DOLAR 34,5426 0.17%
EURO 36,0316 -0.57%
ALTIN 3.004,921,46
BITCOIN 34216991.12573%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Osmanlı’da Bir İlim Merkezi: İşkodra
275 okunma

Osmanlı’da Bir İlim Merkezi: İşkodra

ABONE OL
03/09/2020 01:00
Osmanlı’da Bir İlim Merkezi: İşkodra
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL/BALKAN GÜNLÜĞÜ

İstanbul’da; Balkan Tarihi Konuşmaları, İşkodra Medreseleri ve Âlimleri başlığıyla ikinci kez gerçekleştirildi. İşkodra İl Müftüsü Muhammed Sütari’nin konuşmacı olarak katıldığı program “İşkodra Medreseleri ve Âlimleri” başlığı altında gerçekleşti. Programda Osmanlı’nın önemli eğitim merkezlerinden olan kentin medreselerinde yürütülen ilim geleneği masaya yatırılırken, Türk ve Arnavutlar’ın ortak tarihi, Balkanlar’daki Osmanlı varlığının önemi de konuşulan konulan arasındaydı.

İşkodra İl Müftüsü Muhammed Sütari’ nin konuşmacı olduğu program; Bilim ve Sanat Vakfı’nda yapıldı. Programda Osmanlı’nın Balkanlar’daki varlığı ele alındı. www.dunyabulteni.net’e göre; Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye Araştırmaları Merkezi “Balkan Tarihi Konuşmaları” programının ikincisini düzenledi. İşkodra İl Müftüsü Muhammed Sütari’nin konuşmacı olarak katıldığı program “İşkodra Medreseleri ve Âlimleri” başlığı altında gerçekleşti.

Programda Osmanlı’nın önemli eğitim merkezlerinden olan kentin medreselerinde yürütülen ilim geleneği masaya yatırılırken, Türk ve Arnavutlar’ın ortak tarihi, Balkanlar’daki Osmanlı varlığının önemi de konuşulan konulan arasındaydı. İşkodra İl Müftüsü Muhammed Sütari konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Arnavutluk’ta İslam’a giriş Osmanlı’yla birlikte oluyor ve Osmanlı döneminde İşkodra Balkanlar’da çok önemli bir vilâyet haline geliyor. Böylece şehir İslami, ilmi, kültürel faaliyetlerin de yürütüldüğü bir yer halini alıyor. İşkodra medreselerinde yetişen binlerce âlim mevcut. Bunlardan özellikle bazılarının İşkodra’da oldukça önemli simalar haline geldiğini biliyoruz. Aynı zamanda İşkodralı olan çok sayıda âlimimiz de İstanbul, Mısır gibi değişik yerlerde ilim tahsil ederek İşkodra’ya dönüyorlar ve İslam dünyasından aldıkları o birikimi İşkodra’ya getiriyorlar. Bu da İşkodra’ya ayrı bir renk getiriyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP