönümlük alan var. Bu alan, hem toplumsal kültürel faaliyetlerin olacağı hem de sarsıntı anında insanların toplanabilecekleri bir alan olarak yakın vakitte faaliyete geçecek.”

Muhabir: Kadir Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP