Ben 27 yıldan bu yana basın camiasının içerisinde bulunan birisi olarak bu konuda yapılan seminerlere ve toplantılara katılarak yerel ve ulusal basın konusunda gelişen bilgileri öğreniyorum. Daha önceleri de Muğla’da hem Valilik, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü (aynı zamanda Valilik Özel Kalem Müdürü) Baki Gencel ağabeyimize, hem de Muğla Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Sayın Cavit Okur’a Muğla bölgesinde yerel basın için bir seminerin yapılmasını söylüyordum. Geçen hafta Marmaris’te Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Muğla Valiliği’nin de katkılarıyla Yerel Basın Semineri gerçekleşti. Bu seminer sadece Muğla bölgesi için değil, Muğla’dan ayrı Aydın, Denizli, Uşak, Antalya, Manisa, Burdur ve Isparta’dan da 300’e yakın yerel gazeteciyi kapsıyordu.
Dünyada gelişen teknolojiler günümüzde basın dünyasını da çok yakından etkilemektedir. Marmaris’te gerçekleşen bu seminerin ana konusu da basının dijital ortamlara yansımasıydı. Bizler yerel basında çalışanlar olarak dijital ortamlara yayınlarımızı internet üzerinden gerçekleşmekte ve son iki yıldan bu yana konuşulanlara göre gelecek yıllarda gazetelerin dijital ortamlarda yayınlanacağın dair sözler söylenmektedir. Hatta Amerika’da bu konu hazırlıkların olduğunu duyuyoruz.
ORJİNAL SAYFADAN OKUMA
Ama Marmaris’te bu konuda gerçekleşen yerel basın seminerinde konuşan Basından sorumlu Bakanımız, Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç gazeteler orijinal sayfalarından okunduğu zaman, insanın gazete okuduğunun farkında olduğunu söylüyordu. Gerçekten gazetenin asıl gazeteden kâğıt üzerinde okunması insan beyninde daha kalıcı bilgilerin depolanmasına sebep olmaktadır. Ama ben basının tamamen dijital ortamlarda yayın yapacağına inanmıyorum. Zaten internet üzerinden yayınlanan basın yayın organları var. Bunun yanında gazetelerin tamamının dijital ortamlara geçmesi belki yıllara mal olur. Marmaris’teki seminer basının dijital ortamlarda yayın hayatına geçmesi konusunda ana temalarını örneklerde öğrendik. Bunun yanında yerel basının diğer sorunlarına da değinildi. Bu konuda Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Sayın Mehmet Atalay, Resmi ilanlar konusunda önemli bilgiler verdi. Seminer de ayrıca TRT’nin gerçekleşen yenlikleri bizlere anlatıldı. Sorunlar konuşulmaya çalışıldı. Bu gibi eğitim seminerlerinin daha sık bir şekilde düzenlenmesi yerel basınımızda kaliteyi de artırma yönüyle önemli gelişmelere vesile olmaktadır. Yerel gazetelerimizde çalışmak çoğu zaman özverilere bağlı olmaktadır. Her ne kadar teknoloji gelişip büyüse de benim Fethiye Gazetesi’ne geldiğim 1988 yılında elle dizilerek gazetenin yayına hazırlandığı zamanları hiç unutmuyorum. Seminerde Manisa ve ilçelerinden gelen gazeteci arkadaşlar ‘Manisa’nın ünlü Mesir Macununu’ getirmişler ve bunu Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’a hediye ettiler ve Sayın Arınç’ta bunu kürsüden geleneklere uyarak orada bulunanlara atarken, TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin’e doğru yönelerek, ‘İbrahim senin buna çok ihtiyacın var’ demesi orada bulunanların güldürdü. Benim o zaman aklıma 1984 yılında Samsun’a 19 Mayıs Maratonu’nu koşmak için gittiğim zaman yanımda götürdüğüm Mesir Macunu hatıram geldi.
HABERLER
15 saat önceHABERLER
15 saat önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce