AA
ERZURUM (AA) – Doç. Dr. Nazire Erbay’ın yürütücülüğünü yaptığı “Dilin Sürekliliği Bağlamında Klasik Türk Şiir İdeolojisinin ‘Divan’lar Üzerinden Gösterge Bilimsel Usulle Belirlenmesi ve Bugünün Türkçesindeki İzdüşümlerinin Tespiti” projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu Başkanlığından (TÜBİTAK) dayanak aldı.
İki akademisyenin çalışmasında bir yıl sürecek projeyle, Osmanlı şairlerinin ideolojisi ve şiirin bir medeniyet inşasında oynadığı rolün eski kaynaklardan araştırılmasına başlandı.
Bu alanda TÜBİTAK ender proje kabul ediyor
Doç. Dr. Erbay, AA muhabirine, Klasik Türk Edebiyatı alanında TÜBİTAK’ın az olarak proje kabul ettiğini söyledi.
Klasik Türk şiirinin genç kuşaklara farklı taraflarını tanıtmayı amaçladıklarını tabir eden Erbay, şöyle konuştu:
“Halktan hanedana kadar, binlerce Osmanlı şairi var zira şiir hanedanın desteklediği bir sanat kolu. Kelam kutsal, kelam ilahi olanı yansıtıyor. Fotoğraf ve heykel inanç gereği icrası yok. O vakit o medeniyetin inşasında temel olan şiir olmuş oluyor. Hasebiyle Osmanlı şairinin de Arap ve Fars menşeli beslendiği kaynaklara, Türkistan’dan Anadolu’ya uzanan bir süreçle 7 asır boyunca her şeyini, ideolojisini ortaya koymuştur. Projedeki gayemiz, ‘Osmanlı şairinin şiiri ideolojisi var mıydı’ sorusuna karşılık vermektir. Osmanlı şairi yalnızca kelamla mi, salt mecazla mı oyalandı, yalnızca sanat yapmış olmak için mi şiir yazdı, olağan ki hayır. Bunu anlatabilmek için bu çalışmayı yapıyoruz.”
Erbay, Osmanlı şairlerinin çok özel beşerler olduğunu ve periyotta şiirin halk üzerinde çok büyük tesiri bulunduğunu belirterek, “Dünyanın hiçbir edebiyatında hükümdarların şair olduğunu görmüyoruz. 2. Murad’dan itibaren Osmanlı’da sultan ve şehzade şair görüyoruz. Hasebiyle hanedanın hamiliğinde birebir sarayda şair olmanın yanı sıra çizme tamircisinden, terziye herkes şiirle ilgilenmiş.” dedi.
“Derdimiz şiirin bir medeniyet inşa ettiğini anlatmak”
Gençlere Osmanlı şairlerinin ve şiirlerinin tekrar anlatılması gerektiğini vurgulayarak, projenin çok titizlikle yürütüldüğünü anlattı.
Yüzlerce divan ve tezkirelerden okumalar yapıldığını söyleyen Erbay, şunları kaydetti:
“Yüzyıllara nazaran şairler seçtik. Bunun için de bayan şair de var, erkek şair de var. Bunları yüzyıllara nazaran tasnif ettikten sonra benzerlik ve farklılıklarına baktık. Aslında Osmanlı şairi ne yapmak, neyi anlatmak istemişti? Bunun ideolojisini ortaya koymaya çalışıyoruz. Gül, saki, şarap derken daima görünen lafızla mı oyalandı, yoksa bunun ardında mana katmanı olarak diğer şeyleri mi kastetti. Her şair tıpkı manzumla tıpkı şeyleri yazmış olabilir lakin kastedilenler birbirinden çok çok farklıdır. Belirlediğimiz başlıklar var. O çerçevede okumalarımızı yaparak başlıkları doldura doldura ilerliyoruz. Sıkıntımız şiirin bir medeniyet inşa ettiğini anlatmak. Osmanlı şairinin şiir ideolojisinin olduğunu kitaplaştırarak akademisyenlere, meraklılara sunmaya çalışıyoruz.”
Muhabir: Tevhid Furkan Nehri
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce