AA
İSTANBUL (AA) – STM’den yapılan açıklamaya nazaran, Boyga’nın Türkiye’den sonraki birinci milletlerarası kullanıcısı, Afrika kıtasından bir ülke oldu. İmzalanan ihracat mukavelesi kapsamında Boyga’nın teslimatları bu yıl içerisinde tamamlanacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2022’de envanterine giren Boyga, terörle çaba, hudut ötesi operasyonlar ve memleketler arası tatbikatlarda etkin olarak vazife alıyor. Boyga son olarak, EFES-2024 Tatbikatı’nda vazife almış ve belirlenen maksatları tam isabetle vurmuştu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Mehmetçiğin gereksinimi için STM’nin ileri mühendislik kabiliyetleri ile geliştirdiği taktik küçük İHA ailesinin milletlerarası arenada da öncü olduğunu belirtti.
Döner kanatlı ulusal vurucu İHA Kargu’yu 2018’de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kattıklarını ve bugüne kadar 10’dan fazla ülkeye ihraç ettiklerini aktaran Güleryüz, “Ardından ailemizin gözcü üyesi Togan’ı 2 yıl evvel ordumuzun hizmetine sunduk. Ardından iki Afrika ülkesine ihracatını gerçekleştirdik. Son olarak sabit kanatlı vurucu İHA’mız Alpagu’nun da 2023’te birinci ihracatına imza attık.” sözünü kullandı.
Güleryüz, tüm bu başarılardan sonra Türk ordusunun envanterine kazandırdıkları Boyga’nın da birinci memleketler arası satışını bir Afrika ülkesine yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Böylece geliştirdiğimiz, alanda kendini muvaffakiyetle kanıtlayan taktik küçük İHA ailemizin tüm üyelerini ihraç ederek kıymetli bir muvaffakiyet sağladık. Alanda sürpriz tesir yaratan ve tesirli olan İHA’larımızın yeni ihracatları için görüşmelerimiz de sürüyor. Ordumuz başta olmak üzere dost ve kardeş ülkelerin taleplerini de karşılamak için küçük İHA alanındaki üretim kapasitemizi de artırdık.
Ukrayna-Rusya savaşı bilhassa bu dronların ve mühimmat bırakabilen İHA’ların alanda ne kadar oyun değiştirici bir öge olduğunu bir sefer daha gösterdi. Boyga, ulusal ve özgün yazılımı, özel olarak geliştirilmiş mühimmatı ve kestirim algoritması ile kullanıcılara alanda önemli bir avantaj sağlıyor. Yüksek irtifalardan, maksatları tam hassasiyetle vurabilen Boyga’nın bu sayede düşman tarafından tespit edilmesi güç.”
Terörle uğraş ve asimetrik savaş ortamında aktif bir biçimde kullanılabilecek
STM’nin taktik küçük İHA eser ailesinin üyesi Boyga, üzerinde taşıdığı özelleştirilmiş 81 milimetre havan mühimmatını, geliştirilmiş balistik kestirim algoritması sayesinde maksat üzerine tam isabetle bırakıyor.
Terörle gayret ve asimetrik savaş ortamında aktif bir formda kullanılabilecek Boyga, havan mühimmatı ile 30 dakika havada kalma müddetine sahip. 3 bin metre azamî uçuş irtifasına erişebilen Boyga platformu, 10 kilometre menzilde misyon yapmasının yanı sıra 17 kilogram yüküyle çarçabuk taşınabiliyor.
Mühimmat sistemi entegrasyonu ise MKE işbirliğinde gerçekleştiriliyor.
Muhabir: Tolga Yanık
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce